Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O nouă benzinărie Rompetrol în valoare de 1,3 milioane de euro, deschisă la Timişoara ca parte a unor investiţii de un miliard de euro

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) a inaugurat, miecuri, la Timişoara, o nouă benzinărie operată sub sigla Rompetrol, o investiţie de aproximativ 1,3 milioane de euro şi care crează 16 noi locuri de muncă. Unitatea timişoreană este una dintre cele 20 care au fost deja dezvoltate de acest vehicul investiţional creat în 2018, ca parte a Memorandumului prin care se urmărea stingerea datoriilor istorice ale Grupului Rompertol către statul român. Fondul este controlat de KazMunaiGaz, compania kazahă care a cumpărat Rompetrol, cu 80%, iar statul român deține 20%, obţinute gratuit, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Fondul de investiţii, care va ajunge la o valoare de un miliard de euro, urmează să construiască alte şase noi asemenea staţii de alimentare cu combustibil, dar şi o centrală în cogenerare, la Năvodari, unde kazahii deţin rafinăria Peromidia, au anunţat oficialii fondului de investiţii.

Înfiinţat la finele lui octombrie 2018, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român reprezintă un parteneriat strategic pentru dezvoltarea sectorului energetic din România, cei doi acţionari ai acestuia fiind Ministerul Energiei prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie deţinută 100% de statul român, şi Grupul KMG Internaţional.

Creat la finele lunii octombrie a anului trecut, Fondul de Investiții a aprobat în februarie două proiecte majore – construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și dezvoltarea unei rețele de benzinării pe plan local. Prin eforturile susținute din partea celor doi unici acționari (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie și KMG International) am reușit să atingem și să operăm în prezent un număr de 20 de benzinării, iar până la finele anului ne-am propus să finalizăm alte 6 stații și să începem lucrările la alte 4 unități.” declară Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român. Până la finele acestui an, KMG Rompetrol Development estimează finalizarea altor 6 noi stații situate în localitățile Cluj și București, nivelul investițional ridicându-se la 8,3 milioane dolari americani.

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român și-a propus să atingă în următorii 5 ani o rețea de 84 benzinării in România (achiziția și modernizarea de stații existente, construcția de noi stații), care vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuție, construcție) și peste 1.200 parteneri comerciali.
Bogdan Stănescu, conducătorul SAPE, reprezentanţa românească din cadrul fondului de investiţii, a vorbit despre siguranţa energetică a României, care va spori odată cu investiţiile de un miliard de euro.
„Investiţiile de 1 miliard de dolari pe teritoriul României sunt benefice atât din punct de vedere social, al locurilor de muncă, cât şi din punct de vedere energetic, pe partea de siguranţă energetică în România”; a spus Stănescu.

Centrală termică în cogenerare, la Năvodari

Un alt proiect extrem de important, care va fi dezvoltat ca parte a efortului investiţional de un miliard de euro, este realizarea unei centrale în cogenerare, la Năvodari. Aceasta va asigurat căldură şi apă caldă pentru Năvodari, dar şi abur industrial pentru platforma Petromidia.

“Construcția centralei este un proiect important, nu doar pentru localitatea Năvodari și platforma Petromidia, ci și pentru sectorul energetic intern prin stabilizarea producției și a distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea. Interesul pentru noua unitate este reflectat și de cele 17 companii locale și internationale care și-au arătat interesul pentru a deveni furnizori de echipamente și soluții tehnologice. La finele lunii octombrie s-a încheiat termenul limită pentru depunerea ofertelor tehnice și financiare, sperăm ca în perioada următoare să finalizăm procesul de selecție a unui contractor pentru partea de EPC (Engineering, Procurement and Construction)” a mai subliniat Iskander Abdibaitov.

„Noi vrem să dezvoltăm mai multe proiecte în energie, pe cogenerare, de mix energetic, pe parte de eoliene, de distribuţie şi de furnizare de energie electrică, chiar prin societatea pe care o conduc, cu alţi parteneri, chiar cu companii de stat. În acest moment sunt în construcţie, iar roadele le vom vedea spre finele anului viitor”, a mai spus reprezentantul părţii române.
Cu o perioadă de implementare de 4 ani, centrala de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficiență energetică și protecție a mediului. Aceasta va asigura agent termic și apă caldă menajeră pentru locuitorii orașului Năvodari, iar pentru platforma Petromidia – energie electrică și abur tehnologic pentru susținerea activităților de obținere a produselor petroliere.
Cu o durată de şapte ani, Fondul Kazah-Român are un nivelul investiţional estimat de aproximativ 1 miliard de dolari.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Kaufland angajează peste 500 de persoane cu dizabilităţi pentru magazinele din patru orașe

Articolul următor

Evoluţia fnanţărilor europene şi a bugetului comunitar, dezbătute de public la Timişoara, cu oficialii Comisiei Europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share