Energie Energy Mirror Of Romania Sibiu Slider Ultimele stiri

Decarbonizarea economiei: provocare pentru România, oportunitate pentru ROMGAZ

Tranziția către o economie fără emisii de carbon a fost principalul subiect al discuțiilor care au avut loc astăzi, în cadrul conferinței “Central European Day of Energy” la Bruxelles. Într- un orizont optimist şi ambițios, decarbonizarea economiei UE până în 2050 presupune un cadru facil şi, totodată, puternic reglementat pentru toate statele membre, se arată într-un comunicat al companiei ROMGAZ.

 

Elementul cheie pentru a atinge decarbonizarea economiilor până în 2050 îl reprezintă JET Fund, sau altfel spus Fondul pentru tranziție, un instrument care vine în sprijinul şi susținerea schimbărilor în vederea decarbonizării, în special pentru țările aflate în tranziție şi cu dificultăți de finanțare.

Directorul General DG Energy, Klaus Dieter Borchardt a declarat: “Știm că provocările sunt mari, dar la fel sunt şi oportunitățile pe care aceste schimbări le aduc în statele membre. Daca vom reuşi să folosim oportunitățile, vom putea crea noi locuri de muncă şi creștere economică în viitor. Niciun cetățean, nicio țară nu va fi lăsată în urmă în această perioadă de tranziție. Trebuie să lucrăm împreună, să găsim soluția adecvată la fiecare problemă identificată”.

Domnia sa a vorbit despre necesitatea diversificării şi crearea unui mix energetic gaz, energie electrică, LNG, energie verde etc. care să asigure posibilitatea de dezvoltare sustenabilă în perioada de tranziție către economiile cu zero emisii de carbon. “Trebuie să demonstrăm că oportunităţile tranziției sunt mai mari şi, evident, mai profitabile decât provocările pe care trebuie să le depășim”. 20% din bugetul UE se dorește a fi alocat către sectorul energiei cu preponderenţă în energia verde, schimbările climatice, infrastructură etc., în perioada 2021-2030″, a continuat acesta.

Adrian Volintiru, Directorul General ROMGAZ a declarat: “ROMGAZ acționează în direcția propusă de CE, respectiv diversificarea activității companiei şi identificarea posibilităților de finanțare pentru putea realiza proiectele pe care ni le-am propus. Dintre acestea amintesc intensificarea activităților Off-shore (LukOil şi intenția de a prelua de la EXXON o parte din Neptun Deep), continuarea construcției de centrale termoelectrice după exemplul celei de la Iernut, participarea în proiectul Terminalului de LNG de la Alexandropolis, Grecia, şi nu în ultimul rând, pe lângă energia regenerabilă, investiția într- o fabrică de metanol. Suntem foarte atenți şi dorim să participăm activ la oportunitățile pe care le va oferi JET Fund, pentru că o parte din proiectele companiei sunt în strânsă dependenţă de finanțarea europeană .”

Comisia Europeană estimează, în strategia de schimbări climatice pe termen lung, că investițiile în energia cu emisii de carbon reduse şi infrastructura aferentă, au crescut de la 2% din PIB la 2,8% sau în cifre 520-575 miliarde euro pentru decarbonizarea până în 2050. Aceasta s-ar traduce în investiții de 175-290 miliarde euro pe an în perioada 2021-2030.

“Magnitudinea transformărilor viitoare în sectorul energetic justifică creșterea finanțării prin JET Fund, a cărui sumă propusă de Parlamentul European este de 4,8 miliarde de euro, considerată ca fiind insuficientă pentru a acoperi nevoile statelor membre în tranziție”, a declarat Maciej Jakubik, directorul executiv al CEEP (Central Europe Energy Partnerships).

Recomandarea către statele membre în vederea identificării oportunităților in perioada următoare , în opinia domniei sale, este ca acestea să se orienteze către diversificarea portofoliului şi crearea unui mix: LNG, dezvoltarea de interconexiuni, energie verde şi alte forme care susţin tranziția către decarbonizarea economiei până în 2050.

Related posts

Energie electrică mai ieftină cu 1,89% pentru 1 iulie – 31 decembrie 2020

Traian Dan

Adunarea generală a municipiilor din România: ce au discutat primarii cu premierul și președintele țării

Papuc Irina

Tunelul timpului la Secția Științele Naturii de la Muzeul Țării Crișurilor Oradea

Traian Dan

Începe Astra Film Festival 2019 la Sibiu: 126 de filme ce prezintă realitatea din 45 de țări

Papuc Irina

UMB, ”mobilizare exemplară”. Imagini cu primii kilometri de autostradă din Moldova

Stefana Muresan

3 milioane de pasageri pe Aeroportul din Cluj

Nora Dumitrescu

Transportatorii vor reducerea TVA la 5% la transporturi și creșterea diurnei

Traian Dan

Un oraș în oraș: Proiect pe 237 de hectare, care va avea 15-20.000 de locuințe, la Cluj Napoca

redactia

Compania de Drumuri va reevalua ofertele Trameco şi Strabag pentru lotul 3C2 din Autostrada Transilvania

redactia

Teme fierbinți disecate la FOREN 2016

Antreprenorii bihoreni, ajutaţi să obţină finanţări pentru afaceri inovative

Traian Dan

Wizz Air utilizează platforma de plată Amadeus prin Navitaire New Skies

redactia

Chambers Europe Awards 2017

Ionut Oprea

Diriginții de șantier: avem potențialul imens de a prelua românii dați afară

Nora Dumitrescu

Prima ediție a L.I.F.T. Social Media Training 2019. Social media, tool-ul fascinant care pune lucrurile în mișcare (II)

Ligia Voro

Proiect transfrontalier de turism în Maramureș

Nora Dumitrescu

Concernul Guhring, parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj

Nora Dumitrescu

La Operational HR am dezbătut provocările și tendințele departamentelor de resurse umane actuale!

redactia

Ambasadorul Franţei la Bucureşti: Clujul, pol universitar important mai ales pentru studiile de medicină

redactia

Transgaz, nouă licitație pentru rezervarea conductei care va exporta gaze în Ungaria

redactia

Comerțul cu țigări de contrabandă, redus de polițiștii de frontieră maramureșeni

Nora Dumitrescu

Top zece companii care au contribuit la bugetul local al municipiului Alba Iulia în 2018

redactia

Partenerii germani Systec cumpără 7% din acțiunile AAGES Târgu Mureș

Stefana Muresan

Directorul general Romgaz, Virgil Metea: Romgaz, într-o situație și o poziție financiară bună

Stefana Muresan

Leave a Comment