Bihor Comunitate Slider Ultimele stiri

Taxele şi impozitele locale din Oradea vor fi majotare cu rata inflaţiei

Potrivit anunţului făcut de viceprimarul Oradiei, Florin Birta, în această săptămână, taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 4,6% pentru 2020, rata inflaţiei. „Pe lângă această noutate, vor mai fi trei taxe noi care urmează să fie implementate. Acestea privesc următoarele situații particulare: clădirile racordabile la rețeaua de gaze naturale sau termoficare, dar care nu au încheiat un contract în acest sens, construcțiile realizate fără autorizație de construcție și spațiile neîngrijite cuprinse între limita de proprietate și trama stradală”, a declarat Florin Birta.

Florin Birta
FLOTIN BIRTA: FOTO: PRIMARIA ORADEA

Majorări şi taxe noi

De asemenea, se prevede o cotă majorată cu 50% pentru clădirile racordabile la rețeaua de gaze naturale sau termoficare, dar care nu au încheiat un contract în acest sens. Această prevedere apare în textul Hotărârii de Consiliu Local, dar va avea aplicabilitate doar din anul 2021. Viceprimarul crede că această prevedere va duce la reducerea poluării din municipiu, având în vedere că sunt încă locuințe care continuă să se încălzească cu lemne sau cărbuni, deși au posibilitatea racordării la gaze naturale sau termoficare.

De la 1 ianuarie 2020 se va implementa o nouă taxa, care vizează construcțiile realizate fără autorizație de construire. Este vorba de o taxă pentru întocmirea procesului verbal de constatare a construcțiilor fără autorizație de construire, pentru acele clădiri pentru care intervine termenul de prescripție. Aici sunt două situații: dacă cineva și-a construit o casă fără autorizație de construire și Primăria Oradea prin Poliția Locală – Compartimentul Disciplina în Construcții descoperă acea construcție în termen de 3 ani de zile, conform legii se aplică amendă și se dispune intrarea în legalitate, iar a doua situație este când Primăria descoperă acea construcție după 3 ani de zile, când legea nu mai prevede posibilitatea sancționării prin proces verbal a acelei construcții. Pentru această a doua situație, s-a instituit taxa pentru întocmirea procesului verbal de constatare a construcțiilor fără autorizație de construire. Cuantumul taxei este de 5.000 lei/proces verbal pentru clădiri sau corpuri de clădire noi și de 2.000 lei/proces verbal pentru clădiri anexă. Pentru situația în care construcția ilegală e depistată după încheierea celor trei ani de zile de când a fost realizată, se propune o cotă adițională de 50% pentru impozitul pe clădirea realizată fără autorizație de construire, care se aplică până la intrarea în legalitate a construcției.

„Prin majorarea acestui impozit încercăm să îi stimulăm pe cei care trebuie să intre în legalitate să o facă într-un termen cât mai scurt”, a explicat viceprimarul.

Cea de-a treia taxă se aplică persoanele fizice sau juridice care nu–și întrețin terenurile proprii, respectiv zona cuprinsă între limita de proprietate și trama stradală. Din această situație sunt exceptate locuințele tip condominiu, asociațiile de proprietari unde sunt încheiate acele contracte de dare în administrare a spațiilor verzi adiacente. Procedura cuprinde notificarea, stabilirea unui termen de conformare, verficarea conformării și lansarea comenzii pentru execuția lucrărilor. Taxa specială pentru întreținerea terenurilor neîngrijite este de 0,7 lei mp /intervenție, iar termenul de plată a acestei taxe este de 60 de zile.

Related posts

ContiTech Nădab are un nou director general

Stefana Muresan

Pombis din Bistriţa-Năsăud vinde retailerilor fructe şi sucuri de 1,5 mil. euro

Stefana Muresan

Raiko Transilvania debutează la bursă în toamnă

Nora Dumitrescu

Ce organizează APMCR la Construct Expo?

Ligia Voro

Holcim România și Junior Achievement au lansat proiectul pilot ABCdar Verde

Traian Dan

Lanțul de cafenele Meron se va extinde în opt locații: prima, Târgu Mureș, urmează Brașov și Sibiu

Papuc Irina

Orase durabile – Cum pregătim tranziția ?

Stefana Muresan

Trenul urban, un nou proiect de amploare al Sibiului. Primar: „Va deservi și localitățile învecinate”

Papuc Irina

Grupul Sun Pharma va aduce în România milioane de doze de clorochină

Nora Dumitrescu

Hotelul Hilton DoubleTree, sediu de campanie anticonoravirus

Nora Dumitrescu

Managerii din Industrie, Construcții și Comerțul cu amănuntul sunt optimiști

Traian Dan

Itinera Spa va construi pasajul Oltenița

Ligia Voro

CNIPMMR, împreună cu Google, ajută firmele româneşti să facă export

Traian Dan

Building Permit obtained for the UP-SITE BUCHAREST project

Papuc Irina

Hattrick Office Building in Sibiu

Ionut Oprea

Compania clujeană Hosterion se extinde în Olanda, SUA şi Marea Britanie

Stefana Muresan

Ministrul Daea, vizită inopinată la Daracul de la Sadu, unul din puținele ateliere unde se mai obține lână

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Cluj County – The heart of Transylvania

Transilvania Business

BNR: Rezervele valutare administrate în noiembrie s-au situat la nivelul de 33.817 milioane euro

Papuc Irina

UNPR va promova parcurile industriale din Tileagd, Săcueni și Tămășeu

Traian Dan

Cel mai nou tramvai românesc, produs de Astra Vagoane Călători, testat pe liniile din Timişoara

Stefana Muresan

Ioan Popa a făcut din Transavia un grup cu afaceri de 670 mil. lei

Stefana Muresan

România, mai mare cu 9700 km pătrați. Zece ani de la unica extindere de drepturi suverane ale României de la Marea Unire din 1918

redactia

Un orădean a scăpat de un credit de circa 52.000 de franci prin negociere

Traian Dan

Leave a Comment