Finante-banci Importate Ultimele stiri

Leul, minim istoric în raport cu euro. Ministrul de Finanţe spune că situaţia bugetului este mai gravă decât cele mai pesimiste aşteptări

Leul s-a depreciat astăzi în raport cu Euro, ajungând din nou la un minim istoric, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4.7669 lei/euro.

Astfel, BNR a cotat miercuri euro la 4,7635 lei. De asemenea, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,3343 lei, în creştere cu 0,92 bani (0,21%), faţă de cursul de miercuri, respectiv 4,3251 lei/dolar. Leul a mai atins o cotaţie minimă record în luna ianuarie a acestui an, respectiv pe 25 ianuarie, când cursul a fost de 4,7648 lei/euro.

Potrivit ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, citat de Ziarul Financiar, execuţia bugetară la 10 luni indică un deficit bugetar de 2,84%. Astfel, deficitul bugetar va depăşi 4% până la sfârşitul anului, potrivit estimărilor Finanţelor.

„Estimăm că deficitul, dacă nu apare nimic în următoarele zile, este în jur de 4%, peste 4%. Nimeni nu se aştepta să fie atât de rea situaţia, însă aceasta este. Rectificarea bugetară va veni cu un deficit mai mare de 4% în acest an”, a spus Florin Cîţu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Produsul intern brut a înregistrat în primele nouă luni ale anului o creştere economică de 4% pe seria brută şi de 4,1% pe seria ajustată sezonier, în timp ce în T3/2019 creşterea a fost de 3% pe seria brută şi de 3,2% pe seria ajustată sezonier faţă de perioada similară din 2018, arată datele transmise joi de INS.

Potrivit raportului Institutului Naţional de Statistică, ritmul de creştere al economiei s-a temperat, pe serie brută, de la 5% în T1/2019 şi 4,4% în T2/2019, la 3% în T3/2019.

Related posts

Cities of Tomorrow #6: reconversion & revitalisation

Ionut Oprea

Polonezii de la Solaris, singurii care au făcut o ofertă pentru cele 50 de troleibuze de la Cluj

Stefana Muresan

Cei mai buni elevi informaticieni din Balcani, premiați la UVT

Stefana Muresan

Leave a Comment