Comunitate Maramureș Ultimele stiri

Baia Mare, zi decisivă: își prezintă la Bruxelles proiectul pentru Capitala Tineretului

Municipiul Baia Mare se va prezenta vineri în fața juriului în finala pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Tineretului (CET) în 2022. Orașul din România concurează cu Poznan (Polonia), Tirana (Albania), Kazan (Rusia) şi Varazdin (Croația).

“Autoritatea locală își asumă finanțarea integrală pentru Baia Mare 2022 – CET. Concurăm cu alte 4 orașe (au fost 12 inițial) din Europa, iar vineri vom fi la Bruxelles pentru a ne susține candidatura în finală, unde am ajuns cu aprecierea juriului. Alături de noi, au intrat în competiția europeană orașe care doresc să investească în tineri și să asigure un cadru de încurajare a participării acestora la dezvoltarea orașului și comunității.

Dată fiind importanța majoră pe care acest proiect o are pentru oraș și pentru comunitate, la inițiativa mea, plenul Consiliului Local Baia Mare a aprobat în ședința extraordinară din 12 noiembrie angajamentul de susținere pentru candidatura municipiului pentru titlul de CET 2022.

În 15 noiembrie, la Bruxelles, în fața juriului, ne prezentăm proiectul de candidatură, urmând ca în data de 21 noiembrie, la Amiens, în Franța să se desemneze, respectiv să se facă nominalizarea pentru unul dintre orașele finaliste care va deveni CET.

Am transmis Guvernului României inclusiv solicitarea pentru a susține din perspectivă logistică, dar și din perspectivă financiară acest demers. Sunt convins că domnul ministru va achiesa la invitația noastră de a deveni partener direct în acest proiect.

Municipiul își asumă în acest moment prin acest proiect de hotărâre întreaga candidatură, respectiv bugetul multianual urmând să vedem prin Ministerul Tineretului, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, respectiv prin Guvernul României sau alte foruri la nivel central modul în care fiecare își vor asuma anumite finanțări astfel încât, în varianta în care Baia Mare va fi nominalizat, să vedem modul în care ne ridicăm la cel mai înalt nivel prin acest proiect, respectiv prin organizarea în 2022 a CET”, a precizat primarul Cătălin Cherecheș.

Acest demers oferă orașului Baia Mare o șansă pentru creșterea vizibilității europene și a profilului european al orașului și pentru consolidarea ecosistemului de tineret ce pune bazele unei dezvoltări sociale, urbane, pe termen lung.

Candidatura municipiului a fost pregătită şi depusă de către persoanele implicate în managementul programului Baia Mare – Capitala Tineretului din România, alături de experţii şi colaboratorii Grupului PONT Cluj. 65 de organizații de la nivel local, național și european au contribuit la realizarea candidaturii.

650 de tineri voluntari și-au exprimat punctele de vedere cu privire la oraș și candidatură. Conceptul și propunerea municipiului este Urban Youth Circle (Cercul Urban de Tineret), un proiect care redefinește modul în care Baia Mare este percepută în regiune, în România și în Europa. CET este un titlu conferit de către Forumul European de Tineret, organizat cu scopul de a încuraja tinerii să participe activ la conturarea Europei şi a comunităţilor în care trăiesc.

Baia Mare apare pe lista scurtă în competiţia pentru titlul de CET în 2022. Dacă va fi nominalizat, ar fi cel de-al doilea oraş din România care reuşeşte această performanţă. Cluj-Napoca a fost CET în 2015.

CET este un titlu conferit de către Forumul European de Tineret, menit să împuternicească tinerii, să sporească participarea tinerilor şi să întărească identitatea europeană şi este acordat din anul 2009 încoace.

În competiţia pentru titlul de CET în 2022 s-au înscris 12 oraşe din Europa, Baia Mare fiind singurul din România care ţinteşte câştigarea titlului. Lista iniţială a mai cuprins Bilbao (Spania), Gdynia (Polonia), Ulyanovsk (Rusia), Leiden (Olanda), Lviv (Ucraina), Ribeira Grande (Portugalia), Veszprem (Ungaria).

 

Related posts

IFM, donație de 50.000 de euro pentru Spitalul Județean Sibiu. Campania de fundraising se extinde către alte spitale

Papuc Irina

Investiţie de peste 7 mil. euro pentru reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu din Oradea

Stefana Muresan

Auchan extinde programul de colectare a uleiului alimentar uzat la nivel național. Primiți în schimb apă, ulei și detergent

Papuc Irina

Aproape 2.000 de apartamente noi în cartierul Tractorul din Brașov

redactia

Transavia construiește primul spital pentru recuperarea copiilor cu handicap locomotor din România

Nicolae Pop

CBRE: Dezvoltatorii se concentrează pe marile orașe regionale

Ligia Voro

Astaldi SPA Italia va încasa 33 mil. lei pentru un lot din Autostrada Transilvania

Stefana Muresan

Noul mall din Sibiu va avea 9 săli de cinema ultramoderne

Papuc Irina

Brașovul iese din clasamentul orașelor cu valori ridicate de poluare a aerului din cauza traficul auto: o nouă investiție de 16 milioane de lei

Papuc Irina

Primăria Cluj Napoca alocă bani pentru introducerea metroului în oraș

Stefana Muresan

Peste 300 mil. lei, pentru reabilitarea a trei drumuri județene din Bihor

Stefana Muresan

Hungary at MIPIM 2018, projects and investments

Ionut Oprea

Ce facem după coronavirus. Ghid de supraviețuire a afacerilor

Nora Dumitrescu

Investiții de peste 58 de milioane de lei în Sibiu: trasee pietonale și piste pentru bicicliști

Papuc Irina

Cum arată primul kit complet de protecție 100% românesc: produs la o fabrică din Călan, județul Hunedoara

Ion Surdu

Hotelul de cinci stele Platinia, inaugurat oficial in urma unei investitii de peste 19 mil. euro

Stefana Muresan

Trei noi proiecte cu finantare europeana depuse de Consiliul Judetean Cluj

Stefana Muresan

Arhitecții din România dezbat viitorul noilor cartiere la Cluj

Nora Dumitrescu

Prima ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, la USAMV Cluj-Napoca

Ligia Voro

Prima tranșă pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj: 47 milioane euro

Nora Dumitrescu

Aradul investește 50 mil. euro pentru regenerarea urbană a spaţiilor dintre blocuri

Stefana Muresan

Comisia Europeană majorează sprijinul național acordat fermierilor până la 25.000 de euro. Plăți retroactive

Stefana Muresan

E.ON și MOL România lansează „autostrada electrică” Iaşi-Tîrgu Mureş, proiect finanţat din fonduri europene

Stefana Muresan

Licitație pentru proiectarea și execuția Drumului Apusenilor, contract de 118 mil lei

Stefana Muresan

Leave a Comment