Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitarii de la Cluj se implică în agricultura inteligentă

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca implementează în perioada 2019 – 2020 un proiect european de cercetare şi inovare bazat pe agricultura inteligentă – senzoristică.

Proiectul evaluează în timp real parametri din aer/ sol (temperatură, pH, umiditate, conectivitate electrică, componenta în minerale şi microelemente ale solului) în paralel cu starea de sănătate a culturilor, în scopul promovării noilor tehnologii digitale către fermieri.

Acesta este un grant de cercetare şi inovare, aplicat şi aflat în implementare pe domeniul terenuri arabile, în perioada 2019 – 2020, într-un consorţiu format din Compania Solarvibes din Berlin (coordonator de consorţiu), Institute Fraunhofer for Reliability and Microintegration IZM Munchen (partener 2), USAMV Cluj (partener 3), Hungarian Research Institute of Organic Agriculture Budapesta (partener 4). Bugetul total este de 600.000 de euro, iar USAMV beneficiază de 75.000 de euro.

”Internet of Food & Farm 2020 (IoF2020)” este un proiect de tipul Horizon 2020, secțiunea cercetare și inovare, aplicat şi coordonat de Wageningen University & Research, într-un consorţiu cu 70 de parteneri din 14 ţări europene, în perioada 2017-2021. Acest proiect internaţional îşi propune să accelereze utilizarea tehnologiilor de tipul Internet of Things (IoT) în industria alimentară și fermele europene.

În cadrul IoF2020, USAMV este implicată în testarea unui sistem inovativ bazat pe inteligență artificială dezvoltat de startup-ul Solarvibes. Este vorba despre un echipament de tip agrisenzor/ multisenzor pe care este amplasat un grup de senzori alimentat cu energie solară, care colectează date pentru modulul de inteligență artificială.

Echipamentul poate și elabora recomandări agrotehnice specifice condițiilor geo-climatice locale și plantelor,  cu scopul de a atinge niveluri optime de randament, prin atenuarea riscurilor legate de deciziile fermierului cu privire la momentul însămânțării, activității de administrare de nutrienți sau recoltare.

USAMV alocă 100 de dispozitive fermierilor români prin intermediul rețelei sale de ferme partenere, în mod gratuit în primul an de implementare. Mai multe ferme pilot vor fi alese pentru a implementa în mod gratuit tehnologia pe o perioadă de un an, după care aceasta va fi accesibilă la prețuri subvenționate tuturor fermierilor.  Universitatea va dezvolta rețele profesionale în cooperare cu institute de cercetare și fermieri, desfășoară activități de cercetare și informare și va oferi consultanță tehnică doritorilor.

Tehnologia digitală va facilita o luare a deciziilor mai eficientă, fără a înlocui nevoia de inteligență umană în agricultură şi va uşura munca, făcând astfel agricultura mai atractivă pentru tineri. Se așteaptă ca în viitor, în sistemele de sprijin agricol, să se acorde o atenție specială tehnologiilor digitale pentru a îmbunătăți avantajul competitiv și sustenabilitatea agriculturii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiecte de peste 142.000 de lei finanțate prin „Bursa Talentelor” în Bihor

Articolul următor

Fonduri europene pentru transformarea celei mai circulate artere din Sibiu. Orașul va avea prima stradă cu bandă dedicată transportului public

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share