Energie Energy Mirror Of Romania Sibiu Slider Ultimele stiri

Decarbonizarea economiei: provocare pentru România, oportunitate pentru ROMGAZ

Tranziția către o economie fără emisii de carbon a fost principalul subiect al discuțiilor care au avut loc astăzi, în cadrul conferinței “Central European Day of Energy” la Bruxelles. Într- un orizont optimist şi ambițios, decarbonizarea economiei UE până în 2050 presupune un cadru facil şi, totodată, puternic reglementat pentru toate statele membre, se arată într-un comunicat al companiei ROMGAZ.

 

Elementul cheie pentru a atinge decarbonizarea economiilor până în 2050 îl reprezintă JET Fund, sau altfel spus Fondul pentru tranziție, un instrument care vine în sprijinul şi susținerea schimbărilor în vederea decarbonizării, în special pentru țările aflate în tranziție şi cu dificultăți de finanțare.

Directorul General DG Energy, Klaus Dieter Borchardt a declarat: “Știm că provocările sunt mari, dar la fel sunt şi oportunitățile pe care aceste schimbări le aduc în statele membre. Daca vom reuşi să folosim oportunitățile, vom putea crea noi locuri de muncă şi creștere economică în viitor. Niciun cetățean, nicio țară nu va fi lăsată în urmă în această perioadă de tranziție. Trebuie să lucrăm împreună, să găsim soluția adecvată la fiecare problemă identificată”.

Domnia sa a vorbit despre necesitatea diversificării şi crearea unui mix energetic gaz, energie electrică, LNG, energie verde etc. care să asigure posibilitatea de dezvoltare sustenabilă în perioada de tranziție către economiile cu zero emisii de carbon. “Trebuie să demonstrăm că oportunităţile tranziției sunt mai mari şi, evident, mai profitabile decât provocările pe care trebuie să le depășim”. 20% din bugetul UE se dorește a fi alocat către sectorul energiei cu preponderenţă în energia verde, schimbările climatice, infrastructură etc., în perioada 2021-2030″, a continuat acesta.

Adrian Volintiru, Directorul General ROMGAZ a declarat: “ROMGAZ acționează în direcția propusă de CE, respectiv diversificarea activității companiei şi identificarea posibilităților de finanțare pentru putea realiza proiectele pe care ni le-am propus. Dintre acestea amintesc intensificarea activităților Off-shore (LukOil şi intenția de a prelua de la EXXON o parte din Neptun Deep), continuarea construcției de centrale termoelectrice după exemplul celei de la Iernut, participarea în proiectul Terminalului de LNG de la Alexandropolis, Grecia, şi nu în ultimul rând, pe lângă energia regenerabilă, investiția într- o fabrică de metanol. Suntem foarte atenți şi dorim să participăm activ la oportunitățile pe care le va oferi JET Fund, pentru că o parte din proiectele companiei sunt în strânsă dependenţă de finanțarea europeană .”

Comisia Europeană estimează, în strategia de schimbări climatice pe termen lung, că investițiile în energia cu emisii de carbon reduse şi infrastructura aferentă, au crescut de la 2% din PIB la 2,8% sau în cifre 520-575 miliarde euro pentru decarbonizarea până în 2050. Aceasta s-ar traduce în investiții de 175-290 miliarde euro pe an în perioada 2021-2030.

“Magnitudinea transformărilor viitoare în sectorul energetic justifică creșterea finanțării prin JET Fund, a cărui sumă propusă de Parlamentul European este de 4,8 miliarde de euro, considerată ca fiind insuficientă pentru a acoperi nevoile statelor membre în tranziție”, a declarat Maciej Jakubik, directorul executiv al CEEP (Central Europe Energy Partnerships).

Recomandarea către statele membre în vederea identificării oportunităților in perioada următoare , în opinia domniei sale, este ca acestea să se orienteze către diversificarea portofoliului şi crearea unui mix: LNG, dezvoltarea de interconexiuni, energie verde şi alte forme care susţin tranziția către decarbonizarea economiei până în 2050.

Related posts

Peste 170 milioane euro pentru programe de informare şi promovare, destinate organizațiilor din sectorul agroalimentar

Stefana Muresan

Zonă rezidențială şi de servicii în zona fabricii de zahăr din Arad

redactia

Cine administrează Mendeleev Office 5

Ion Surdu

Cum reduci costurile de operare ale clădirilor

Ligia Voro

Grupul TeraPlast a devenit acționarul unic al Wetterbest, unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme complete pentru acoperişuri

Papuc Irina

“Nu stăm pe margine și comentăm, punem mâna și facem”

Stefana Muresan

Traian Panait, desemnat Director General interimar al CNAB

redactia

Cîțu: Românii pot cere amânarea ratelor. Pentru cheltuielile anunțate fondurile au fost suplimentate cu 7 miliarde de lei

Ion Surdu

Aproape 2 milioane de euro sprijin pentru producătorii din sectorul pomicol

Traian Dan

Firma românească FintechOS primeşte o investiţie de 14 milioane dolari

Papuc Irina

Schimbări în Consiliul de Administrație al Aeroportului Internaţional Cluj

redactia

Rebuilding travel – cinci măsuri care te ajută să călătorești (aproape) gratis

Traian Dan

Transilvania Train, Orient Express-ul de România, va porni joi la drum, din Gara Brașov

Stefana Muresan

Fostul director de cercetare al Cambridge Analytica, Chris Wylie, vine la How to Web 2018

redactia

Chapman Taylor designs Fabrica de Paine office development

Ligia Voro

NITA SAO, pălăriile pentru regi și regine

Papuc Irina

NTT DATA anunță lansarea raportului pe tema Covid-19: “Reîntoarcerea la valorile noastre pe timp de criză”

Nicolae Pop

Viziere gratuite pentru medici, produse în România de comunitatea de makeri

Traian Dan

Fabrica de perne pentru airbaguri Takata din Sibiu angajează 100 de oameni

Stefana Muresan

Măști la cel mult 3 lei și 400 de tablete pentru copiii săraci din Oradea

Traian Dan

Vox Technology Park primește cea mai înaltă distincție a Uniunii Arhitecților din România

redactia

Echipamente de protecție și biocide de la Superbet pentru Spitalul Clinic CF Oradea

Traian Dan

Prețurile apartamentelor din Cluj, mai mari cu 6,5%

Stefana Muresan

Leave a Comment