Bihor Comunitate Slider Ultimele stiri

Taxele şi impozitele locale din Oradea vor fi majotare cu rata inflaţiei

Potrivit anunţului făcut de viceprimarul Oradiei, Florin Birta, în această săptămână, taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 4,6% pentru 2020, rata inflaţiei. „Pe lângă această noutate, vor mai fi trei taxe noi care urmează să fie implementate. Acestea privesc următoarele situații particulare: clădirile racordabile la rețeaua de gaze naturale sau termoficare, dar care nu au încheiat un contract în acest sens, construcțiile realizate fără autorizație de construcție și spațiile neîngrijite cuprinse între limita de proprietate și trama stradală”, a declarat Florin Birta.

Florin Birta
FLOTIN BIRTA: FOTO: PRIMARIA ORADEA

Majorări şi taxe noi

De asemenea, se prevede o cotă majorată cu 50% pentru clădirile racordabile la rețeaua de gaze naturale sau termoficare, dar care nu au încheiat un contract în acest sens. Această prevedere apare în textul Hotărârii de Consiliu Local, dar va avea aplicabilitate doar din anul 2021. Viceprimarul crede că această prevedere va duce la reducerea poluării din municipiu, având în vedere că sunt încă locuințe care continuă să se încălzească cu lemne sau cărbuni, deși au posibilitatea racordării la gaze naturale sau termoficare.

De la 1 ianuarie 2020 se va implementa o nouă taxa, care vizează construcțiile realizate fără autorizație de construire. Este vorba de o taxă pentru întocmirea procesului verbal de constatare a construcțiilor fără autorizație de construire, pentru acele clădiri pentru care intervine termenul de prescripție. Aici sunt două situații: dacă cineva și-a construit o casă fără autorizație de construire și Primăria Oradea prin Poliția Locală – Compartimentul Disciplina în Construcții descoperă acea construcție în termen de 3 ani de zile, conform legii se aplică amendă și se dispune intrarea în legalitate, iar a doua situație este când Primăria descoperă acea construcție după 3 ani de zile, când legea nu mai prevede posibilitatea sancționării prin proces verbal a acelei construcții. Pentru această a doua situație, s-a instituit taxa pentru întocmirea procesului verbal de constatare a construcțiilor fără autorizație de construire. Cuantumul taxei este de 5.000 lei/proces verbal pentru clădiri sau corpuri de clădire noi și de 2.000 lei/proces verbal pentru clădiri anexă. Pentru situația în care construcția ilegală e depistată după încheierea celor trei ani de zile de când a fost realizată, se propune o cotă adițională de 50% pentru impozitul pe clădirea realizată fără autorizație de construire, care se aplică până la intrarea în legalitate a construcției.

„Prin majorarea acestui impozit încercăm să îi stimulăm pe cei care trebuie să intre în legalitate să o facă într-un termen cât mai scurt”, a explicat viceprimarul.

Cea de-a treia taxă se aplică persoanele fizice sau juridice care nu–și întrețin terenurile proprii, respectiv zona cuprinsă între limita de proprietate și trama stradală. Din această situație sunt exceptate locuințele tip condominiu, asociațiile de proprietari unde sunt încheiate acele contracte de dare în administrare a spațiilor verzi adiacente. Procedura cuprinde notificarea, stabilirea unui termen de conformare, verficarea conformării și lansarea comenzii pentru execuția lucrărilor. Taxa specială pentru întreținerea terenurilor neîngrijite este de 0,7 lei mp /intervenție, iar termenul de plată a acestei taxe este de 60 de zile.

Related posts

Ediția aniversară Astra Film Festival 2018 a început

redactia

Noua an­ve­lopă Win­ter­Con­tact TS 860 S oferă per­for­manță ”la rece”

Stefana Muresan

Un nou succes: BVB a înființat compania care va avea rol de Contraparte Centrală

Ligia Voro

Golf. Bal medieval. Conferinţe marca Transilvania Business. Transilvania Open 4 Business 2017 by Transilvania Business Magazine. 18-20 mai 2017, Cluj.

Raluca Ursu

Bitdefender cumpără know-how de securitate a rețelelor; RedSocks Security, ultima achiziție

redactia

Continental în România

redactia

Topul companiilor cu capital german din România este alcătuit preponderent din retaileri

Ligia Voro

„Înghețarea” listărilor de pachete minoritare pe piața de capital contravine intereselor României

Ligia Voro

Eckerle angajează 200 de oameni pentru fabrica din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Cluj Business Days 2017

Ionut Oprea

Investiție de 24 milioane de euro la Vălenii de Munte, în noua fabrică a companiei Maspex, care produce Tymbark și Salatini

Papuc Irina

Continental: Conectivitatea, standard în vehicule ca urmare a implementării la nivel european a sistemului eCall

Stefana Muresan

Super Farm Land – accesorii pentru toţi fermierii

Stefana Muresan

Producătorul de prefabricate ASA Cons din Turda, afaceri de 25 mil. euro în 2018, plus 28%

Stefana Muresan

Bucătarul șef de la Ramada Sibiu va participa la o competiție internațională. Meniul gândit este o invitație la descoperirea spațiului cultural sibian

Papuc Irina

Angajații români preferă cardurile de masă în locul tichetelor pe hârtie

Ionel Albu

BVB a premiat persoane şi companii marcante în 2017 pe piaţa de capital: Banca Transilvania – cea mai tranzacţionată acţiune

Stefana Muresan

CEE Summit 2017

Ionut Oprea

Doi studenți au creat o hartă a producătorilor locali: Vom rula astfel banii în țară

Papuc Irina

Libris.ro a vândut în 2019 cărți de peste 50 de milioane de lei. Unde s-au cumpărat cele mai multe

Papuc Irina

Grand Hotel Italia, hotelul de cinci stele din Cluj-Napoca, aduce cameriste din Venezuela. Ce salariu se oferă românilor

redactia

Comisia Europeană, încrezătoare în rezultatele summitului UE de la Sibiu

Stefana Muresan

Tinerii din Baia Mare, inițiați în securitatea cibernetică

Nora Dumitrescu

Tinerii care schimbă lumea se întâlnesc online la Ziua Națională IMPACT între 1-5 iunie

Papuc Irina

Leave a Comment