Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Gradul de îndatorare al microîntreprinderilor depășește 70%. Cel mai bine stau firmele din sănătate

La nivel de sector, microîntreprinderile din România întâmpină dificultăți în a-și menține o situație financiară pozitivă. Gradul de îndatorare al acestora a ajuns la 73%, cele mai afectate fiind companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 50.000 euro, atingând 81%, potrivit startupcafe.ro.

Potrivit sursei citate, comerțul cu amănuntul se află la 90%, în timp ce mai bine capitalizate sunt firmele din sănătate cu 49% și servicii profesionale cu 52%. Datele sunt menționate într-un studiu realizat de Instant Factoring despre evoluția microîntreprinderilor (firme cu cifra de afaceri de până la 500.000 euro) pe baza datelor preliminare la 2018.

Astfel, dintre cele 525.000 de companii ale sectorului, 37%, însemnând 197.000, au înregistrat capitaluri proprii negative. Datoriile curente, de sub un an, au fost de 122 miliarde de lei și au reprezentat 60% din totalul datoriilor.

De asemenea, microîntreprinderile au înregistrat un volum de creanțe de 58,8 miliarde lei, cea mai mare concentrare găsindu-se în intervalul mediu de cifră de afaceri al sectorului, cu aproape 20 miliarde lei, reprezentând 33,6% din total. Primele trei sectoare care cumulează cele mai mari volume sunt construcțiile cu aproape 10 miliarde lei, activitățile profesionale cu 7,4 miliarde lei și 6,9 miliarde lei.

Un alt aspect îngrijorător, se mai arată în articolul de pe startupcafe.ro, este și durata mare de încasare a creanțelor, care duce mai departe la neplata datoriilor și afectează direct nivelul de lichidități al firmelor din sector. Pentru companiile cu cifra de afaceri de până în 50.000 euro, perioada medie de încasare a creanțelor (DSO) a ajuns la 228 de zile, iar cea de plată a datoriilor (DPO) la 538 de zile. Media sectorului a fost de 164 de zile la încasare și 341 de zile la plată. Comerțul cu amănuntul, sănătatea & asistența socială și HORECA încasează cel mai repede la 45 de zile, 67 de zile și 73 de zile. Din punct de vedere al achitării datoriilor, cele mai prompte sunt sănătatea & asistența socială, transporturile & depozitarea și educația, cu 110 zile, 174 zile și 184 zile.

Sursa mai precizează că impozitele și contribuțiile plătite de microcompaniile românești la bugetul de stat au fost de 4,2 miliarde de lei în 2018. Intervalul de mijloc al sectorului reprezentat de firme cu cifra de afaceri între 50.000-250.000 euro au avut cele mai mari volume de plăți în taxe și impozite, 1,8 miliarde lei, însemnând 43% din total.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Cel mai nou magazin Panemar, deschis în zona Baciu

Articolul următor

A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan din București: E nevoie de o investiție de 400 de milioane de euro

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share