Analize Fonduri Europene Timiș

Regiunile din România se pregătesc de sosirea a miliarde de euro, fonduri europene. La Timişoara s-a discutat despre folosirea acestora

Aducerea politicilor de dezvoltare a regiunilor aproape de necesităţile acestora este direcţia pe care Uniunea Europeană şi administraţia acesteia, a fost principala idee desprinsă în urma dezbaterii susţinută la Timişoara, pe tema priorităţilor viitoare ale Uniunii Europene. Vittoria Alliata di Villafranca, director în cadrul DG Regio – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană, cea care se ocupă în mare măsură de viitorul alocărilor financiare pentru România, a fost principalul oaspete al discuţiilor.

Regiunile din partea de est a Europei trebuie în continuare susţinute pentru a putea ajunge la acelaşi nivel de dezvoltare cu cele din zona de vest a continenului. Priorităţile au fost deja stabilite, iar infrastructura ocupă un important loc în strategia de viitor.
„Avem un buget destul de important destinat acestor regiuni din sud-estul Europei, regiuni care nu au acelaşi nivel de dezvoltare ca şi media din Uniunea Europeană. Investiţiile noastre sunt destinate ajutorării acestor regiuni pentru a ajunge din urmă şi de a atinge nivelul regiunilor din cealaltă parte a Europei. Mare parte din alocări sunt alocate infrastructurii de transport, serviciilor feroviare, astfel ca românia să fie legată de Europa. Ne referim la transport persoane, transport de mărfuri. Aţi văzut cât de importante sunt autostrăzile. De asemenea, accesul la apă de calitate, dar şi tratarea apelor uzate, ca aceasta să fie curăţată”; a declarat Vittoria Alliata di Villafranca.
Conform oaspetelui italian, priorităţile noii Comisiei Europene, „guvernul” european, au fost deja stabilite.
„Priorităţile Comisiei Europene au fost deja stabilite. În prim plan e ceea ce numim un green-deal, lupta împotriva schimbărilor de mediu. Un al doilea obiectiv este stabilirea unei economii care lucrează pentru oameni, care nu lucrează doar pentru unii, puţini, ci pentru toată lumea. Al treilea obiectiv este digitalizarea, modul în care funcţionează administraţia şi întreprinderile. A patra prioritate este democraţia şi modul de funcţionare a acesteia”, a mai spus di Villafranca.
Sorin Maxim, şeful ADR Vest, gazda evenimentului, a insistat asupra rolului regiunilor în chiar dezvoltarea lor, dar şi despre reducerea disparităţilor şi la nivel micro, de judeţe sau provincii, în cadrul regiunilor.
„Instrumentele europene acţionează la nivelul regiunilor, dar se poate vedea că au rămas mari diferenţe chiar la nivelul regiunilor. Cel mai important este să avem grijă ca aceste decalaje, generate de influenţa industriei sau a politicii, să fie rezolvate de instrumetele respective, să facem ca aceste decalaje să fie eliminate. S-a recuperat mare parte a acestor diferenţe, dar au rămas diferenţe la nivel local, între judeţe, în cazul nostru, sau provincii la alte ţări”, a spus Maxim.
El a vorbit de cea mai mare problemă cu care se confruntă România.
„Un exemplu care arată problemele cu care ne confruntăm noi este această migraţie a oamenilor, noi trebuie să oprim această hemoragie. Oamenii sunt cea mai importantă resursă. Trebuie să aducem cât mai mult aceste programe aproape de necesităţile regiunilor”, a mai spus Sorin Maxim.
Pentru politicile regionale, România va avea la dispoziţie 17,2 miliarde, din care şase miliarde numai pentru inovare şi cercetare.

Întâlnire cu primarii localităţilor din regiune

După dezbaterea despre noile priorităţi bugetare ale UE de la Universitatea de Vest, oaspetele de la Comisia Europeană, Vittoria Alliata di Villafranca, s-a întâlnit cu primarii municipiilor reşedinţă de judeţ din Regiunea Vest. A vrut să afle ce aşteptări şi ce proiecte majore au ei pentru viitoarea perioadă de programare.
S-a discutat despre proiecte de dezvoltare urbană cu finanţare europeană în derulare, dar şi despre intenţii de investiţii pentru 2021-2027 şi propuneri de intervenţii în contextul începerii activităţii de planificare pentru perioada următoare. S-a discutat aşadar despre nevoile Regiunii Vest şi specificul fiecărui judeţ, despre investiţii, infrastructură, mobilitate urbană şi, nu în ultimul rând, despre Timisoara2021 – capitală culturală europeană.
Director în cadrul DG Regio – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană, di Villafranca este responsabilă de implementarea fondurilor structurale şi de investiţii europene în Bulgaria, Croaţia, Ungaria, România şi Slovenia.

Related posts

Proiect european pentru orientarea tinerilor bihoreni în carieră

Traian Dan

Recrutarea intră pe fast forward în era rețelelor sociale

Stefana Muresan

Terenuri gratuite oferite de Primăria Lugoj

redactia

ADR Vest organizează evenimentul “Dezvoltarea de afaceri și gestionarea proprietății intelectuale în China”

Ligia Voro

Un miliard de euro acordat drept sprijin pentru IMM-urile din România

Traian Dan

Finanțare nerambursabilă pentru SC Secoplan SRL

A. I.

Grupul Cramele Recaș a cumpărat acțiuni la o firmă vinicolă înființată de investitori italieni

Stefana Muresan

Bucureşti, Cluj şi Timiş- cele mai multe imobile vândute în februarie

Stefana Muresan

CT | AEROMANIA 10 ANI, un spectacol complex

Englezii de la Amdaris, cu activitate în domeniul IT, au închiriat o mie de metri pătraţi în Iulius Town Timişoara

Robert Bloancă

Semnare contract Centura de Sud a Timișoarei. Contract de 359 milioane lei, constructor – Tirrena Scavi

redactia

Buget de peste 17 mil. euro pentru programul lapte, fructe și legume în șoli

Stefana Muresan

Proiect în județul Alba: Școală profesională și incubator de afaceri

Stefana Muresan

Piața serviciilor de analize medicale și imagistică în România: afaceri de peste 2,5 miliarde de lei

Papuc Irina

Cel mai scump ardei iute din lume se cultivă în Banat. Un kilogram costă între 11.000 și 25.000 de dolari

redactia

Patru spitale din Alba vor fi modernizate cu fonduri europene

redactia

Deținătorii de terenuri pot primi bani de la UE pentru înființarea de păduri

Traian Dan

Industria auto, unul dintre principalii piloni ai economiei românești, conform Euler Hermes

Ligia Voro

Electrificarea liniei ferate Cluj – Oradea, din fonduri europene

Stefana Muresan

“Capitala” Ardealului, mai scumpă decât capitala României

Stefana Muresan

UVT, în topul celor mai bune universități din țările în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală

Stefana Muresan

Cluj: Piste de biciclete pe teritoriul a trei localități, printr-un proiect european de 200.000 de euro

Stefana Muresan

Producătorul de lactate Simultan din Timiş, investiție 6 mil. euro

Stefana Muresan

Investiție de 1,1 mil. euro într-un club de fitness pe 2.100 metri pătrați în Vox Technology Park

Ligia Voro

Leave a Comment