Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zalăul a ajuns în topul retailului din România

Două orașe din Transilvania concurează Bucureștiul în clasamentul celor mai mari complexe comerciale date în folosință în acest an. Noile mall-uri din Sibiu și Zalău apar între primele trei din țară.

140.000 mp de proiecte de retail se vor livra în ultimul trimestru al anului, potrivit consultanților de la JLL România. Dintre cei 3,27 milioane mp de stoc modern la nivel național, 1,12 milioane mp sunt în București. Noile livrări de pe piața de retail din 2019 au vizat doar orașele din afara capitalei și au totalizat 63.000 mp. Până la sfârșitul anului este programată livrarea a 144.000 mp de spații de retail.

Cel mai mare proiect care ar urma să fie livrat până la sfârșitul acestui an este centrul comercial Promenada Mall din Sibiu, de 42.200 mp, dezvoltat de NEPI Rockcastle, cel mai mare dezvoltator și proprietar de centre comerciale în România. Două noi parcuri de retail vor fi livrate de Prime Kapital și MAS Real Estate în Zalău (19.000 mp) și în Balotești, lângă București (28.500 mp).

Stocul modern de proprietăți imobiliare comerciale din România (birouri, spații industriale și de retail) a depășit 11 milioane mp în septembrie, cu proiecte de 0,8 milioane mp în acest an, conform JLL.

4,2 milioane mp reprezintă parcuri industriale și de logistică, 3,9 milioane sunt clădiri de birouri, iar 3,27 milioane, proiecte de retail. În acest an, dezvoltatorii au investit mai ales în noi proiecte de birouri și industriale, evoluție în concordanță cu creșterea numărului de salariați și a investițiilor străine directe la nivel național.

În primele nouă luni au fost finalizate proiecte de 370.000 mp de spații moderne industriale și logistice la nivel național, urmând ca până la finele anului stocul nou livrat în 2019 să ajungă la 500.000 mp. Stocul de spații industriale și de logistică din România a urcat la 4,2 milioane mp, o creștere de 10% față de 2018. Din acesta, peste jumătate este localizat în București și împrejurimi (2,13 milioane mp), restul fiind împărțit între celelalte zone din România.

“Cererea în creștere a încurajat dezoltatorii să construiască noi proiecte. Potrivit datelor disponibile, în primele nouă luni volumul de spații logistice și industriale tranzacționat a crescut cu 80% față de intervalul similar din 2018, ajungând la 337.000 mp. Echilibrul dintre oferta nouă și cererea de spații industriale și de logistică este reflectat de rata de neocupare, care se menține în jurul a 5,5-6% la nivel național și ușor mai ridicată în București”, conform reprezentanților JLL.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiectul Reveal Alma Vii - Redecoperiți Alma Vii, la început de drum

Articolul următor

GapMinder-TechAngels, primul parteneriat din România dintre un investitor instituțional și cei privați

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share