Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parcul de biodiversitate din Hoia, aproape de intrarea în șantier

Licitația pentru proiectarea și execuția infrastructurii la viitoarea fermă-campus a Universității de Științe Agricole (USAMV) Cluj-Napoca a fost lansată, iar lucrările vor fi gata peste doi ani.

Valoarea contractului este de peste 21 de milioane de lei, conform EBS Radio. Ferma-campus se va întinde pe mai bine de 30 ha, iar aici își vor efectua stagiile de practică studenții Facultății de Zootehnie.

În noul campus vor fi 30 de clădiri, care vor adăposti un amfiteatru și laboratoare. Ferma va găzdui multe animale. Biobaza USAMV va fi situată la marginea Pădurii Hoia, iar amenajarea ei nu va afecta fondul forestier, asigură reprezentanții instituției.

„Aici vor fi specii autohtone, păsări, bivoli, vaci, este prevăzut și un lac. Va fi un acvariu mare, terarii, vrem să facem un parc de conservare a biodiversității. Vrem să avem mai multe rase din aceeași specie, să vedem fiecare cum se comportă în regimuri diferite. E un proiect foarte complex. În mod sigur va fi deschisă și publicului toată infrastructura asta, prevăzută cu alei, cu tot ce înseamnă facilități”, a declarat directorul administrativ, Lucian Naș.

Anul trecut, USAMV și Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest au semnat proiectul ”Modernizare infrastructură educațională Hoia pentru desfășurarea activităților didactice și practice destinate învățământului agricol”, potrivit Ziua de Cluj.

Studiul de fezabilitate a fost elaborat de societatea Proiect Constrex Consulting, iar proiectul va fi finanţat pe axa nr. 10 a Programului Operaţional Regional, îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

Proiectul a fost prezentat și Comisiei de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, dată fiind amplasarea biobazei în intravilan, și a primit avizele necesare. La ora actuală, baza USAMV de la Hoia, aflată în vecinătatea Parcului Etnografic, cuprinde doar şapte construcţii vechi (saivane, fânare, bazin de apă).

Pavilioanele pentru animale vor fi create pe structură uşoară, demontabilă, care să le permită acestora să stea atât la adăpost, cât şi în aer liber. Construcţia cea mai spectaculoasă va fi un acvariu pe 1.540 mp, cel mai mare din Transilvania, cu tunel vizitabil, care va include specii de peşti autohtoni sau exotici.

În perimetru mai sunt prevăzute un turn cu belvedere peste tot parcul, un centru de apiterapie, un pavilion tehnologic, sere, iar energia necesară va fi produsă de o centrală de biogaz.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Tranzacție pe axa Cluj - Ploiești: AROBS a cumpărat o platformă IT

Articolul următor

Regiunile din România se pregătesc de sosirea a miliarde de euro, fonduri europene. La Timişoara s-a discutat despre folosirea acestora

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share