Fonduri Europene Infrastructura Sibiu Ultimele stiri

Fonduri europene pentru transformarea celei mai circulate artere din Sibiu. Orașul va avea prima stradă cu bandă dedicată transportului public

Primăria Sibiu a obținut finanțare în valoare de aproape 22 de milioane de lei pentru proiectul de remodelare a străzii Calea Dumbrăvii într-o arteră de circulație smart, între bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș. Contractul a fost semnat de primarul Astrid Fodor și directorul ADR Centru, Simion Crețu. Studiul de fezabilitate pentru acest proiect este finalizat, se lucrează în prezent la proiectul tehnic, pasul următor fiind contractarea execuției lucrărilor propriu-zise. anunță Primăria Sibiu.

„Este primul proiect din Regiunea Centru care obține finanțarea pe Axa mobilității urbane și este prima stradă din Sibiu care va avea bandă dedicată pentru transportul public. Sibiul are puține bulevarde cu lățime mare, care să ofere spațiul necesar pentru astfel de dezvoltări, dar acolo unde este posibil vom realiza îmbunătățiri pentru o mai bună mobilitate” , a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

„Începem procesul de contractare pentru proiectele care au ca obiective acțiuni din cadrul strategiilor locale pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în municipiile reședință de județ. Este oarecum normal să începem cu Sibiu, deoarece primele două contracte REGIO din țară au fost semnate pentru obiective din județul Sibiu, iar în acest municipiu conceptul de îmbunătățire a mobilității urbane este intens promovat. Acum, edilii investesc fonduri europene nerambursabile prin programul REGIO pentru una din componentele planului de mobilitate urbană durabilă, Calea Dumbrăvii fiind una dintre cele mai circulate artere din orașul de pe Cibin”, a spus Simion Crețu, director general ADR Centru.

La nivelul Regiunii Centru sunt depuse 25 de cereri de finanțare în valoare totală de peste 1,2 miliarde lei pentru reducerea nivelului de poluare în municipiile reședință de județ. Totodată, se află în lucru, spre contractare, 15 proiecte, care solicită aproximativ 600 milioane lei, ca fonduri nerambursabile, a mai anunțat directorul general ADR Centru.

„Alte 8 cereri de finanțare, ce necesită peste 410 milioane lei, sunt în proces de evaluare. Pe de altă parte, în municipiul Sibiu se investesc deja sume importante în reabilitarea termică și modernizarea multor unități de învățământ, dar și în unitățile medicale, valoarea totală a proiectelor REGIO de care vor beneficia sibienii, derulate de administrația publică locală, fiind de peste 80 milioane euro, ținând cont de proiectele deja semnate și cele care se vor semna în scurt timp”, a conchis Simion Crețu.

Creșterea mobilității prin banda dedicată transportului public

Pe tronsonul dintre Siretului și bulevardul Mihai Viteazu se vor moderniza cele două benzi de circulație pentru autovehicule, traficul desfășurându-se în sens unic, dinspre strada Siretului spre bulevardul M. Viteazu. În plus se va amenaja o bandă specială, separată, pentru transportul public, cu circulație dinspre bulevardul Mihai Viteazu spre strada Siretului. În sensul dinspre strada Siretului spre bulevardul Mihai Viteazu, autobuzele vor utiliza sensul normal de circulație, alături de autovehicule, pe cele două benzi de trafic. Stațiile de autobuz de pe această stradă vor fi de asemenea reamenajate prin proiect.

Piste sigure pentru biciclete

Pe întreaga lungime a străzii care face obiectul proiectului, între bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș, se va amenaja o pistă pentru biciclete în ambele sensuri. Aceasta va avea o lățime de 2,5 metri și va fi separată de calea de rulare a autovehiculelor prin borduri și o zonă verde, iar de trotuar va fi separată prin borduri. Pistele astfel amenajate pe o lungime de 2,4 km, vor fi sigure pentru utilizatori și vor încuraja utilizarea acestui mijloc de transport. Pe stradă vor fi amenajate și rastele pentru parcarea bicicletelor.

Mersul pe jos încurajat prin amenajarea trotuarelor și zonelor verzi

Pe lângă utilizarea transportului public sau a bicicletei ca mijloace de transport, este încurajat și mersul pe jos prin amenajarea trotuarelor cu o lățime între 2 și 2,5 metri pe tronsonul dintre bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș. Acestea vor fi mărginite de un spațiu verde cu gazon și arbuști ornamentali. Pentru a completa dotările pentru calea pietonală se vor amplasa bănci și coșuri de gunoi.

Traficul auto se va desfășura în același sens ca și până acum:

– pe tronsonul dintre strada Siretului și bulevardul Mihai Viteazu se va circula în sens unic, spre bulevardul Mihai Viteazu.

– pe tronsonul dintre strada Siretului și strada Ludoș se va circula în dublu sens

Aproximativ 270 de locuri de parcare vor fi amenajate de-a lungul străzii.

Proiectul include și modernizarea sistemului de iluminat public prin instalarea unor corpuri de iluminat eco-eficient cu LED.

Foto: tribuna.ro

Related posts

Prezent la Oradea, Yves Caracatzanis (Renault România): 500 de locuri de muncă disponibile în Grup

Stefana Muresan

Seminar în cadrul proiectului european BE-Rural

Ligia Voro

Păstrăvăria Bolloga se transformă în fermă

Nora Dumitrescu

Make real estate great again

Ionut Oprea

750 de motive să sărbătorim orașul Deva și pe locuitorii săi

redactia

[Enjoy Transylvania!] Drumul aurului

Transilvania Business

Castelului Banffy din Răscruci, restaurat cu fonduri europene

Stefana Muresan

Universitatea din Sibiu este prima din România care folosește platforma de predare online G Suite Enterprise for Education

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] Târnava Sighișoara – a traditional Romanian company-manufacturer and brand

Transilvania Business

Două spitale din Transilvania sponsorizate de Hidroelectrica. Compania va finanța un total de 7

Ligia Voro

Manufacturing and industrial excellence celebrated in Warsaw

Ionut Oprea

Ministerul agriculturii declară război usturoiului chinezesc: Cultivatorii locali ar putea fi sprijiniți cu 1.000 de euro pe hectar, ca să se impună pe piață

redactia

Festivalurile Untold și Neversea se vor organiza în 2021

Nora Dumitrescu

Erste Group, partener principal oficial al Finalei League of Legends (LEC)

Traian Dan

Hornbach investește 28,5 milioane de euro în magazinul inaugurat la Oradea

Traian Dan

Belgienii de la VGP, parc industrial și logistic în Sibiu

Stefana Muresan

APIA, subvenții pentru cicoare, ulei de măsline, trestie de zahăr și fructe cu coaja lemnoasă

Stefana Muresan

Hidrocentrala de la Tarniţa, cuprinsă în Strategia energetică a României

Stefana Muresan

BMW, investiție de peste 1 miliard de euro la noua sa fabrică din Debrecen

Stefana Muresan

România are un nou produs protejat la nivel european: Telemea de Sibiu

Papuc Irina

Peste 1.000 de joburi pentru bihoreni la „Bursa absolvenţilor”

Traian Dan

Bani pentru tronsoanele de autostradă din județul Cluj

Stefana Muresan

Peste 78 de milioane de lei pentru „Campusul pentru învățământul special din Oradea”

Traian Dan

Omul de afaceri Ștefan Gadola, Consul Onorific al Kazahstanului la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Leave a Comment