Energie Investitii Timiș

O nouă benzinărie Rompetrol în valoare de 1,3 milioane de euro, deschisă la Timişoara ca parte a unor investiţii de un miliard de euro

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) a inaugurat, miecuri, la Timişoara, o nouă benzinărie operată sub sigla Rompetrol, o investiţie de aproximativ 1,3 milioane de euro şi care crează 16 noi locuri de muncă. Unitatea timişoreană este una dintre cele 20 care au fost deja dezvoltate de acest vehicul investiţional creat în 2018, ca parte a Memorandumului prin care se urmărea stingerea datoriilor istorice ale Grupului Rompertol către statul român. Fondul este controlat de KazMunaiGaz, compania kazahă care a cumpărat Rompetrol, cu 80%, iar statul român deține 20%, obţinute gratuit, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Fondul de investiţii, care va ajunge la o valoare de un miliard de euro, urmează să construiască alte şase noi asemenea staţii de alimentare cu combustibil, dar şi o centrală în cogenerare, la Năvodari, unde kazahii deţin rafinăria Peromidia, au anunţat oficialii fondului de investiţii.

Înfiinţat la finele lui octombrie 2018, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român reprezintă un parteneriat strategic pentru dezvoltarea sectorului energetic din România, cei doi acţionari ai acestuia fiind Ministerul Energiei prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie deţinută 100% de statul român, şi Grupul KMG Internaţional.

Creat la finele lunii octombrie a anului trecut, Fondul de Investiții a aprobat în februarie două proiecte majore – construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și dezvoltarea unei rețele de benzinării pe plan local. Prin eforturile susținute din partea celor doi unici acționari (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie și KMG International) am reușit să atingem și să operăm în prezent un număr de 20 de benzinării, iar până la finele anului ne-am propus să finalizăm alte 6 stații și să începem lucrările la alte 4 unități.” declară Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român. Până la finele acestui an, KMG Rompetrol Development estimează finalizarea altor 6 noi stații situate în localitățile Cluj și București, nivelul investițional ridicându-se la 8,3 milioane dolari americani.

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român și-a propus să atingă în următorii 5 ani o rețea de 84 benzinării in România (achiziția și modernizarea de stații existente, construcția de noi stații), care vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuție, construcție) și peste 1.200 parteneri comerciali.
Bogdan Stănescu, conducătorul SAPE, reprezentanţa românească din cadrul fondului de investiţii, a vorbit despre siguranţa energetică a României, care va spori odată cu investiţiile de un miliard de euro.
„Investiţiile de 1 miliard de dolari pe teritoriul României sunt benefice atât din punct de vedere social, al locurilor de muncă, cât şi din punct de vedere energetic, pe partea de siguranţă energetică în România”; a spus Stănescu.

Centrală termică în cogenerare, la Năvodari

Un alt proiect extrem de important, care va fi dezvoltat ca parte a efortului investiţional de un miliard de euro, este realizarea unei centrale în cogenerare, la Năvodari. Aceasta va asigurat căldură şi apă caldă pentru Năvodari, dar şi abur industrial pentru platforma Petromidia.

“Construcția centralei este un proiect important, nu doar pentru localitatea Năvodari și platforma Petromidia, ci și pentru sectorul energetic intern prin stabilizarea producției și a distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea. Interesul pentru noua unitate este reflectat și de cele 17 companii locale și internationale care și-au arătat interesul pentru a deveni furnizori de echipamente și soluții tehnologice. La finele lunii octombrie s-a încheiat termenul limită pentru depunerea ofertelor tehnice și financiare, sperăm ca în perioada următoare să finalizăm procesul de selecție a unui contractor pentru partea de EPC (Engineering, Procurement and Construction)” a mai subliniat Iskander Abdibaitov.

„Noi vrem să dezvoltăm mai multe proiecte în energie, pe cogenerare, de mix energetic, pe parte de eoliene, de distribuţie şi de furnizare de energie electrică, chiar prin societatea pe care o conduc, cu alţi parteneri, chiar cu companii de stat. În acest moment sunt în construcţie, iar roadele le vom vedea spre finele anului viitor”, a mai spus reprezentantul părţii române.
Cu o perioadă de implementare de 4 ani, centrala de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficiență energetică și protecție a mediului. Aceasta va asigura agent termic și apă caldă menajeră pentru locuitorii orașului Năvodari, iar pentru platforma Petromidia – energie electrică și abur tehnologic pentru susținerea activităților de obținere a produselor petroliere.
Cu o durată de şapte ani, Fondul Kazah-Român are un nivelul investiţional estimat de aproximativ 1 miliard de dolari.

Related posts

Swiss Capital, campionul intermedierilor pe piața bursieră din România. Topul brokerilor în 2018

redactia

Grupul german de electrocasnice de lux Miele deschide showroom la Oradea

redactia

Cel mai mare fond din lume, deţinut de un stat, a devenit acţionar la Digi şi Compa

Stefana Muresan

Animawings duce turiştii bănăţeni, de la Timişoara direct pe plajele din Egipt, la Hurghada

Robert Bloancă

Profit record în primele șase luni pentru Hidroelectrica

Stefana Muresan

Investiții de peste 58 de milioane de lei în Sibiu: trasee pietonale și piste pentru bicicliști

Papuc Irina

Transilvania Constructii a inceput lucrarile la Corpul B al cladirii Novis Plaza din Cluj Napoca

redactia

Radu Ștefan Oprea, ministrul MMACA: „Ne dorim o dezvoltare și dăm un impuls firmelor ca să revenim pe anumite piețe tradiționale”

redactia

Romgaz, randament al dividendelor de 11,4%

Stefana Muresan

Hotelul de cinci stele Platinia, inaugurat oficial in urma unei investitii de peste 19 mil. euro

Stefana Muresan

Bistrițenii de la Monor, investiție de 1 milion de lei în utilaje

Stefana Muresan

Trenuri cu 160 de km/h pe ruta Simeria-Braşov-Bucureşti-Constanţa

Stefana Muresan

Cel mai modern Centru de Training CNC din țară

Stefana Muresan

Zece firme din Regiunea Vest primesc 12 milioane de lei prin Programul Operaţional Regional

Robert Bloancă

Opera Plaza din Cluj-Napoca: 80% din clienți sunt din SUA, Marea Britanie, China, Israel sau ţările nordice

Stefana Muresan

Timișul, hub regional în domeniul distribuției de gaze naturale. Transgaz investește aproape 50 mil. euro într-o conductă de gaze spre Serbia

redactia

Solina România a cerut certificat de urbanism pentru reconstrucția fabricii pe vechiul amplasament

Stefana Muresan

MS | Romgaz investește pentru România

Transilvania Business

CEH angajează 100 de mineri și electricieni la mina Vulcan

Stefana Muresan

Primele zece autobuze electrice din România, puse în circulaţie

Stefana Muresan

Dm drogerie markt investeşte 13 mil. euro într-un nou sediu şi centru de distribuţie în Timişoara

Stefana Muresan

Hunedoara vrea peste 17 milioane de euro pentru continuarea restaurării Castelului Corvinilor

Ion Surdu

Transgaz, nouă licitație pentru rezervarea conductei care va exporta gaze în Ungaria

redactia

Mobilitatea viitorului – o abordare integrată cu soluţii durabile la Timişoara

Stefana Muresan

Leave a Comment