Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Silicon Valley-ul Europei”, inexistent în topul global al inovării

Timișoara urcă, Bucureștiul coboară în clasamentul mondial Innovation Cities, iar Clujul – care se consideră un hub al tehnologiei în Europa – nici măcar nu este inclus între primele 500 de orașe.

Capitala țării pierde 14 poziții în clasamentul global și cade pe locul 171 în lume, publicat de 2thinknow și preluat de Forumul Economic Mondial. În schimb, Timișoara urcă 36 de poziții și ajunge pe locul 394.

“Condițiile pe care le oferă capitala României pentru transformarea unei idei inovatoare într-o inovație aplicată cu succes, la nivel regional sau global, ne așază în clasamentul lumii pe locul 171. Clujul lipsește în topul celor mai inovatoare 500 de orașe ale lumii în raportul global Innovation Cities 2019.

Aceasta readuce pe masa decidenților publici centrali și locali propunerea de a crea “Grupurile de Lucru pentru Economia și Orașele Viitorului”, agreate anul acesta prin acorduri semnate cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Prefectura București. Realitatea ne cheamă acum la acțiune”, remarcă Andreea Paul, președintele organizației Inițiativa pentru Competitivitate (INACO).

Înaintea orașelor românești se află capitale din regiunea noastră, precum Praga, pe locul 61 – urcă două locuri în clasament, Budapesta – locul 79 și Varșovia – locul 114. Trei factori modelează indicele de inovare a orașelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică, de a le comunica și cu alții.

“O pierdere de competitivitate semnificativă a Bucureștiului a fost semnalată de INACO anul trecut, făcând referire la raportul 2017-2018, în care capitala României a căzut 16 poziții, pe locul 188 în clasamentul mondial. Competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică și socială, de capacitatea de inovare. Orașele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare.

La rândul său, creșterea productivității urbane generează venituri mai mari pentru cetățeni, companii, autorități locale și guvern. Orașele mai competitive atrag talentele și capitalul, recrutează muncitori calificați, creând un ciclu virtuos de inovare și prosperitate pentru toți. Din aceste motive, problema pierderii de competitivitate a orașelor este una dintre cele mai importante și provocatoare”, spune președintele INACO.

Top 10 Innovation Cities

  1. New York (SUA) 59 p.
  2. Tokyo (Japonia) 58 p.
  3. Londra (Marea Britanie) 57 p.
  4. Los Angeles (SUA) 56 p.
  5. Singapore (Singapore) 55 p.
  6. Paris (Franța) 55 p.
  7. Chicago (SUA) 55 p.
  8. Boston (SUA) 55 p.
  9. San Francisco (SUA) 55 p.
  10. Toronto (Canada) 54 p.

Inovația trece de la idee la implementare dacă orașul dezvoltă un mediu cultural favorabil ideilor noi (designeri, galerii de artă, sport, muzee, natură), cu o infrastructură prietenoasă aplicării inovațiilor (transport, universități, afaceri, capital de risc, spații de birouri, guvernare deschisă, tehnologie), apoi este comunicată în piețe conexe ale inovațiilor.

162 de indicatori stau la baza calculării acestor trei factori care compun indicele de inovare a orașelor, care își rafinează algoritmii periodic din 2007 încoace în rapoarte globale de profil, și care nu se rezumă la examinarea inovației pur tehnologice sau științifice.

New York, Tokio și Londra sunt orașele cele mai inovatoare din întreaga lume în acest an. La nivel european, Londra, Paris și Berlin sunt capitalele care ocupă podiumul inovării, în raport. New York ocupă primul loc în lume și în ultimul raport al competitivității urbane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Produs de Cluj are finalul de sezon la Iași

Articolul următor

Trei constructori vor moderniza străzile Zalăului pe fonduri europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share