Analize Fonduri Europene Timiș

Regiunile din România se pregătesc de sosirea a miliarde de euro, fonduri europene. La Timişoara s-a discutat despre folosirea acestora

Aducerea politicilor de dezvoltare a regiunilor aproape de necesităţile acestora este direcţia pe care Uniunea Europeană şi administraţia acesteia, a fost principala idee desprinsă în urma dezbaterii susţinută la Timişoara, pe tema priorităţilor viitoare ale Uniunii Europene. Vittoria Alliata di Villafranca, director în cadrul DG Regio – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană, cea care se ocupă în mare măsură de viitorul alocărilor financiare pentru România, a fost principalul oaspete al discuţiilor.

Regiunile din partea de est a Europei trebuie în continuare susţinute pentru a putea ajunge la acelaşi nivel de dezvoltare cu cele din zona de vest a continenului. Priorităţile au fost deja stabilite, iar infrastructura ocupă un important loc în strategia de viitor.
„Avem un buget destul de important destinat acestor regiuni din sud-estul Europei, regiuni care nu au acelaşi nivel de dezvoltare ca şi media din Uniunea Europeană. Investiţiile noastre sunt destinate ajutorării acestor regiuni pentru a ajunge din urmă şi de a atinge nivelul regiunilor din cealaltă parte a Europei. Mare parte din alocări sunt alocate infrastructurii de transport, serviciilor feroviare, astfel ca românia să fie legată de Europa. Ne referim la transport persoane, transport de mărfuri. Aţi văzut cât de importante sunt autostrăzile. De asemenea, accesul la apă de calitate, dar şi tratarea apelor uzate, ca aceasta să fie curăţată”; a declarat Vittoria Alliata di Villafranca.
Conform oaspetelui italian, priorităţile noii Comisiei Europene, „guvernul” european, au fost deja stabilite.
„Priorităţile Comisiei Europene au fost deja stabilite. În prim plan e ceea ce numim un green-deal, lupta împotriva schimbărilor de mediu. Un al doilea obiectiv este stabilirea unei economii care lucrează pentru oameni, care nu lucrează doar pentru unii, puţini, ci pentru toată lumea. Al treilea obiectiv este digitalizarea, modul în care funcţionează administraţia şi întreprinderile. A patra prioritate este democraţia şi modul de funcţionare a acesteia”, a mai spus di Villafranca.
Sorin Maxim, şeful ADR Vest, gazda evenimentului, a insistat asupra rolului regiunilor în chiar dezvoltarea lor, dar şi despre reducerea disparităţilor şi la nivel micro, de judeţe sau provincii, în cadrul regiunilor.
„Instrumentele europene acţionează la nivelul regiunilor, dar se poate vedea că au rămas mari diferenţe chiar la nivelul regiunilor. Cel mai important este să avem grijă ca aceste decalaje, generate de influenţa industriei sau a politicii, să fie rezolvate de instrumetele respective, să facem ca aceste decalaje să fie eliminate. S-a recuperat mare parte a acestor diferenţe, dar au rămas diferenţe la nivel local, între judeţe, în cazul nostru, sau provincii la alte ţări”, a spus Maxim.
El a vorbit de cea mai mare problemă cu care se confruntă România.
„Un exemplu care arată problemele cu care ne confruntăm noi este această migraţie a oamenilor, noi trebuie să oprim această hemoragie. Oamenii sunt cea mai importantă resursă. Trebuie să aducem cât mai mult aceste programe aproape de necesităţile regiunilor”, a mai spus Sorin Maxim.
Pentru politicile regionale, România va avea la dispoziţie 17,2 miliarde, din care şase miliarde numai pentru inovare şi cercetare.

Întâlnire cu primarii localităţilor din regiune

După dezbaterea despre noile priorităţi bugetare ale UE de la Universitatea de Vest, oaspetele de la Comisia Europeană, Vittoria Alliata di Villafranca, s-a întâlnit cu primarii municipiilor reşedinţă de judeţ din Regiunea Vest. A vrut să afle ce aşteptări şi ce proiecte majore au ei pentru viitoarea perioadă de programare.
S-a discutat despre proiecte de dezvoltare urbană cu finanţare europeană în derulare, dar şi despre intenţii de investiţii pentru 2021-2027 şi propuneri de intervenţii în contextul începerii activităţii de planificare pentru perioada următoare. S-a discutat aşadar despre nevoile Regiunii Vest şi specificul fiecărui judeţ, despre investiţii, infrastructură, mobilitate urbană şi, nu în ultimul rând, despre Timisoara2021 – capitală culturală europeană.
Director în cadrul DG Regio – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană, di Villafranca este responsabilă de implementarea fondurilor structurale şi de investiţii europene în Bulgaria, Croaţia, Ungaria, România şi Slovenia.

Related posts

UBB, contribuție de peste 190 milioane de euro anual la economia Clujului

Stefana Muresan

CFR SA, proiect finanțat din fonduri europene

Stefana Muresan

Case familiale, locuințe protejate și centre de zi moderne vor fi construite în Timiș cu bani europeni

Stefana Muresan

Mercure Timișoara – primul hotel Accor din oraș, deschis pe 5 octombrie

Papuc Irina

Județul Brașov în top 3 după numărul de vânzări de imobile. Alba și Sălaj – cele mai puține

Ligia Voro

Contracte de finanțare pentru alte 11 microîntreprinderi, prin POR, semnate la ADR Vest

Stefana Muresan

Două dintre facultățile Universității de Vest din Timișoara se extind. Construcții și dotări în valoare de 4 milioane de euro

redactia

Cluj-Napoca: Proiecte eligibile de peste 150 mil. euro fonduri europene

redactia

Solaris livrează Clujului troleibuze de 30 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Cel mai mare aquapark din estul Europei, investiție de peste 15 milioane de euro, în proiect la Timișoara

Stefana Muresan

2,2 miliarde euro din fonduri europene, pentru agricultură

Stefana Muresan

Un miliard de euro de la UE pentru restartul IMM-urilor din România

Traian Dan

Cinci comune bihorene cadastrate gratuit de ANCPI din fonduri europene

Traian Dan

Analiză BT: crește piața de creditare

Stefana Muresan

Gigantul german din industria optică ZEISS a preluat afacerile din Timișoara ale companiei Guardus

Stefana Muresan

A demarat construcția noului sediu al Facultății de Chimie din Timișoara

Robert Bloancă

În 2018 PIB-ul a fost mai mare cu 4,4% decât în 2017, în termeni reali

Papuc Irina

Funcționarii Primăriei Timișoara, puși la muncă la program prelungit, de noul edil șef, Dominic Fritz

Robert Bloancă

Brașov: Un leu din trei, în investiții în perioada 2018-2020

redactia

800 milioane de euro pentru infrastructură

Stefana Muresan

Compania Continental a produs anvelopa cu numărul 250 de milioane la fabrica din Timișoara

Robert Bloancă

ADR Vest, proiecte de peste 1,6 miliarde euro

Stefana Muresan

Brașov: proiecte de finanțare de peste 5,3 milioane de Euro, din fonduri europene. Cum vor fi utilizați banii

Papuc Irina

Consiliul Judeţean Timiş a trecut şedinţele de plen în era digitală, acestea fiind deja susţinute online

Robert Bloancă

Leave a Comment