Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Taxele şi impozitele locale din Oradea vor fi majotare cu rata inflaţiei

FOTO: ORADEAINFO

Potrivit anunţului făcut de viceprimarul Oradiei, Florin Birta, în această săptămână, taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 4,6% pentru 2020, rata inflaţiei. „Pe lângă această noutate, vor mai fi trei taxe noi care urmează să fie implementate. Acestea privesc următoarele situații particulare: clădirile racordabile la rețeaua de gaze naturale sau termoficare, dar care nu au încheiat un contract în acest sens, construcțiile realizate fără autorizație de construcție și spațiile neîngrijite cuprinse între limita de proprietate și trama stradală”, a declarat Florin Birta.

Florin Birta
FLOTIN BIRTA: FOTO: PRIMARIA ORADEA

Majorări şi taxe noi

De asemenea, se prevede o cotă majorată cu 50% pentru clădirile racordabile la rețeaua de gaze naturale sau termoficare, dar care nu au încheiat un contract în acest sens. Această prevedere apare în textul Hotărârii de Consiliu Local, dar va avea aplicabilitate doar din anul 2021. Viceprimarul crede că această prevedere va duce la reducerea poluării din municipiu, având în vedere că sunt încă locuințe care continuă să se încălzească cu lemne sau cărbuni, deși au posibilitatea racordării la gaze naturale sau termoficare.

De la 1 ianuarie 2020 se va implementa o nouă taxa, care vizează construcțiile realizate fără autorizație de construire. Este vorba de o taxă pentru întocmirea procesului verbal de constatare a construcțiilor fără autorizație de construire, pentru acele clădiri pentru care intervine termenul de prescripție. Aici sunt două situații: dacă cineva și-a construit o casă fără autorizație de construire și Primăria Oradea prin Poliția Locală – Compartimentul Disciplina în Construcții descoperă acea construcție în termen de 3 ani de zile, conform legii se aplică amendă și se dispune intrarea în legalitate, iar a doua situație este când Primăria descoperă acea construcție după 3 ani de zile, când legea nu mai prevede posibilitatea sancționării prin proces verbal a acelei construcții. Pentru această a doua situație, s-a instituit taxa pentru întocmirea procesului verbal de constatare a construcțiilor fără autorizație de construire. Cuantumul taxei este de 5.000 lei/proces verbal pentru clădiri sau corpuri de clădire noi și de 2.000 lei/proces verbal pentru clădiri anexă. Pentru situația în care construcția ilegală e depistată după încheierea celor trei ani de zile de când a fost realizată, se propune o cotă adițională de 50% pentru impozitul pe clădirea realizată fără autorizație de construire, care se aplică până la intrarea în legalitate a construcției.

„Prin majorarea acestui impozit încercăm să îi stimulăm pe cei care trebuie să intre în legalitate să o facă într-un termen cât mai scurt”, a explicat viceprimarul.

Cea de-a treia taxă se aplică persoanele fizice sau juridice care nu–și întrețin terenurile proprii, respectiv zona cuprinsă între limita de proprietate și trama stradală. Din această situație sunt exceptate locuințele tip condominiu, asociațiile de proprietari unde sunt încheiate acele contracte de dare în administrare a spațiilor verzi adiacente. Procedura cuprinde notificarea, stabilirea unui termen de conformare, verficarea conformării și lansarea comenzii pentru execuția lucrărilor. Taxa specială pentru întreținerea terenurilor neîngrijite este de 0,7 lei mp /intervenție, iar termenul de plată a acestei taxe este de 60 de zile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lanțul de cafenele Ted’s se extinde în stradă la Cluj

Articolul următor

Anuarul de business al Maramureșului: economia județului, în creștere

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share