Alba Industrie Ultimele stiri

FOTO Cum se culeg strugurii la -8 grade Celsius. Jidvei anunță o nouă serie de vinuri de gheață Eiswein Jidvei

Compania vinicolă Jidvei anunță continuarea producerii vinului de gheață din sortimentul Eiswein Jidvei și în acest an. Joi, 5 decembrie, la primele ore ale dimineții, când temperaturile se mențin scăzute, la Jidvei a început ultimul cules al anului 2019. Pe parcelel cu struguri din soiul Traminer roz au fost mobilizați 420 de persoane.

Culesul a avut loc pe parcelele de struguri din soiul Traminer roz, special păstrați pentru producerea vinului de gheață. Aceste parcele se situează lângă crama gravitațională Tăuni, la peste 500 m altitudine și expoziție sudică, toate procedurile de vinificație urmând a se desfășura în această cramă, potrivit companiei.

Eiswein Jidvei este un sortiment de vin desert care se obține din struguri lăsați să înghețe pe viță, fiind culeși iarna, doar în anii în care se întrunesc toate condițiile necesare recoltării optime a acestora. În primul rând, strugurii trebuie să fie sănătoși, neatinși de niciun fel de boală sau de putregaiul nobil – modul de producere a vinurilor desert din struguri culeși târziu la înnobilarea boabelor, atinși de putregaiul cenușiu (Botrytis) este diferit.

Temperatura este cea care impune cea de-a doua condiție deopotrivă importantă. Strugurii pot fi culeși doar după două sau trei zile consecutive de îngheț, cu temperaturi situate între -7 și -12 grade Celsius, temperaturi care trebuie să se mențină între aceleași limite și în momentul recoltării.

„Având în vedere că și anul acesta s-au întrunit condițiile necesare obținerii acestui vin special, pentru recoltarea celor 10 hectare de Traminer roz, păstrate pentru a fi culese după nopțile geroase de la începutul iernii, au fost mobilizați 420 de oameni. Activitatea acestora a început la ora 06.00, la temperaturi situate sub -8 grade Celsius și s-a încheiat în nu mai puțin de 4 ore. Este extrem de important ca întregul proces de recoltare să se desfășoare cât se poate de rapid, întrucât una dintre cele mai importante condiții este ca strugurii să ajungă înghețați la presă, fiind zdrobiți cât timp sunt încă înghețați, lăsând un must siropos, extrem de concentrat și de dulce”, precizează compania.

Bogăția de zaharuri și arome vor face din acest vin desert unul competitiv pe piața internațională, asemănător Eiswein Jidvei din recolta lui 2018, distins anul acesta cu medalie de aur la competiția internațională IWSC, organizată la Londra, unde a obținut 96 de puncte.

Întreprinderea Agricolă de Stat Jidvei a fost înființată în anul 1949, fiind un prim pas spre ceea ce a devenit, 50 de ani mai târziu, compania Jidvei. În anul 1999 a avut loc privatizarea IAS Jidvei și înființarea actualei companii S.C. Jidvei SRL, marcând trecerea la o nouă etapă de dezvoltare printr-un amplu program de retehnologizare și modernizare.

Related posts

Teraplast, 3 noi puncte de lucru: Bihor, Neamț și Ilfov

Stefana Muresan

Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution SRL: “Cred că României îi lipsesc profesioniștii care să înțeleagă că aportul zonei private în sănătate este extrem de benefic”

Ligia Voro

FOTO: STEMsylvania – Școala de vară ce pregăteștii tinerii pentru viitor

Ligia Voro

Bugetul UE 2018: Bilete de tren gratuite în peste 30 de țări pentru tineri

Stefana Muresan

Finanțare de 60 milioane lei pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir

Traian Dan

Creatorul Bitdefender: Orice lider de business ar trebui să adopte o şcoală

Stefana Muresan

Peste 190 de milioane de lei pentru investiții în comunitățile locale: o treime din bani ajung în localitățile din Transilvania și Banat

Ion Surdu

Ghidul și procedura de implementare a Start-Up Nation 2018, în dezbatere publică

redactia

Dimensiunea de inovare și IT a Clujului, prezentată de Emil Boc în Silicon Valley

redactia

750 de motive să sărbătorim orașul Deva și pe locuitorii săi

redactia

Grupul Taparo va acoperi necesarul de măști al României

Nora Dumitrescu

Grupul Tenaris va moderniza învățământul tehnic la Zalău

Nora Dumitrescu

Proiectele PNDR au adus în țară peste 348 de milioane de euro, ca rambursări de la Comisia Europeană în luna ianuarie

Papuc Irina

Barajul Runcu va costa aproape 100 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Trenul Cluj Napoca – Viena intră în circulaţie

redactia

Pepinierele din Transilvania, pe un trend ascendent: „Criza cerne producătorii serioși de cei neserioși”

Ion Surdu

Dana Ababei, ANEVAR: Piata de apartamente din Cluj-Napoca este “suprasaturata”

redactia

Lucrări de renovare a Palatului Reduta ce găzduiește Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Stefana Muresan

„Drumul vinului” peste dealurile Silagiului

redactia

Întreprinzătorii din Ardeal, conectați cu businessmenii din SUA

Nora Dumitrescu

Indemnizații pe perioada stării de urgență și pentru avocați

Traian Dan

Industriaşul Valer Blidar deschide o școală de maiștri la Arad

Stefana Muresan

I, Robot

Ionut Oprea

Doi orădeni, soț și soție, creează genți de lux pentru clienți din toată lumea

redactia

Leave a Comment