Energie Investitii Timiș

O nouă benzinărie Rompetrol în valoare de 1,3 milioane de euro, deschisă la Timişoara ca parte a unor investiţii de un miliard de euro

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) a inaugurat, miecuri, la Timişoara, o nouă benzinărie operată sub sigla Rompetrol, o investiţie de aproximativ 1,3 milioane de euro şi care crează 16 noi locuri de muncă. Unitatea timişoreană este una dintre cele 20 care au fost deja dezvoltate de acest vehicul investiţional creat în 2018, ca parte a Memorandumului prin care se urmărea stingerea datoriilor istorice ale Grupului Rompertol către statul român. Fondul este controlat de KazMunaiGaz, compania kazahă care a cumpărat Rompetrol, cu 80%, iar statul român deține 20%, obţinute gratuit, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Fondul de investiţii, care va ajunge la o valoare de un miliard de euro, urmează să construiască alte şase noi asemenea staţii de alimentare cu combustibil, dar şi o centrală în cogenerare, la Năvodari, unde kazahii deţin rafinăria Peromidia, au anunţat oficialii fondului de investiţii.

Înfiinţat la finele lui octombrie 2018, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român reprezintă un parteneriat strategic pentru dezvoltarea sectorului energetic din România, cei doi acţionari ai acestuia fiind Ministerul Energiei prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie deţinută 100% de statul român, şi Grupul KMG Internaţional.

Creat la finele lunii octombrie a anului trecut, Fondul de Investiții a aprobat în februarie două proiecte majore – construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și dezvoltarea unei rețele de benzinării pe plan local. Prin eforturile susținute din partea celor doi unici acționari (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie și KMG International) am reușit să atingem și să operăm în prezent un număr de 20 de benzinării, iar până la finele anului ne-am propus să finalizăm alte 6 stații și să începem lucrările la alte 4 unități.” declară Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român. Până la finele acestui an, KMG Rompetrol Development estimează finalizarea altor 6 noi stații situate în localitățile Cluj și București, nivelul investițional ridicându-se la 8,3 milioane dolari americani.

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român și-a propus să atingă în următorii 5 ani o rețea de 84 benzinării in România (achiziția și modernizarea de stații existente, construcția de noi stații), care vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuție, construcție) și peste 1.200 parteneri comerciali.
Bogdan Stănescu, conducătorul SAPE, reprezentanţa românească din cadrul fondului de investiţii, a vorbit despre siguranţa energetică a României, care va spori odată cu investiţiile de un miliard de euro.
„Investiţiile de 1 miliard de dolari pe teritoriul României sunt benefice atât din punct de vedere social, al locurilor de muncă, cât şi din punct de vedere energetic, pe partea de siguranţă energetică în România”; a spus Stănescu.

Centrală termică în cogenerare, la Năvodari

Un alt proiect extrem de important, care va fi dezvoltat ca parte a efortului investiţional de un miliard de euro, este realizarea unei centrale în cogenerare, la Năvodari. Aceasta va asigurat căldură şi apă caldă pentru Năvodari, dar şi abur industrial pentru platforma Petromidia.

“Construcția centralei este un proiect important, nu doar pentru localitatea Năvodari și platforma Petromidia, ci și pentru sectorul energetic intern prin stabilizarea producției și a distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea. Interesul pentru noua unitate este reflectat și de cele 17 companii locale și internationale care și-au arătat interesul pentru a deveni furnizori de echipamente și soluții tehnologice. La finele lunii octombrie s-a încheiat termenul limită pentru depunerea ofertelor tehnice și financiare, sperăm ca în perioada următoare să finalizăm procesul de selecție a unui contractor pentru partea de EPC (Engineering, Procurement and Construction)” a mai subliniat Iskander Abdibaitov.

„Noi vrem să dezvoltăm mai multe proiecte în energie, pe cogenerare, de mix energetic, pe parte de eoliene, de distribuţie şi de furnizare de energie electrică, chiar prin societatea pe care o conduc, cu alţi parteneri, chiar cu companii de stat. În acest moment sunt în construcţie, iar roadele le vom vedea spre finele anului viitor”, a mai spus reprezentantul părţii române.
Cu o perioadă de implementare de 4 ani, centrala de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficiență energetică și protecție a mediului. Aceasta va asigura agent termic și apă caldă menajeră pentru locuitorii orașului Năvodari, iar pentru platforma Petromidia – energie electrică și abur tehnologic pentru susținerea activităților de obținere a produselor petroliere.
Cu o durată de şapte ani, Fondul Kazah-Român are un nivelul investiţional estimat de aproximativ 1 miliard de dolari.

Related posts

Ioan Lupu, plant manager VCST Alba: Anul 2021 va fi plin de provocări pentru piața automotive, dar trendul ultimelor luni este unul pozitiv

Ion Surdu

Inserția pe piața muncii – vectorul învățământului terțiar

redactia

Tranzacție istorică: Transgaz, acţionar majoritar la Vestmoldtransgaz din R. Moldova

Stefana Muresan

100.000 euro pentru pensiuni și restaurante prin programul „ELECTRIC UP”

Traian Dan

Ardealul, înțesat de mall-uri în 2020. Cum arată harta investițiilor

Nora Dumitrescu

Victorie în instanță împotriva guvernului, pentru sălile de fitness: Închiderea acestora din cauza pandemiei e discriminatorie

Robert Bloancă

ELITE ÎN BUSINESS. Top 20 de companii românești din Județul Alba

Ion Surdu

Cluj, Alba, Mureş, Braşov, Arad şi Timiş – judeţe care au atras investiţii străine de peste 1 miliard de euro

Stefana Muresan

92 de milioane de componente electronice au fost livrate de Continental Timișoara în ultimii 11 ani

Stefana Muresan

Timișoara va avea 40 de tramvaie noi

Stefana Muresan

Un tânăr din Lugoj a investit în pandemie într-o fermă de măgari. Laptele de măgăriță, la mare căutare în Banat

Ion Surdu

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența

Stefana Muresan

Noul director al Romgaz Târgu Mureș mizează pe competența, responsabilitatea și experiența angajaților

Ligia Voro

Oradea: Casa Kolozsváry își recapătă strălucirea

Stefana Muresan

Aviz favorabil pentru un proiect imobiliar situat în actuala parcare a Cluj Business Center

Stefana Muresan

Divizia de betoane a grupului Pomponio din Alba, cumpărată de irlandezii de la CRH

Stefana Muresan

Austriecii de la XXXLutz – la Timișoara, Cluj și București

Stefana Muresan

Investiție de 1,1 mil. euro într-un club de fitness pe 2.100 metri pătrați în Vox Technology Park

Ligia Voro

O firmă din Cluj câștigă un contract de zece milioane de lei pentru semafoarele și fântânile publice din Timișoara

Robert Bloancă

ADR Vest a semnat două noi contracte pe Programul Operaţional Regional, suma nerambursabilă finanţată fiind de zece milioane de lei

Robert Bloancă

Undă verde pentru Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș. Se reiau zborurile de azi

Ligia Voro

Turism Băile Felix a cumpărat 555.000 de acţiuni SIF Oltenia, în ultima şedinţă din 2018

redactia

Fără reduceri sau facilități pentru industria ospitalităţii. Timişoara a stabilit taxele locale pe 2020

Robert Bloancă

Romsilva își înscrie pădurile

Ligia Voro

Leave a Comment