Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea va avea primul laborator robotizat de analize medicale din România

UPU FOTO: ORADEA.RO

Oradea va avea cel mai modern laborator de analize medicale din România. Acesta va fi realizat printr-un proiect finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria, Axa prioritară 4: Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății.

Proiectul are o valoare totală 3.000.000 euro cu TVA, și are ca parteneri Spitalul “Gróf Tisza István” din Berettyóújfalu și Municipiul Hajdúböszörmény. Din valoarea totală a proiectului, suma care revine Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea este de 2.000.000 euro, din care 2% este contribuția proprie a Spitalului Județean Oradea.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea,, doctorul Gheorghe Carp, a anunţat că s-a semnat contractul de finanțare pentru realizarea laboratorului de analize robotizat de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.

Acest laborator va fi realizat în clădirea care se construiește acum deasupra Unității de primiri Urgențe de la Spitalul Județean și este un proiect unic în sistemul public de sănătate din țară.

Acest laborator integrat va fi cel mai modern din țară. Prin acest proiect se va realiza o linie automatizată pentru laboratorul Spitalului Județean, cu un sistem de transport rapid al probelor între secţii şi laborator și implementarea de soluții informatice care să permită furnizarea cât mai rapidă a rezultatelor analizelor de laborator. Noul laborator va deservi Spitalul Județean și Spitalul Municipal, dar și celelalte unităţi medicale de stat din Oradea care vor dori. Un important beneficiu va fi scăderea timpului necesar efectuării analizelor medicale, degrevarea resursei umane de activităţi recurente, scăderea procentului de erori umane, dar și reducerea costurilor cu până la 30%”, a declarat Gheorghe Carp.

La începutul lunii decembrie va demara licitația pentru realizarea laboratorului robotizat, acesta urmând să fie funcțional de la mijlocul anului viitor.

Obiective

Obiectivul general al proiectului „Cooperarea pentru standarde înalte de asistență medicală în prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul eficient al bolilor în Euroregiunea Bihor-Hajdú Bihar” este îmbunătățirea serviciilor medicale preventive și curative în Euroregiunea Bihor – Hajdu-Bihar.

Obiectivul specific urmărit de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea în cadrul acestui proiect este eficientizarea activității Laboratorului de analize medicale prin automatizarea acestuia, cu impact asupra eliminării erorilor în identificarea probelor, evitarea contaminării personalului medical și înjumătățirea timpului de efectuare a analizelor și implicit de intervenție, cu prioritate pentru cazurile de urgență. Eficientizarea activității laboratorului de analize medicale este imperios necesară pentru a preveni blocaje în intervențiile medicale, cu preponderență în cazurile urgente.

În cadrul proiectului se va achiziționa un sistem de automatizare completă (echipamente medicale) a Laboratorului de analize medicale de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea. Acest sistem cuprinde: sistemul de prelucrare pre și post analitică a probelor; sistemul pneumatic de transport a probelor către Laboratorul de analize medicale din punctele de recoltare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

Laboratorul de analize medicale deservește în primul rând municipiul Oradea, iar în al doilea rând întreg județul Bihor (în special prin analizele efectuate pentru Unitatea de Primiri Urgențe).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

New entry on the Romanian retail market: Nr1 Fitness opens its first location, with a 24/7 open program, in Rotar Park Residence

Articolul următor

Standul Simex de la Moscova, vizitat de oficialii Ambasadei Rusiei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share