Agricultura Cluj Fonduri Europene Ultimele stiri

Universitarii de la Cluj se implică în agricultura inteligentă

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca implementează în perioada 2019 – 2020 un proiect european de cercetare şi inovare bazat pe agricultura inteligentă – senzoristică.

Proiectul evaluează în timp real parametri din aer/ sol (temperatură, pH, umiditate, conectivitate electrică, componenta în minerale şi microelemente ale solului) în paralel cu starea de sănătate a culturilor, în scopul promovării noilor tehnologii digitale către fermieri.

Acesta este un grant de cercetare şi inovare, aplicat şi aflat în implementare pe domeniul terenuri arabile, în perioada 2019 – 2020, într-un consorţiu format din Compania Solarvibes din Berlin (coordonator de consorţiu), Institute Fraunhofer for Reliability and Microintegration IZM Munchen (partener 2), USAMV Cluj (partener 3), Hungarian Research Institute of Organic Agriculture Budapesta (partener 4). Bugetul total este de 600.000 de euro, iar USAMV beneficiază de 75.000 de euro.

”Internet of Food & Farm 2020 (IoF2020)” este un proiect de tipul Horizon 2020, secțiunea cercetare și inovare, aplicat şi coordonat de Wageningen University & Research, într-un consorţiu cu 70 de parteneri din 14 ţări europene, în perioada 2017-2021. Acest proiect internaţional îşi propune să accelereze utilizarea tehnologiilor de tipul Internet of Things (IoT) în industria alimentară și fermele europene.

În cadrul IoF2020, USAMV este implicată în testarea unui sistem inovativ bazat pe inteligență artificială dezvoltat de startup-ul Solarvibes. Este vorba despre un echipament de tip agrisenzor/ multisenzor pe care este amplasat un grup de senzori alimentat cu energie solară, care colectează date pentru modulul de inteligență artificială.

Echipamentul poate și elabora recomandări agrotehnice specifice condițiilor geo-climatice locale și plantelor,  cu scopul de a atinge niveluri optime de randament, prin atenuarea riscurilor legate de deciziile fermierului cu privire la momentul însămânțării, activității de administrare de nutrienți sau recoltare.

USAMV alocă 100 de dispozitive fermierilor români prin intermediul rețelei sale de ferme partenere, în mod gratuit în primul an de implementare. Mai multe ferme pilot vor fi alese pentru a implementa în mod gratuit tehnologia pe o perioadă de un an, după care aceasta va fi accesibilă la prețuri subvenționate tuturor fermierilor.  Universitatea va dezvolta rețele profesionale în cooperare cu institute de cercetare și fermieri, desfășoară activități de cercetare și informare și va oferi consultanță tehnică doritorilor.

Tehnologia digitală va facilita o luare a deciziilor mai eficientă, fără a înlocui nevoia de inteligență umană în agricultură şi va uşura munca, făcând astfel agricultura mai atractivă pentru tineri. Se așteaptă ca în viitor, în sistemele de sprijin agricol, să se acorde o atenție specială tehnologiilor digitale pentru a îmbunătăți avantajul competitiv și sustenabilitatea agriculturii.

Related posts

Producătorii organizați din Cluj, depășiți de comenzi

Nora Dumitrescu

Complexul Wellness Termal Nymphaea din Oradea, încasări de peste 1 mil. euro în august

redactia

Un bărbat din Sibiu a reînviat brandul „Bere Sadu” cu o investiție de 300.000 de euro

Papuc Irina

Un specialist din cadrul ADR Vest a fost numit secretar de stat, la Ministerul Fondurilor Europene

Robert Bloancă

Târgu Secuiesc, încă trei proiecte cu finanțare europeană

Ligia Voro

Primăriile primesc puteri suplimentare pentru exproprieri

Stefana Muresan

Încep lucrările la pasajul de sub Bulevardul Magheru din Oradea

Ligia Voro

Reușita și angajamentul membrilor CCIFER, în centrul celei de-a 12- a ediții a Galei CCIFER

redactia

Polonezii de la Solaris, singurii care au făcut o ofertă pentru cele 50 de troleibuze de la Cluj

Stefana Muresan

Cluj Arena va avea gazon hibrid la fel cum au ”Camp Nou” și ”San Siro”. Investiție estimată între 500.000 – 1.000.000 de euro

redactia

Romania at ExpoReal 2017

Ionut Oprea

Americanii de la Emerson, noi angajări în campusul din Cluj

Stefana Muresan

IMAGINI EXCLUSIVE: Proiect grandios la un vechi castel din Mureș

Ligia Voro

Cea mai modernă fabrică de pâine din Europa își aduce oameni de la 50 de kilometri distanță

Stefana Muresan

Centrul medical Sanovil din Bistriţa, afaceri de peste 6 mil. euro în 2018

redactia

Europa finanțează Drumul Nordului cu 40 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Ocolitoarea Zalăului, funcțională din 2022

Nora Dumitrescu

Exodul creierelor afectează dezvoltarea Transilvaniei

Nora Dumitrescu

20.000 de euro s-au strâns la Balul Rotary Zalău pentru Casa Memorială “Iuliu Maniu”

redactia

Nouă intrare pe piața românească: CBRE a consiliat Bank of China în deschiderea sucursalei din București, prin închirierea a 800 mp de birouri în City Gate

Papuc Irina

22 de tramvaie noi, fabricate la Arad, vor circula în Cluj – Napoca

Stefana Muresan

Impozit cu 500% mai mare pentru terenurile lăsate pârloagă

Transilvania Business

ANRE: În primele 7 luni ale acestui an au crescut importurile de electricitate cu 45 la sută

Papuc Irina

Coresi – 5 ani la Brașov: Cel mai mare proiect de regenerare urbană din România

Papuc Irina

Leave a Comment