Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primăria Timişoara susţine învăţământul profesional în sistem dual şi reabilitează un atelier de practică

Municipalitatea timişoreană a decis să investească într-un liceu local pentru susţinerea dezvoltării învăţământului dual. Prin intermediul claselor dezvoltate împreună cu operatorii economici locali, se rezolvă două probleme importante ale societăţii, şcolarizarea tinerilor într-o meserie, respectiv oferirea pentru firmele interesate de personal pregătit în meseriile de care au nevoie.

Unul dintre atelierele Colegiului Tehnic Regele Ferdinand din Timişoara a fost reabilitat de Primăria Timişoara, pentru a oferi elevilor de la şcoala profesională să înveţe mai bine cum se folosesc utilajele şi aparatura din domeniul în care se pregătesc. Aici vor învăţa câteva sute de elevi, ei beneficiază de sistemul de învăţământ dual, mai multe societăţi comerciale timişorene sprijinind financiar proiectul.

În acest sistem atracţia învăţământului profesional creşte semnificativ, iar, cel mai important, tinerii beneficiază de masă şi cazare la internat, ceva pe care mulţi nu îşi permiteau, ei provenind din mediul rural, din familii mai sărace. Acum, ei vin la Timişoara, la liceul profesional, au condiţii bune de cazare şi de învăţământ, în plus învaţă o meserie, sub directa supraveghere a societăţii „sponsor”. La final, ei se vor putea angaja în cadrul companiei respective, tinerii efectuând orele de practică în cadrul acelor societăţi, fiind, deci, specializat exact pe meseria de care angajatorul are nevoie.

Există această goană permanentă pentru diplome, toată lumea să meargă la liceul teoretic. Toată lumea e la teoretic şi după aia, la Bacalaureat avem zero promovare. Noi am făcut vizite în mediul rural, să atragem tinerii la şcoala profesională, mulţi dintre ei nu îşi permiteau să vină la şcoală la Timişoara, financiar. Acum, cu sprijinul financiar al firmelor, ei pot urma şcoala în sistem dual”, a declarat Nicolae Robu, la inaugurarea noului atelier.

În urma proiectului, a fost reabilitată o clădire existentă în suprafaţă desfăşurată de 560 mp. În cadrul liceului timişorean amintit există în acest moment opt clase de şcoală profesională cu 220 de elevi în total: 62 de elevi la profilul electric, 78- electromecanic, 80 de elevi- operatori maşini cu comandă numerică. În acest moment, 80 de elevi sunt cazaţi gratuit în internatul şcolii. În acest an şcolar concurenţa a fost mare şi sunt 4 clase a IX-a cu  116 elevi, iar pentru anul viitor şcolar sunt 120 de solicitări şi vor fi înfiinţate patru clase a IX-a.

Firmele cu care Colegiul Tehnic Ferdinand colaborează în acest proiect sunt Continental Automotive-32 elevi, Continental Contitech-32 elevi, Draexlmaier-35 elevi, Continental Anvelope-17 elevi, Kimball-16 elevi, Smartwood-11 elevi, Smithfield-9 elevi, Elma -6 elevi, Gelco -6 elevi şi 7 alte firme cu mai puţin de 6 elevi. De asemenea, de anul viitor, vor fi o serie de firme incluse în proiect: Colterm, Azur SA, Raol, Adient, AEM.

Valoarea investiţiei este de 764.481,66 lei+TVA, iar sursa de finanţare e bugetul local.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Autorităţile locale din România primesc trei milioane de euro pentru a accesa mai bine fondurile europene

Articolul următor

Top Ansambluri Rezidențiale, la Vivo Mall Cluj Napoca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share