Comunitate Maramureș Ultimele stiri

Baia Mare, zi decisivă: își prezintă la Bruxelles proiectul pentru Capitala Tineretului

Municipiul Baia Mare se va prezenta vineri în fața juriului în finala pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Tineretului (CET) în 2022. Orașul din România concurează cu Poznan (Polonia), Tirana (Albania), Kazan (Rusia) şi Varazdin (Croația).

“Autoritatea locală își asumă finanțarea integrală pentru Baia Mare 2022 – CET. Concurăm cu alte 4 orașe (au fost 12 inițial) din Europa, iar vineri vom fi la Bruxelles pentru a ne susține candidatura în finală, unde am ajuns cu aprecierea juriului. Alături de noi, au intrat în competiția europeană orașe care doresc să investească în tineri și să asigure un cadru de încurajare a participării acestora la dezvoltarea orașului și comunității.

Dată fiind importanța majoră pe care acest proiect o are pentru oraș și pentru comunitate, la inițiativa mea, plenul Consiliului Local Baia Mare a aprobat în ședința extraordinară din 12 noiembrie angajamentul de susținere pentru candidatura municipiului pentru titlul de CET 2022.

În 15 noiembrie, la Bruxelles, în fața juriului, ne prezentăm proiectul de candidatură, urmând ca în data de 21 noiembrie, la Amiens, în Franța să se desemneze, respectiv să se facă nominalizarea pentru unul dintre orașele finaliste care va deveni CET.

Am transmis Guvernului României inclusiv solicitarea pentru a susține din perspectivă logistică, dar și din perspectivă financiară acest demers. Sunt convins că domnul ministru va achiesa la invitația noastră de a deveni partener direct în acest proiect.

Municipiul își asumă în acest moment prin acest proiect de hotărâre întreaga candidatură, respectiv bugetul multianual urmând să vedem prin Ministerul Tineretului, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, respectiv prin Guvernul României sau alte foruri la nivel central modul în care fiecare își vor asuma anumite finanțări astfel încât, în varianta în care Baia Mare va fi nominalizat, să vedem modul în care ne ridicăm la cel mai înalt nivel prin acest proiect, respectiv prin organizarea în 2022 a CET”, a precizat primarul Cătălin Cherecheș.

Acest demers oferă orașului Baia Mare o șansă pentru creșterea vizibilității europene și a profilului european al orașului și pentru consolidarea ecosistemului de tineret ce pune bazele unei dezvoltări sociale, urbane, pe termen lung.

Candidatura municipiului a fost pregătită şi depusă de către persoanele implicate în managementul programului Baia Mare – Capitala Tineretului din România, alături de experţii şi colaboratorii Grupului PONT Cluj. 65 de organizații de la nivel local, național și european au contribuit la realizarea candidaturii.

650 de tineri voluntari și-au exprimat punctele de vedere cu privire la oraș și candidatură. Conceptul și propunerea municipiului este Urban Youth Circle (Cercul Urban de Tineret), un proiect care redefinește modul în care Baia Mare este percepută în regiune, în România și în Europa. CET este un titlu conferit de către Forumul European de Tineret, organizat cu scopul de a încuraja tinerii să participe activ la conturarea Europei şi a comunităţilor în care trăiesc.

Baia Mare apare pe lista scurtă în competiţia pentru titlul de CET în 2022. Dacă va fi nominalizat, ar fi cel de-al doilea oraş din România care reuşeşte această performanţă. Cluj-Napoca a fost CET în 2015.

CET este un titlu conferit de către Forumul European de Tineret, menit să împuternicească tinerii, să sporească participarea tinerilor şi să întărească identitatea europeană şi este acordat din anul 2009 încoace.

În competiţia pentru titlul de CET în 2022 s-au înscris 12 oraşe din Europa, Baia Mare fiind singurul din România care ţinteşte câştigarea titlului. Lista iniţială a mai cuprins Bilbao (Spania), Gdynia (Polonia), Ulyanovsk (Rusia), Leiden (Olanda), Lviv (Ucraina), Ribeira Grande (Portugalia), Veszprem (Ungaria).

 

Related posts

Consiliul Investitorilor Străini: România trebuie să îi convingă pe investitori

Stefana Muresan

O companie clujeană a lansat primul magazin online din România cu documente de HR profesioniste

redactia

De pe Aeroportul International ,,Avram Iancu” Cluj, zboruri spre 40 de destinații. Program zboruri

Stefana Muresan

500 mil. USD pentru companiile cu capital românesc, prin Smart Start USA

redactia

Care sunt firmele ofertante pentru tronsoanele 3 şi 4 ale Drumului Expres Craiova – Pitești

Ligia Voro

Romgaz va investi în acest an 856 de milioane de lei la termocentrala Iernut

Stefana Muresan

Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Vest are o noua conducere

redactia

OUG 114 nu a redus factura la gaze, potrivit FPPG

Ligia Voro

O firmă din Parcul Industrial Oradea va da salarii de peste 3.000 de euro

Traian Dan

Global Vision: Romanian industrial market. Drivers of growth in times of crisis.

Ionut Oprea

Persoanele fizice se pot identifica în Spațiul Privat Virtual prin sesiune video

Traian Dan

Pepco, retailer cu afaceri de 1 miliard de lei pe piața românească, explică de ce nu lucreză cu niciun producător român

Papuc Irina

Centru naţional de radioterapie, inaugurat la Baia Mare. Echipamente de peste 2 mil. euro

Stefana Muresan

Grupul Inditex și-a activat magazinele Zara din Vivo Cluj

Nora Dumitrescu

Cartierele Zalăului vor fi regenerate cu 30 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

UNTOLD 2018: Ziua a 3-a, alături de The Prodigy, Steve Aoki și 92.000 de participanți

Stefana Muresan

Tirrena, Astaldi şi Strabag, constructorii care au avansat cel mai mult în ultima lună

Stefana Muresan

Pentru fiecare euro cu care România a contribuit la bugetul UE a primit 3 înapoi. În total – 54,4 miliarde de euro în 13 ani

Ion Surdu

Primăria Oradea, investiție de peste 12 mil. lei pentru construirea ”Podului Centenarului”

redactia

Biserica Densuş din Hunedoara, cea mai veche biserică de piatră din ţară

Stefana Muresan

Attractiveness of Global Business Districts Beyond Covid-19

Ionut Oprea

Compania bistrițeană Datacor caută constructor pentru fabrica de 3,6 mil. lei

Stefana Muresan

Dezvoltați competențe în workplace, property și facility management la ROFMEX 2019

Ionut Oprea

ASA CONS ROMANIA 6.000 mc de elemente de beton pentru depozitul logistic Dedeman din Turda

Ionel Albu

Leave a Comment