Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Reşita a semnat două noi contracte de finanţări europene pentru 117 milioane de lei

Reșița va beneficia de două noi contracte de finanţare pe Programul Operaţional Regional, după ce primarul localităţii cărăşene a semnat, la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest contractele de finanţare, care vor aduce investiţii totale de peste 117,5 milioane lei, în municipiul de pe Bârzava.

 

Este vorba de două proiecte finanțate în cadrul Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020: „Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița – faza 2”; respectiv „Amenajare spațiu de agrement urban, inclusiv străzi și utilități, precum și interconectarea zonei marginalizate Mociur cu cartierele Centru și Govândari printr-o promenadă, pistă de biciclete, reabilitarea și creare de noi facilități de acces pietonal”.

Primul proiect, cel privind modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița – faza 2 face parte dintr-un pachet integrat de măsuri pentru reintroducerea transportului cu tramvaiul în Reșița.

Proiectul contractat luni prevede intervenții pe tronsonul de la Bulevardul Republicii, până la intersecția cu Bulevardul Muncii – strada Făgăraș și până la Piața Republicii, în cartierul Muncitoresc, plus zonele de acces către străzile laterale. De asemenea, este inclusă și modernizarea zonei pietonale Aleea Ineu. Se va moderniza calea de rulare a tramvaielor (infrastructură, suprastructură, aparate de cale, linii de depouri, rețea fir, substații de redresare etc.), în lungime de 9,363 kilometri, și se vor construi/ moderniza 9 stații de transport pentru călători. Linia cale de tramvai va fi înierbată – va rezulta o suprafață de 15.821 metri pătrați de spațiu verde, iar în zonă vor fi plantați 341 de arbori. Totodată, noua investiție cuprinde modernizarea infrastructurii rutiere pe 8,37 km (carosabil, trotuare, borduri, bolarzi etc.) și reabilitarea integrală a structurii podurilor Doman și Libertății, care vor avea o linie dedicată transportului public și autovehiculelor de intervenție. Prin proiect vor fi amenajate și piste pentru bicicliști, trasee în lungime de 5,13 km.

Valoarea totală a proiectului este de 94.707.278,61 lei, din care 22.037.842,51 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 48 de luni. Investiția este complementară altui proiect cuprins în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Reșița (PMUD) – „Modernizarea transportului public electric și amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reșița – faza 1”, contractat în iulie 2019.

Cel de-al doilea proiect, care vine în sprijinul locuitorilor din zona urbană marginalizată Mociur a Reșiței, prevede construirea unui centru multifuncțional aici și realizarea unor amenajări pietonale și rutiere care să asigure bune conexiuni cu alte cartiere.

Centrul multifuncțional va fi realizat pe Bulevardul Revoluția din Decembrie nr. 40-42, unde vor fi demolate construcțiile existente şi se va construi un nou imobil, cu două corpuri de clădire și două etaje, având o suprafață desfășurată de 4.226 metri pătrați. Vor fi spații de tip centru de zi, pentru activități educative și cultural-recreative și se vor amenaja spații verzi de agrement și pentru relaxare, adiacente centrului multifuncțional.

De asemenea, proiectul prevede reabilitarea unei porțiuni din strada G.A. Petculescu, inclusiv trotuare (7.270 mp), drum care asigură legătura între zona Mociur și cartierele Centru şi Govândari, amenajarea unei piațete pietonale și a aleilor perimetrale (1.716 mp). Totodată, vor fi amenajate 30 de locuri de parcare.

Valoarea totală a investiției este de 22.819.085,17 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 5.830.276,26 lei. Durata de implementare este de 40 de luni.

Semnatarii contractului au fost Ioan Popa, primarul municipiului Reșița, și Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

Total
3
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Apel la respect pentru libertatea de presă și independența jurnalistică în Europa

Articolul următor

GAL Timişoara va implementa în oraş proiecte de milioane de euro

Citește si:
Total
3
Share