Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Leul, minim istoric în raport cu euro. Ministrul de Finanţe spune că situaţia bugetului este mai gravă decât cele mai pesimiste aşteptări

Leul s-a depreciat astăzi în raport cu Euro, ajungând din nou la un minim istoric, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4.7669 lei/euro.

Astfel, BNR a cotat miercuri euro la 4,7635 lei. De asemenea, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,3343 lei, în creştere cu 0,92 bani (0,21%), faţă de cursul de miercuri, respectiv 4,3251 lei/dolar. Leul a mai atins o cotaţie minimă record în luna ianuarie a acestui an, respectiv pe 25 ianuarie, când cursul a fost de 4,7648 lei/euro.

Potrivit ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, citat de Ziarul Financiar, execuţia bugetară la 10 luni indică un deficit bugetar de 2,84%. Astfel, deficitul bugetar va depăşi 4% până la sfârşitul anului, potrivit estimărilor Finanţelor.

„Estimăm că deficitul, dacă nu apare nimic în următoarele zile, este în jur de 4%, peste 4%. Nimeni nu se aştepta să fie atât de rea situaţia, însă aceasta este. Rectificarea bugetară va veni cu un deficit mai mare de 4% în acest an”, a spus Florin Cîţu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Produsul intern brut a înregistrat în primele nouă luni ale anului o creştere economică de 4% pe seria brută şi de 4,1% pe seria ajustată sezonier, în timp ce în T3/2019 creşterea a fost de 3% pe seria brută şi de 3,2% pe seria ajustată sezonier faţă de perioada similară din 2018, arată datele transmise joi de INS.

Potrivit raportului Institutului Naţional de Statistică, ritmul de creştere al economiei s-a temperat, pe serie brută, de la 5% în T1/2019 şi 4,4% în T2/2019, la 3% în T3/2019.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Premii naţionale majore pentru compania clujeană Arhivatorul

Articolul următor

Proiect Sudium Green pentru plantarea a 10.000 de arbori în Cluj Napoca

Citește si:
Total
0
Share