Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Adunarea generală a municipiilor din România: ce au discutat primarii cu premierul și președintele țării

Primarii din România își doresc previzibilitate. Astfel, la Adunarea Generală a Municipiilor din România, care a avut loc pe 9 decembrie, aceștia au cerut Guvernului să adopte legea bugetulu ide stat până la sfârșitul anului. Totodată, aceștia au discutat despre alocările din impozitul pe venitul global, dar și despre excedentele bugetare ale orașelor.

La întâlnirea de lucru a participat președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban, dar și alți membri ai Guvernului: vicepremierul Raluca Turcan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației publice, Ion Ștefan, ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, și ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș.

„Am discutat despre bugetul de Stat pe anul 2020, reprezentanții Guvernului avansând ca termen de aprobare sfârșitul acestui an. În acest context am discutat și despre alocările din impozitul pe venitul global (IVG) care revin municipalităților, administrațiile locale urmând să obțină o cotă de 63% din IVG. De asemenea, am discutat și despre finanțarea din fonduri europene în acest cadru financiar. Ni s-a promis suplimentarea finanțării pe axa mobilității prin supracontractare, fondurile urmând să fie redistribuite de pe alte axe sau programe de finanțare pe care au rămas alocări neconsumate. Sibiul va beneficia direct de pe urma acestei măsuri pentru că se va asigura finanțarea proiectului de amenajare a malurilor Cibinului, un proiect foarte așteptat de sibieni. La final am vorbit și despre viitorul cadru financiar pentru fonduri europene care va începe din 2021. A fost un dialog viu și onest, care a clarificat o serie de aspecte importante pentru comunitățile locale”, a explicat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, conform unui comunicat de presă al instituției.

În cadrul acestei întâlniri s-a discutat și despre descentralizarea în administrația publică locală, reprezentanții Guvernului dând asigurări că în cazul în care se vor transmite noi responsabilități administrațiilor locale, acest lucru se va face cu repartizarea resurselor financiare corespunzătoare. Un alt subiect a fost excedentul bugetar care, conform angajamentului executivului, va rămâne integral municipalităților, pentru a finanța proiectele mari în pregătire sau implementare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Județul Sibiu, exemplu de bună practică pentru viitoarea capitală culturală europeană 2021

Articolul următor

Sătmărenii, prezenţi la „EKOGALA”, cel mai mare târg din Polonia

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share