Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Baia Mare, zi decisivă: își prezintă la Bruxelles proiectul pentru Capitala Tineretului

Municipiul Baia Mare se va prezenta vineri în fața juriului în finala pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Tineretului (CET) în 2022. Orașul din România concurează cu Poznan (Polonia), Tirana (Albania), Kazan (Rusia) şi Varazdin (Croația).

“Autoritatea locală își asumă finanțarea integrală pentru Baia Mare 2022 – CET. Concurăm cu alte 4 orașe (au fost 12 inițial) din Europa, iar vineri vom fi la Bruxelles pentru a ne susține candidatura în finală, unde am ajuns cu aprecierea juriului. Alături de noi, au intrat în competiția europeană orașe care doresc să investească în tineri și să asigure un cadru de încurajare a participării acestora la dezvoltarea orașului și comunității.

Dată fiind importanța majoră pe care acest proiect o are pentru oraș și pentru comunitate, la inițiativa mea, plenul Consiliului Local Baia Mare a aprobat în ședința extraordinară din 12 noiembrie angajamentul de susținere pentru candidatura municipiului pentru titlul de CET 2022.

În 15 noiembrie, la Bruxelles, în fața juriului, ne prezentăm proiectul de candidatură, urmând ca în data de 21 noiembrie, la Amiens, în Franța să se desemneze, respectiv să se facă nominalizarea pentru unul dintre orașele finaliste care va deveni CET.

Am transmis Guvernului României inclusiv solicitarea pentru a susține din perspectivă logistică, dar și din perspectivă financiară acest demers. Sunt convins că domnul ministru va achiesa la invitația noastră de a deveni partener direct în acest proiect.

Municipiul își asumă în acest moment prin acest proiect de hotărâre întreaga candidatură, respectiv bugetul multianual urmând să vedem prin Ministerul Tineretului, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, respectiv prin Guvernul României sau alte foruri la nivel central modul în care fiecare își vor asuma anumite finanțări astfel încât, în varianta în care Baia Mare va fi nominalizat, să vedem modul în care ne ridicăm la cel mai înalt nivel prin acest proiect, respectiv prin organizarea în 2022 a CET”, a precizat primarul Cătălin Cherecheș.

Acest demers oferă orașului Baia Mare o șansă pentru creșterea vizibilității europene și a profilului european al orașului și pentru consolidarea ecosistemului de tineret ce pune bazele unei dezvoltări sociale, urbane, pe termen lung.

Candidatura municipiului a fost pregătită şi depusă de către persoanele implicate în managementul programului Baia Mare – Capitala Tineretului din România, alături de experţii şi colaboratorii Grupului PONT Cluj. 65 de organizații de la nivel local, național și european au contribuit la realizarea candidaturii.

650 de tineri voluntari și-au exprimat punctele de vedere cu privire la oraș și candidatură. Conceptul și propunerea municipiului este Urban Youth Circle (Cercul Urban de Tineret), un proiect care redefinește modul în care Baia Mare este percepută în regiune, în România și în Europa. CET este un titlu conferit de către Forumul European de Tineret, organizat cu scopul de a încuraja tinerii să participe activ la conturarea Europei şi a comunităţilor în care trăiesc.

Baia Mare apare pe lista scurtă în competiţia pentru titlul de CET în 2022. Dacă va fi nominalizat, ar fi cel de-al doilea oraş din România care reuşeşte această performanţă. Cluj-Napoca a fost CET în 2015.

CET este un titlu conferit de către Forumul European de Tineret, menit să împuternicească tinerii, să sporească participarea tinerilor şi să întărească identitatea europeană şi este acordat din anul 2009 încoace.

În competiţia pentru titlul de CET în 2022 s-au înscris 12 oraşe din Europa, Baia Mare fiind singurul din România care ţinteşte câştigarea titlului. Lista iniţială a mai cuprins Bilbao (Spania), Gdynia (Polonia), Ulyanovsk (Rusia), Leiden (Olanda), Lviv (Ucraina), Ribeira Grande (Portugalia), Veszprem (Ungaria).

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Chirurgie robotică la Spitalul Pelican din Oradea

Articolul următor

Firma orădeană Valtryp, dublu premiată la „Topul național al firmelor 2019”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Startup Europe Week Brașov 2024

Startup Europe Week este o inițiativă a Comisiei Europene de animare a afacerilor prin organizarea simultană a unor…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share