Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Regiunile din România se pregătesc de sosirea a miliarde de euro, fonduri europene. La Timişoara s-a discutat despre folosirea acestora

Aducerea politicilor de dezvoltare a regiunilor aproape de necesităţile acestora este direcţia pe care Uniunea Europeană şi administraţia acesteia, a fost principala idee desprinsă în urma dezbaterii susţinută la Timişoara, pe tema priorităţilor viitoare ale Uniunii Europene. Vittoria Alliata di Villafranca, director în cadrul DG Regio – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană, cea care se ocupă în mare măsură de viitorul alocărilor financiare pentru România, a fost principalul oaspete al discuţiilor.

Regiunile din partea de est a Europei trebuie în continuare susţinute pentru a putea ajunge la acelaşi nivel de dezvoltare cu cele din zona de vest a continenului. Priorităţile au fost deja stabilite, iar infrastructura ocupă un important loc în strategia de viitor.
„Avem un buget destul de important destinat acestor regiuni din sud-estul Europei, regiuni care nu au acelaşi nivel de dezvoltare ca şi media din Uniunea Europeană. Investiţiile noastre sunt destinate ajutorării acestor regiuni pentru a ajunge din urmă şi de a atinge nivelul regiunilor din cealaltă parte a Europei. Mare parte din alocări sunt alocate infrastructurii de transport, serviciilor feroviare, astfel ca românia să fie legată de Europa. Ne referim la transport persoane, transport de mărfuri. Aţi văzut cât de importante sunt autostrăzile. De asemenea, accesul la apă de calitate, dar şi tratarea apelor uzate, ca aceasta să fie curăţată”; a declarat Vittoria Alliata di Villafranca.
Conform oaspetelui italian, priorităţile noii Comisiei Europene, „guvernul” european, au fost deja stabilite.
„Priorităţile Comisiei Europene au fost deja stabilite. În prim plan e ceea ce numim un green-deal, lupta împotriva schimbărilor de mediu. Un al doilea obiectiv este stabilirea unei economii care lucrează pentru oameni, care nu lucrează doar pentru unii, puţini, ci pentru toată lumea. Al treilea obiectiv este digitalizarea, modul în care funcţionează administraţia şi întreprinderile. A patra prioritate este democraţia şi modul de funcţionare a acesteia”, a mai spus di Villafranca.
Sorin Maxim, şeful ADR Vest, gazda evenimentului, a insistat asupra rolului regiunilor în chiar dezvoltarea lor, dar şi despre reducerea disparităţilor şi la nivel micro, de judeţe sau provincii, în cadrul regiunilor.
„Instrumentele europene acţionează la nivelul regiunilor, dar se poate vedea că au rămas mari diferenţe chiar la nivelul regiunilor. Cel mai important este să avem grijă ca aceste decalaje, generate de influenţa industriei sau a politicii, să fie rezolvate de instrumetele respective, să facem ca aceste decalaje să fie eliminate. S-a recuperat mare parte a acestor diferenţe, dar au rămas diferenţe la nivel local, între judeţe, în cazul nostru, sau provincii la alte ţări”, a spus Maxim.
El a vorbit de cea mai mare problemă cu care se confruntă România.
„Un exemplu care arată problemele cu care ne confruntăm noi este această migraţie a oamenilor, noi trebuie să oprim această hemoragie. Oamenii sunt cea mai importantă resursă. Trebuie să aducem cât mai mult aceste programe aproape de necesităţile regiunilor”, a mai spus Sorin Maxim.
Pentru politicile regionale, România va avea la dispoziţie 17,2 miliarde, din care şase miliarde numai pentru inovare şi cercetare.

Întâlnire cu primarii localităţilor din regiune

După dezbaterea despre noile priorităţi bugetare ale UE de la Universitatea de Vest, oaspetele de la Comisia Europeană, Vittoria Alliata di Villafranca, s-a întâlnit cu primarii municipiilor reşedinţă de judeţ din Regiunea Vest. A vrut să afle ce aşteptări şi ce proiecte majore au ei pentru viitoarea perioadă de programare.
S-a discutat despre proiecte de dezvoltare urbană cu finanţare europeană în derulare, dar şi despre intenţii de investiţii pentru 2021-2027 şi propuneri de intervenţii în contextul începerii activităţii de planificare pentru perioada următoare. S-a discutat aşadar despre nevoile Regiunii Vest şi specificul fiecărui judeţ, despre investiţii, infrastructură, mobilitate urbană şi, nu în ultimul rând, despre Timisoara2021 – capitală culturală europeană.
Director în cadrul DG Regio – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană, di Villafranca este responsabilă de implementarea fondurilor structurale şi de investiţii europene în Bulgaria, Croaţia, Ungaria, România şi Slovenia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Parcul de biodiversitate din Hoia, aproape de intrarea în șantier

Articolul următor

Firma românească FintechOS primeşte o investiţie de 14 milioane dolari

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share