Energie Timiș

Societatea de termoficare a Timişoarei primeşte de la primărie 39 de milioane de lei, cu care va garanta un credit bancar

După ce s-a chinuit mai multe şedinţe de plen să convingă aleşii locali să aprobe plata unor sume importante de bani către Colterm de la bugetul local, pentru plata pierderilor induse, iată că primarul Timişoarei, Nicolae Robu şi directorul societăţii de termoficare Colterm, Emil Şerpe, au reuşit, în sfârşit să strângă voturile necesare trecerii proiectului prin care municipalitatea plăteşte pierderile societăţii. Cum? Suma totală, una importantă, 38,9 milioane de lei, ca şi pierderi tehnologice induse ale sistemului de termoficare, se va plătit în mai multe tranşe

Pierderile tehnologice induse ale Colterm vor fi, până la urmă, plătite de Primăria Timişoara. Dar nu deodată, ci în mai multe tranşe, a decis Consiliul Local Timişoara.

Şeful societăţii, Emil Şerpe, şi primarul, Nicolae Robu, au reuşit, în sfârşit să-i convingă pe consilieri să aprobe proiectul, aşa că la societatea de termoficare vor ajunge 38,9 milioane de lei.

Decizia era una „de viaţă şi de moarte”, asigurarea gazului pentru la iarnă depinzând de aceşti bani „grămadă” care vor ajunge la Colterm. Aceasta după ce, la furnizorul de gaz a fost instalat un nou director, care nu mai crede în promisiunile primarului şi e dispus să aloce „bunăvoinţă” pentru plata întârziată a gazului, a spus chiar Robu. Iar pentru a nu fi probleme trebuie asigurată finanţarea operaţiunii, aceasta printr-un credit bancar. Dar şi banca cere garanţii de plată a ratelor, aşa că a cerut cesiunea creanţelor pe care Colterm le are la primărie.

„Într-o primă variantă, OTP (n.r. banca de unde ar urma să vină creditul pentru Colterm) a venit cu o ofertă indicativă într-o altă formă, neagreată nici de noi, nici de Primăria Municipiului Timișoara. În regim de urgență, ieri s-a întrunit comitetul de risc al OTP și au modificat oferta angajantă, solicitând cesiunea creanței rezultate din factura de 32 de milioane, să fie cesionată către OTP în baza graficului de eșalonare respectiv, pe care îl veți vota dumneavoastră. Din cauza asta am depus amendamentul astăzi, pentru că abia aseară am primit oferta angajantă, cu cesionarea creanței respective”, a spus Emil Şerpe, directorul Colterm.

Bun samaritean şi având în vedere interesul populaţiei, de a avea în continuare căldura asigurată, a intervenit şi Nicolae Robu.

„Vă rog să tratăm acest subiect cu maximă atenție. S-a schimbat conducerea la E-ON Gaz, la nivel național, și, sigur, înainte eu v-am tot spus că am rezolvat cu câte un telefon multe din lucruri, când eram la limită de a ni se întrerupe gazul. Evident că acum, cu o nouă persoană în funcția de conducere, normal că este precaută și nu se abate sub nicio formă de la normele interne pe care compania le are. Şi ei nu mai pot, ori se plătește în avans, ori au nevoie de anumite garanții. despre asta e vorba și trebuie să le dăm”, a spus şi primarul.

În noile condiţii, se acceptă adresa Colterm, care solicită introducerea unui nou articol în proiectul de hotărâre, adică cesionarea de către Colterm a creanței în sumă de 38 milioane lei, către otp bank, în calitate de cesionar, a mai subliniat Robu.

Cum am asistat la un plen extrem de blând, proiectul a trecut fără probleme, iar timişorenii pot sta mai liniştiţi pentru la iarnă, caloriferele din reţeaua Colterm nu se vor mai răci. Rămâne de văzut cât de uşor va trece şi bugetul Timişoarei de această iarnă, având în vedere suma importantă care va trece la operatorul de termoficare.

Related posts

Întâlnire de gradul zero la Cluj: ministrul Transporturilor – Alianța Vestului

Nora Dumitrescu

Liberalizarea prețului gazelor naturale, pentru consumatorii casnici, intră în vigoare

Stefana Muresan

Peste 50 de milioane de euro pentru tramvaie noi și modernizarea străzii Calea Bogdăneștilor – Timișoara

Ligia Voro

TM | Universitatea Politehnica Timișoara – 95 de ani

Transilvania Business

ANRE preia preşedinţia EnR

Stefana Muresan

Noi destinaţii pentru perioada de iarnă, în Timiş. La Deta are loc un Târg de Crăciun, iar la Margina vă aşteaptă căluşarii

Robert Bloancă

Timișoara devine Capitala Antreprenoriatului European în 11 și 12 octombrie 2017

Stefana Muresan

Profesori universitari din 12 țări, la Universitatea de Vest din Timișoara

Stefana Muresan

17 echipe înscrise la Energy Challenge by E.ON România

Ligia Voro

Lansarea proiectului Teaching and Educating for Sustainability, finanțat prin programul Erasmus+, la Universitatea de Vest din Timisoara

redactia

OMV Petrom are un nou director general executiv

Stefana Muresan

Fonduri europene în valoare de 14 mil. euro pentru Timișoara

Stefana Muresan

Unul din marii dezvoltatori de parcări din Europa, Interparking, a intrat pe piața timișoreană

Stefana Muresan

Inseminări in vitro în cadrul noului spital public din Timiș

Stefana Muresan

EnergoBit, nouă injecție de capital

Ligia Voro

1,9 milion de dolari, investiție la rafinăria Vega Ploiești

Ligia Voro

Rompetrol sprijină lupta împotriva COVID-19 în România

Ligia Voro

Cei mai buni elevi informaticieni din Balcani, premiați la UVT

Stefana Muresan

După ce a fost salvată de Remus Borza (Euro Insol), Hidroelectrica raportează un profit uriaş

Stefana Muresan

Investitorii americani caută la Timişoara specialişti cu studii superioare pentru a se extinde în domeniul automotive

Robert Bloancă

Peste 1.000 de arbuști și plante, în cadrul Vox Vertical Village

Stefana Muresan

Casa de Sănătate Timiş a dat în 2019 farmaciilor 191 de milioane de lei pentru decontarea medicamentelor pe reţete

Robert Bloancă

Părinții din Cluj își fac cumpărăturile în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

Cel mai nou tramvai românesc, produs de Astra Vagoane Călători, testat pe liniile din Timişoara

Stefana Muresan

Leave a Comment