Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sondaj: Românii reușesc să pună lunar deoparte câte 55 de euro, de cinci ori mai puțin decât austriecii și de două ori mai puțin decât slovacii

Austriecii pun cei mai mulți bani deoparte în fiecare lună – 259 de euro, arată o analiză realizată pentru grupul Erste, din care face parte Banca Comercială Română, de către compania IMAS. Aceeași cercetare scoate în evidență că românii reușesc să economisească aproximativ 55 de euro pe lună.

Economii lunare de peste 100 de euro lunar fac slovacii (111 euro) și cehii (105 euro), iar cel mai puțin reușesc să economisească în fiecare lună sârbii (40 de euro), românii (55 de euro) și croații (62 de euro). Conform cercetării, cehii, românii și austriecii au înre­gistrat cea mai mare creştere a eco­nomiilor lunare în ultimii cinci ani, de 40%, 39%, respectiv 38%. În contrast, cel mai puțin au crescut sumele economisite lunar de croaţi şi sârbi: +5%, respectiv +14%.

Datele Eurostat pentru anul 2018 arată că principalele cheltuieli ale locuitorilor din țările Europei Centrale și de Est (ECE) sunt îndreptate spre nevoile primordiale legate de trai, îmbrăcăminte, mâncare și transport. Punerea unor sume deoparte și investițiile se află imediat după aceste categorii de cheltuieli. „Importanța economiilor în țările (ECE) nu trebuie să ne surprindă, având în vedere că o majoritate largă a respondenților din toate țările, în special din cele din sud-estul Europei, spun că punerea banilor deoparte este o chestiune de o importanță mare: 8 din 10 croați și români consideră că economiile sau investiția sunt sau „foarte importante”, sau „mai degrabă importante” pentru ei, rezultate similare fiind și în Cehia, Slovacia și Austria”, se arată în comunicatul grupului Erste.

Cel mai răspândit răspuns atunci când a venit vorba despre motivul economisirii banilor a fost cel legat de „zilele negre”. Aproape toți (98%) slovacii au răspuns că motivația lor este legată de acest lucru, în timp ce în Ungaria 70% din respondenți au ales acest motiv, cei mai puțini. Potrivit autorilor studiului, pe locul al doilea se află motivul legat de viitoare achiziții mai mari sau mai mici, deși acesta a scăzut sau a stagnat în ultimii 5 ani în țările ECE.

În general, în regiune economiile făcute pentru bătrânețe se află abia pe locul a patrulea în topul motivațiilor. Acest considerent a scăzut în ultimii 5 ani în Austria, Ungaria, Croația și Serbia. În anul 2019 motivul economisirii banilor pentru bătrânețe a fost menționat cel mai mult în Cehia (66%) și Slovacia (52%), iar cel mai puțin în Serbia (17%). În țările ECE puțini oameni au menționat finanțare a studiilor sau a cursurilor ca unul dintre motive, cu excepția României, unde 4 din 10 respondenți au scos în evidență acest motiv.

În ceea ce privește metodele de economisire a banilor, cele tradiționale rămân cele mai populare, având în vedere dorința oamenilor de a avea acces rapid și nerestricționat la bani. Metodele tradiționale (cărți de economii, carduri sau conturi) sunt populare în patru din cele șapte țări chestionate. Aproape 80% dintre austrieci au numit cărțile de economii (Sparbücher) ca fiind metoda lor preferată de economisire a banilor sau de investiție într-un produs. „Depozitele la termen fix, care promit dobânzi destul de înalte decât cărțile de economii s-au dovedit a fi mult mai puțin populare, clasându-se în primele trei numai în Serbia – dar și acolo au fost numite în cazul a 7% din respondenți”, arată Erste Group.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum a crescut cifra de afaceri din industria românească în 10 luni

Articolul următor

La Universitatea din Sibiu a fost sărbătorită prima promoție a școlii de afaceri româno-chineză

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share