Cluj IT&C Timiș Ultimele stiri

“Silicon Valley-ul Europei”, inexistent în topul global al inovării

Timișoara urcă, Bucureștiul coboară în clasamentul mondial Innovation Cities, iar Clujul – care se consideră un hub al tehnologiei în Europa – nici măcar nu este inclus între primele 500 de orașe.

Capitala țării pierde 14 poziții în clasamentul global și cade pe locul 171 în lume, publicat de 2thinknow și preluat de Forumul Economic Mondial. În schimb, Timișoara urcă 36 de poziții și ajunge pe locul 394.

“Condițiile pe care le oferă capitala României pentru transformarea unei idei inovatoare într-o inovație aplicată cu succes, la nivel regional sau global, ne așază în clasamentul lumii pe locul 171. Clujul lipsește în topul celor mai inovatoare 500 de orașe ale lumii în raportul global Innovation Cities 2019.

Aceasta readuce pe masa decidenților publici centrali și locali propunerea de a crea “Grupurile de Lucru pentru Economia și Orașele Viitorului”, agreate anul acesta prin acorduri semnate cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Prefectura București. Realitatea ne cheamă acum la acțiune”, remarcă Andreea Paul, președintele organizației Inițiativa pentru Competitivitate (INACO).

Înaintea orașelor românești se află capitale din regiunea noastră, precum Praga, pe locul 61 – urcă două locuri în clasament, Budapesta – locul 79 și Varșovia – locul 114. Trei factori modelează indicele de inovare a orașelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică, de a le comunica și cu alții.

“O pierdere de competitivitate semnificativă a Bucureștiului a fost semnalată de INACO anul trecut, făcând referire la raportul 2017-2018, în care capitala României a căzut 16 poziții, pe locul 188 în clasamentul mondial. Competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică și socială, de capacitatea de inovare. Orașele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare.

La rândul său, creșterea productivității urbane generează venituri mai mari pentru cetățeni, companii, autorități locale și guvern. Orașele mai competitive atrag talentele și capitalul, recrutează muncitori calificați, creând un ciclu virtuos de inovare și prosperitate pentru toți. Din aceste motive, problema pierderii de competitivitate a orașelor este una dintre cele mai importante și provocatoare”, spune președintele INACO.

Top 10 Innovation Cities

  1. New York (SUA) 59 p.
  2. Tokyo (Japonia) 58 p.
  3. Londra (Marea Britanie) 57 p.
  4. Los Angeles (SUA) 56 p.
  5. Singapore (Singapore) 55 p.
  6. Paris (Franța) 55 p.
  7. Chicago (SUA) 55 p.
  8. Boston (SUA) 55 p.
  9. San Francisco (SUA) 55 p.
  10. Toronto (Canada) 54 p.

Inovația trece de la idee la implementare dacă orașul dezvoltă un mediu cultural favorabil ideilor noi (designeri, galerii de artă, sport, muzee, natură), cu o infrastructură prietenoasă aplicării inovațiilor (transport, universități, afaceri, capital de risc, spații de birouri, guvernare deschisă, tehnologie), apoi este comunicată în piețe conexe ale inovațiilor.

162 de indicatori stau la baza calculării acestor trei factori care compun indicele de inovare a orașelor, care își rafinează algoritmii periodic din 2007 încoace în rapoarte globale de profil, și care nu se rezumă la examinarea inovației pur tehnologice sau științifice.

New York, Tokio și Londra sunt orașele cele mai inovatoare din întreaga lume în acest an. La nivel european, Londra, Paris și Berlin sunt capitalele care ocupă podiumul inovării, în raport. New York ocupă primul loc în lume și în ultimul raport al competitivității urbane.

Related posts

Vibe Properties lansează Vibe Forward, un proiect rezidențial de amploare amplasat în principalul pol de business din București

Papuc Irina

FOTO Sala polivalentă a Universității de Medicină din Târgu Mureș a fost transformată într-o unitate medicală pentru bolnavii Covid-19

Ion Surdu

Primul autobuz electric la Brașov. În total, au fost procurate 52 de unități cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu

Papuc Irina

AZOMUREȘ sprijină achiziția unui echipament complet de testare pentru COVID-19

Ligia Voro

Napoca Imobiliare premiată în cadrul Galei Profesioniştilor în Imobiliare

A. I.

WhatsApp Business – aplicație dedicată companiilor

Stefana Muresan

Transgaz, încasări de 188,5 milioane de lei de la Romgaz pentru transportul gazelor în perioada 1 octombrie 2016 – 1 octombrie 2017

Stefana Muresan

General Electric va furniza tehnologia de bază pentru noua centrală de la Iernut

Stefana Muresan

Mai multe fonduri europene pentru proiecte de importanta majora

redactia

ARTmania Events, compania care s-a ocupat de vizita Papei Francisc la Blaj, la bilanț

Ligia Voro

Palatul Cultural din Câmpia Turzii va fi reabilitat cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Autostrada Transilvania, la granița cu Ungaria: CNAIR a semnat contractul pentru construcţia lotului Biharia – Borş. Termen asumat: martie 2020

redactia

Trei proprietăți istorice din Transilvania, de vânzare cu 1,5 milioane euro

Nora Dumitrescu

Clujenii de la Kadra, afaceri de 35 mil. lei din tehnologii pentru uşile din malluri, spitale sau hoteluri

Stefana Muresan

S-a născut copilul cu numărul 100 în Maternitatea Spitalului REGINA MARIA Cluj

Nicolae Pop

Fuziune în industria jocurilor video din România: Scorpius Games se alătură echipei Amber

Papuc Irina

Secretul creșterii vânzărilor în eCommerce

Nicolae Pop

Wizz Air caută însoțitoare de bord la Oradea

Traian Dan

Două cartiere din Oradea vor fi reconfigurate. Investiții de peste 50 milioane lei

redactia

Night of the SMEs

Transilvania Business

Satu Mare: Investiție de aproape 50 milioane de euro în domeniul combaterii inundațiilor

redactia

Aeroportul Internaţional Baia Mare, redeschis traficului intern şi extern în iunie

Stefana Muresan

Ghelamco introduces unprecedented solutions in The Warsaw HUB amid pandemic

Papuc Irina

Relația cu statul trece ușor în online: numărul conturilor pe platformele electronice a crescut de 6 ori, iar al operațiunilor – de 12 ori

Ion Surdu

Leave a Comment