Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Decarbonizarea economiei: provocare pentru România, oportunitate pentru ROMGAZ

Tranziția către o economie fără emisii de carbon a fost principalul subiect al discuțiilor care au avut loc astăzi, în cadrul conferinței “Central European Day of Energy” la Bruxelles. Într- un orizont optimist şi ambițios, decarbonizarea economiei UE până în 2050 presupune un cadru facil şi, totodată, puternic reglementat pentru toate statele membre, se arată într-un comunicat al companiei ROMGAZ.

 

Elementul cheie pentru a atinge decarbonizarea economiilor până în 2050 îl reprezintă JET Fund, sau altfel spus Fondul pentru tranziție, un instrument care vine în sprijinul şi susținerea schimbărilor în vederea decarbonizării, în special pentru țările aflate în tranziție şi cu dificultăți de finanțare.

Directorul General DG Energy, Klaus Dieter Borchardt a declarat: “Știm că provocările sunt mari, dar la fel sunt şi oportunitățile pe care aceste schimbări le aduc în statele membre. Daca vom reuşi să folosim oportunitățile, vom putea crea noi locuri de muncă şi creștere economică în viitor. Niciun cetățean, nicio țară nu va fi lăsată în urmă în această perioadă de tranziție. Trebuie să lucrăm împreună, să găsim soluția adecvată la fiecare problemă identificată”.

Domnia sa a vorbit despre necesitatea diversificării şi crearea unui mix energetic gaz, energie electrică, LNG, energie verde etc. care să asigure posibilitatea de dezvoltare sustenabilă în perioada de tranziție către economiile cu zero emisii de carbon. “Trebuie să demonstrăm că oportunităţile tranziției sunt mai mari şi, evident, mai profitabile decât provocările pe care trebuie să le depășim”. 20% din bugetul UE se dorește a fi alocat către sectorul energiei cu preponderenţă în energia verde, schimbările climatice, infrastructură etc., în perioada 2021-2030″, a continuat acesta.

Adrian Volintiru, Directorul General ROMGAZ a declarat: “ROMGAZ acționează în direcția propusă de CE, respectiv diversificarea activității companiei şi identificarea posibilităților de finanțare pentru putea realiza proiectele pe care ni le-am propus. Dintre acestea amintesc intensificarea activităților Off-shore (LukOil şi intenția de a prelua de la EXXON o parte din Neptun Deep), continuarea construcției de centrale termoelectrice după exemplul celei de la Iernut, participarea în proiectul Terminalului de LNG de la Alexandropolis, Grecia, şi nu în ultimul rând, pe lângă energia regenerabilă, investiția într- o fabrică de metanol. Suntem foarte atenți şi dorim să participăm activ la oportunitățile pe care le va oferi JET Fund, pentru că o parte din proiectele companiei sunt în strânsă dependenţă de finanțarea europeană .”

Comisia Europeană estimează, în strategia de schimbări climatice pe termen lung, că investițiile în energia cu emisii de carbon reduse şi infrastructura aferentă, au crescut de la 2% din PIB la 2,8% sau în cifre 520-575 miliarde euro pentru decarbonizarea până în 2050. Aceasta s-ar traduce în investiții de 175-290 miliarde euro pe an în perioada 2021-2030.

“Magnitudinea transformărilor viitoare în sectorul energetic justifică creșterea finanțării prin JET Fund, a cărui sumă propusă de Parlamentul European este de 4,8 miliarde de euro, considerată ca fiind insuficientă pentru a acoperi nevoile statelor membre în tranziție”, a declarat Maciej Jakubik, directorul executiv al CEEP (Central Europe Energy Partnerships).

Recomandarea către statele membre în vederea identificării oportunităților in perioada următoare , în opinia domniei sale, este ca acestea să se orienteze către diversificarea portofoliului şi crearea unui mix: LNG, dezvoltarea de interconexiuni, energie verde şi alte forme care susţin tranziția către decarbonizarea economiei până în 2050.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Alexandra și Cosmin, îndrăgostiți de ceea ce fac în cadrul Star Transmission și Star Assembly

Articolul următor

Peste 1.000 de studenți, la seminariile de educație financiară ale ASF

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share