Analize Finante-banci Ultimele stiri

Sondaj: Românii reușesc să pună lunar deoparte câte 55 de euro, de cinci ori mai puțin decât austriecii și de două ori mai puțin decât slovacii

Austriecii pun cei mai mulți bani deoparte în fiecare lună – 259 de euro, arată o analiză realizată pentru grupul Erste, din care face parte Banca Comercială Română, de către compania IMAS. Aceeași cercetare scoate în evidență că românii reușesc să economisească aproximativ 55 de euro pe lună.

Economii lunare de peste 100 de euro lunar fac slovacii (111 euro) și cehii (105 euro), iar cel mai puțin reușesc să economisească în fiecare lună sârbii (40 de euro), românii (55 de euro) și croații (62 de euro). Conform cercetării, cehii, românii și austriecii au înre­gistrat cea mai mare creştere a eco­nomiilor lunare în ultimii cinci ani, de 40%, 39%, respectiv 38%. În contrast, cel mai puțin au crescut sumele economisite lunar de croaţi şi sârbi: +5%, respectiv +14%.

Datele Eurostat pentru anul 2018 arată că principalele cheltuieli ale locuitorilor din țările Europei Centrale și de Est (ECE) sunt îndreptate spre nevoile primordiale legate de trai, îmbrăcăminte, mâncare și transport. Punerea unor sume deoparte și investițiile se află imediat după aceste categorii de cheltuieli. „Importanța economiilor în țările (ECE) nu trebuie să ne surprindă, având în vedere că o majoritate largă a respondenților din toate țările, în special din cele din sud-estul Europei, spun că punerea banilor deoparte este o chestiune de o importanță mare: 8 din 10 croați și români consideră că economiile sau investiția sunt sau „foarte importante”, sau „mai degrabă importante” pentru ei, rezultate similare fiind și în Cehia, Slovacia și Austria”, se arată în comunicatul grupului Erste.

Cel mai răspândit răspuns atunci când a venit vorba despre motivul economisirii banilor a fost cel legat de „zilele negre”. Aproape toți (98%) slovacii au răspuns că motivația lor este legată de acest lucru, în timp ce în Ungaria 70% din respondenți au ales acest motiv, cei mai puțini. Potrivit autorilor studiului, pe locul al doilea se află motivul legat de viitoare achiziții mai mari sau mai mici, deși acesta a scăzut sau a stagnat în ultimii 5 ani în țările ECE.

În general, în regiune economiile făcute pentru bătrânețe se află abia pe locul a patrulea în topul motivațiilor. Acest considerent a scăzut în ultimii 5 ani în Austria, Ungaria, Croația și Serbia. În anul 2019 motivul economisirii banilor pentru bătrânețe a fost menționat cel mai mult în Cehia (66%) și Slovacia (52%), iar cel mai puțin în Serbia (17%). În țările ECE puțini oameni au menționat finanțare a studiilor sau a cursurilor ca unul dintre motive, cu excepția României, unde 4 din 10 respondenți au scos în evidență acest motiv.

În ceea ce privește metodele de economisire a banilor, cele tradiționale rămân cele mai populare, având în vedere dorința oamenilor de a avea acces rapid și nerestricționat la bani. Metodele tradiționale (cărți de economii, carduri sau conturi) sunt populare în patru din cele șapte țări chestionate. Aproape 80% dintre austrieci au numit cărțile de economii (Sparbücher) ca fiind metoda lor preferată de economisire a banilor sau de investiție într-un produs. „Depozitele la termen fix, care promit dobânzi destul de înalte decât cărțile de economii s-au dovedit a fi mult mai puțin populare, clasându-se în primele trei numai în Serbia – dar și acolo au fost numite în cazul a 7% din respondenți”, arată Erste Group.

Related posts

Licitație pentru execuția celui de-al treilea pod peste Someș din Satu Mare, contract de peste 94 mil. lei

redactia

Un grup de antreprenori români a investit peste 300.000 de euro într-o reţea de 60 de magazine agricole

redactia

PRIA Gala Fermierilor Români va avea loc la Academia de Științe Agricole și Silvice în 27 septembrie 2018

redactia

Cetatea Râșnov intră în șantier: lucrări de peste 17 milioane de lei timp de 22 luni

Papuc Irina

Dealul Cetățuii va fi amenajat cu 20 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Remus Gabriel Lăpuşan este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Transgaz

Stefana Muresan

Apartamentele de două camere în Gheorgheni, cele mai solicitate la Cluj

Nora Dumitrescu

Cluj-Napoca: Andreea Esca va transforma o clădire istorică într-un hotel de patru stele, împreună cu un om de afaceri local

Stefana Muresan

Oriflame echipează împotriva coronavirusului spitale din Alba și Sălaj

Nora Dumitrescu

5 lucruri de care mediul de afaceri local are nevoie pentru dezvoltarea sustenabila a companiilor

Transilvania Business

O grădiniță va fi construită din fonduri europene în Parcul Industrial 1 Oradea

redactia

Brașov: Reinert, afaceri de peste 89 de milioane de lei

Stefana Muresan

Arad: 300 de biciclete pentru elevi, din bani europeni

Stefana Muresan

Noul val în automotive

Ligia Voro

Auchan și-a deschis primul său supermarket din Transilvania

Nora Dumitrescu

Ministrul Agriculturii a pus retailerii și crescătorii de ovine la aceeași masă

Stefana Muresan

Investiții de peste 114 mil. euro în reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată din Alba

Stefana Muresan

De la Sibiu la Cluj numai pe autostradă

redactia

Ce aduce nou GastroPan 2017 la Sibiu față de edițiile anterioare?

Ligia Voro

SuperTeach, un program care vrea să schimbe sistemul educațional

Traian Dan

Creștere de 7% pentru Sunimprof Rottaprint în S1 2019

Ligia Voro

Aproape 400 de kilometri din proiectul Via Transilvanica pot fi parcurși. Un nou traseu de 100 km este amenajat în județul Mureș

Papuc Irina

Fundația Noi Orizonturi lansează cursuri online unice în România pentru profesori și elevi

Nicolae Pop

Familia Dîrjan a renunţat la Italia pentru a pune pe picioare o afacere cu lavandă în localitatea Fetindia din Sălaj

redactia

Leave a Comment