Energie Energy Mirror Of Romania Sibiu Slider Ultimele stiri

Decarbonizarea economiei: provocare pentru România, oportunitate pentru ROMGAZ

- 77053392 2557249961055960 9197788544465108992 o 960x720 - Decarbonizarea economiei: provocare pentru România, oportunitate pentru ROMGAZ

Tranziția către o economie fără emisii de carbon a fost principalul subiect al discuțiilor care au avut loc astăzi, în cadrul conferinței “Central European Day of Energy” la Bruxelles. Într- un orizont optimist şi ambițios, decarbonizarea economiei UE până în 2050 presupune un cadru facil şi, totodată, puternic reglementat pentru toate statele membre, se arată într-un comunicat al companiei ROMGAZ.

 

Elementul cheie pentru a atinge decarbonizarea economiilor până în 2050 îl reprezintă JET Fund, sau altfel spus Fondul pentru tranziție, un instrument care vine în sprijinul şi susținerea schimbărilor în vederea decarbonizării, în special pentru țările aflate în tranziție şi cu dificultăți de finanțare.

Directorul General DG Energy, Klaus Dieter Borchardt a declarat: “Știm că provocările sunt mari, dar la fel sunt şi oportunitățile pe care aceste schimbări le aduc în statele membre. Daca vom reuşi să folosim oportunitățile, vom putea crea noi locuri de muncă şi creștere economică în viitor. Niciun cetățean, nicio țară nu va fi lăsată în urmă în această perioadă de tranziție. Trebuie să lucrăm împreună, să găsim soluția adecvată la fiecare problemă identificată”.

Domnia sa a vorbit despre necesitatea diversificării şi crearea unui mix energetic gaz, energie electrică, LNG, energie verde etc. care să asigure posibilitatea de dezvoltare sustenabilă în perioada de tranziție către economiile cu zero emisii de carbon. “Trebuie să demonstrăm că oportunităţile tranziției sunt mai mari şi, evident, mai profitabile decât provocările pe care trebuie să le depășim”. 20% din bugetul UE se dorește a fi alocat către sectorul energiei cu preponderenţă în energia verde, schimbările climatice, infrastructură etc., în perioada 2021-2030″, a continuat acesta.

Adrian Volintiru, Directorul General ROMGAZ a declarat: “ROMGAZ acționează în direcția propusă de CE, respectiv diversificarea activității companiei şi identificarea posibilităților de finanțare pentru putea realiza proiectele pe care ni le-am propus. Dintre acestea amintesc intensificarea activităților Off-shore (LukOil şi intenția de a prelua de la EXXON o parte din Neptun Deep), continuarea construcției de centrale termoelectrice după exemplul celei de la Iernut, participarea în proiectul Terminalului de LNG de la Alexandropolis, Grecia, şi nu în ultimul rând, pe lângă energia regenerabilă, investiția într- o fabrică de metanol. Suntem foarte atenți şi dorim să participăm activ la oportunitățile pe care le va oferi JET Fund, pentru că o parte din proiectele companiei sunt în strânsă dependenţă de finanțarea europeană .”

Comisia Europeană estimează, în strategia de schimbări climatice pe termen lung, că investițiile în energia cu emisii de carbon reduse şi infrastructura aferentă, au crescut de la 2% din PIB la 2,8% sau în cifre 520-575 miliarde euro pentru decarbonizarea până în 2050. Aceasta s-ar traduce în investiții de 175-290 miliarde euro pe an în perioada 2021-2030.

“Magnitudinea transformărilor viitoare în sectorul energetic justifică creșterea finanțării prin JET Fund, a cărui sumă propusă de Parlamentul European este de 4,8 miliarde de euro, considerată ca fiind insuficientă pentru a acoperi nevoile statelor membre în tranziție”, a declarat Maciej Jakubik, directorul executiv al CEEP (Central Europe Energy Partnerships).

Recomandarea către statele membre în vederea identificării oportunităților in perioada următoare , în opinia domniei sale, este ca acestea să se orienteze către diversificarea portofoliului şi crearea unui mix: LNG, dezvoltarea de interconexiuni, energie verde şi alte forme care susţin tranziția către decarbonizarea economiei până în 2050.

Related posts

UBB, la cel mai mare târg educațional din Sud-Estul Europei

Stefana Muresan

Vitacom Electronics încheie primul trimestru cu afaceri de 13,5 milioane lei, în creştere cu 25%

Stefana Muresan

Un hunedorean, cel mai bogat cioban din țară. Are zeci de mii de mioare și terenuri în Ardeal

Stefana Muresan

​Sala polivalentă din Oradea, prima de această anvergură realizată de Compania Naţională de Investiţii

redactia

CHEP anunţă schimbări în conducerea subsidiarei din România şi la nivel european

Ligia Voro

A debutat noul sezon al Targurilor Produs de Cluj

Stefana Muresan

Județele din Transilvania și Banat, fruntașe la servicii poștale private

Nora Dumitrescu

Sonaca opens its factory in Moldovenesti, Cluj

Ionut Oprea

ING Bank devine în acest an 100% disponibilă pe smartphone

Papuc Irina

Napoca Imobiliare o afacere și, mai ales, o familie de succes

Stefana Muresan

Dürkopp Adler investește în tehnică și în echipă

Stefana Muresan

Centrala termică, prima opțiune pentru locuințele noi

Ligia Voro

Austriecii de la Voestalpine au activat o fabrică la Câmpia Turzii

Nora Dumitrescu

BVB lansează cartea cu poveștile de succes ale celor 15 companii finaliste ale celei de-a treia ediții a programului Made in Romania

Ligia Voro

Piața de produse artizanale conservate, în formare. Cele mai cunoscute branduri

redactia

Draxlmaier, Autoliv şi Yazaki, în topul companiilor care au angajat cei mai mulți oameni în 2016

Stefana Muresan

Hungary at MIPIM 2018, projects and investments

Ionut Oprea

Peste 930.000 de numere portate în anul 2018

redactia

Sibiul se pregătește să devină cel mai sigur oraș din Europa

Stefana Muresan

Bani de la Guvern pentru platforma industrială Simeria și pentru Aeroportul Internațional Baia Mare

Stefana Muresan

A fost semnat cel mai important contract de finanțare din istoria municipiului Turda, în valoare de peste 31 mil. euro

Stefana Muresan

Digital Days 2019, pledoarie pentru marketingul digital

Traian Dan

Grupul Sun Pharma va aduce în România milioane de doze de clorochină

Nora Dumitrescu

Proiecte de investiţii româno-emirateze în infrastructură, energie și agricultură

Stefana Muresan

Leave a Comment