Cluj IT&C Timiș Ultimele stiri

“Silicon Valley-ul Europei”, inexistent în topul global al inovării

Timișoara urcă, Bucureștiul coboară în clasamentul mondial Innovation Cities, iar Clujul – care se consideră un hub al tehnologiei în Europa – nici măcar nu este inclus între primele 500 de orașe.

Capitala țării pierde 14 poziții în clasamentul global și cade pe locul 171 în lume, publicat de 2thinknow și preluat de Forumul Economic Mondial. În schimb, Timișoara urcă 36 de poziții și ajunge pe locul 394.

“Condițiile pe care le oferă capitala României pentru transformarea unei idei inovatoare într-o inovație aplicată cu succes, la nivel regional sau global, ne așază în clasamentul lumii pe locul 171. Clujul lipsește în topul celor mai inovatoare 500 de orașe ale lumii în raportul global Innovation Cities 2019.

Aceasta readuce pe masa decidenților publici centrali și locali propunerea de a crea “Grupurile de Lucru pentru Economia și Orașele Viitorului”, agreate anul acesta prin acorduri semnate cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Prefectura București. Realitatea ne cheamă acum la acțiune”, remarcă Andreea Paul, președintele organizației Inițiativa pentru Competitivitate (INACO).

Înaintea orașelor românești se află capitale din regiunea noastră, precum Praga, pe locul 61 – urcă două locuri în clasament, Budapesta – locul 79 și Varșovia – locul 114. Trei factori modelează indicele de inovare a orașelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică, de a le comunica și cu alții.

“O pierdere de competitivitate semnificativă a Bucureștiului a fost semnalată de INACO anul trecut, făcând referire la raportul 2017-2018, în care capitala României a căzut 16 poziții, pe locul 188 în clasamentul mondial. Competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică și socială, de capacitatea de inovare. Orașele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare.

La rândul său, creșterea productivității urbane generează venituri mai mari pentru cetățeni, companii, autorități locale și guvern. Orașele mai competitive atrag talentele și capitalul, recrutează muncitori calificați, creând un ciclu virtuos de inovare și prosperitate pentru toți. Din aceste motive, problema pierderii de competitivitate a orașelor este una dintre cele mai importante și provocatoare”, spune președintele INACO.

Top 10 Innovation Cities

  1. New York (SUA) 59 p.
  2. Tokyo (Japonia) 58 p.
  3. Londra (Marea Britanie) 57 p.
  4. Los Angeles (SUA) 56 p.
  5. Singapore (Singapore) 55 p.
  6. Paris (Franța) 55 p.
  7. Chicago (SUA) 55 p.
  8. Boston (SUA) 55 p.
  9. San Francisco (SUA) 55 p.
  10. Toronto (Canada) 54 p.

Inovația trece de la idee la implementare dacă orașul dezvoltă un mediu cultural favorabil ideilor noi (designeri, galerii de artă, sport, muzee, natură), cu o infrastructură prietenoasă aplicării inovațiilor (transport, universități, afaceri, capital de risc, spații de birouri, guvernare deschisă, tehnologie), apoi este comunicată în piețe conexe ale inovațiilor.

162 de indicatori stau la baza calculării acestor trei factori care compun indicele de inovare a orașelor, care își rafinează algoritmii periodic din 2007 încoace în rapoarte globale de profil, și care nu se rezumă la examinarea inovației pur tehnologice sau științifice.

New York, Tokio și Londra sunt orașele cele mai inovatoare din întreaga lume în acest an. La nivel european, Londra, Paris și Berlin sunt capitalele care ocupă podiumul inovării, în raport. New York ocupă primul loc în lume și în ultimul raport al competitivității urbane.

Related posts

Oradea, staţiune turistică de nivel naţional

Traian Dan

Fără reduceri sau facilități pentru industria ospitalităţii. Timişoara a stabilit taxele locale pe 2020

Robert Bloancă

Aeroportul Iasi a inregistrat, in premiera, 1 milion de pasageri

Stefana Muresan

Peste 3 săptămâni primăriile vor putea solicita bani pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale

Ion Surdu

Oradea are cinema cu cea mai avansată tehnologie de sunet, Dolby Atmos

Traian Dan

Mega Image a deschis un nou concept store la Timişoara şi vizează inaugurarea pentru alte 11 magazine noi, în luna mai

Robert Bloancă

Lidl plusează la salarii. De la 1 martie, cel mai mic salariu brut – 4.000 de lei

Traian Dan

Producătorul de avioane IAR Braşov, profit de 20 mil. lei în T3

redactia

Evoluţia industriei din Banat, dezbătută la Timişoara de firmele locale şi specialişti, în cadrul unui nou eveniment

Robert Bloancă

Sonaca Aerospace Transylvania has started the developing of its activities on S200 aircraft and is recruiting new employees

Stefana Muresan

În 2020, AFI Europe România a continuat proiectele de dezvoltare, în ciuda pandemiei

Transilvania Business

The MIPIM 2020 finalists

Ionut Oprea

Casa George Pop de Băsești va reintra în circuitul turistic

Nora Dumitrescu

Primăria Oradea, contract de 19 mil. euro cu Astra Vagoane Călători

redactia

UBB va cumpăra 150 computere ca ajutor social pentru studenți

Nora Dumitrescu

Patronii din Maramureș vor să curme evaziunea fiscală și concurența neloială

Nora Dumitrescu

Budapest at MIPIM 2017

Ionut Oprea

5 oferte depuse pentru metrou și tren metropolitan la Cluj-Napoca

Ligia Voro

Alexandra Baciu, Head of HR la CBRE România

Ionut Oprea

Oferta TAROM pentru sărbătorile de iarnă: bilete de la 119 euro dus-întors pentru destinații externe

Papuc Irina

Grup Feroviar Român obține primul certificat european de siguranță valabil pentru operarea în două ţări – România şi Grecia

Ion Surdu

Plexus, Iwis Engines System și Celestica fac cele mai multe angajări în Bihor

Traian Dan

Au fost desemnați finaliştii competiţiei E.ON Energy Globe Award România 2017

Ligia Voro

Scandia Food vrea afaceri de 100 milioane euro

Stefana Muresan

Leave a Comment