Analize Finante-banci Ultimele stiri

Sondaj: Românii reușesc să pună lunar deoparte câte 55 de euro, de cinci ori mai puțin decât austriecii și de două ori mai puțin decât slovacii

Austriecii pun cei mai mulți bani deoparte în fiecare lună – 259 de euro, arată o analiză realizată pentru grupul Erste, din care face parte Banca Comercială Română, de către compania IMAS. Aceeași cercetare scoate în evidență că românii reușesc să economisească aproximativ 55 de euro pe lună.

Economii lunare de peste 100 de euro lunar fac slovacii (111 euro) și cehii (105 euro), iar cel mai puțin reușesc să economisească în fiecare lună sârbii (40 de euro), românii (55 de euro) și croații (62 de euro). Conform cercetării, cehii, românii și austriecii au înre­gistrat cea mai mare creştere a eco­nomiilor lunare în ultimii cinci ani, de 40%, 39%, respectiv 38%. În contrast, cel mai puțin au crescut sumele economisite lunar de croaţi şi sârbi: +5%, respectiv +14%.

Datele Eurostat pentru anul 2018 arată că principalele cheltuieli ale locuitorilor din țările Europei Centrale și de Est (ECE) sunt îndreptate spre nevoile primordiale legate de trai, îmbrăcăminte, mâncare și transport. Punerea unor sume deoparte și investițiile se află imediat după aceste categorii de cheltuieli. „Importanța economiilor în țările (ECE) nu trebuie să ne surprindă, având în vedere că o majoritate largă a respondenților din toate țările, în special din cele din sud-estul Europei, spun că punerea banilor deoparte este o chestiune de o importanță mare: 8 din 10 croați și români consideră că economiile sau investiția sunt sau „foarte importante”, sau „mai degrabă importante” pentru ei, rezultate similare fiind și în Cehia, Slovacia și Austria”, se arată în comunicatul grupului Erste.

Cel mai răspândit răspuns atunci când a venit vorba despre motivul economisirii banilor a fost cel legat de „zilele negre”. Aproape toți (98%) slovacii au răspuns că motivația lor este legată de acest lucru, în timp ce în Ungaria 70% din respondenți au ales acest motiv, cei mai puțini. Potrivit autorilor studiului, pe locul al doilea se află motivul legat de viitoare achiziții mai mari sau mai mici, deși acesta a scăzut sau a stagnat în ultimii 5 ani în țările ECE.

În general, în regiune economiile făcute pentru bătrânețe se află abia pe locul a patrulea în topul motivațiilor. Acest considerent a scăzut în ultimii 5 ani în Austria, Ungaria, Croația și Serbia. În anul 2019 motivul economisirii banilor pentru bătrânețe a fost menționat cel mai mult în Cehia (66%) și Slovacia (52%), iar cel mai puțin în Serbia (17%). În țările ECE puțini oameni au menționat finanțare a studiilor sau a cursurilor ca unul dintre motive, cu excepția României, unde 4 din 10 respondenți au scos în evidență acest motiv.

În ceea ce privește metodele de economisire a banilor, cele tradiționale rămân cele mai populare, având în vedere dorința oamenilor de a avea acces rapid și nerestricționat la bani. Metodele tradiționale (cărți de economii, carduri sau conturi) sunt populare în patru din cele șapte țări chestionate. Aproape 80% dintre austrieci au numit cărțile de economii (Sparbücher) ca fiind metoda lor preferată de economisire a banilor sau de investiție într-un produs. „Depozitele la termen fix, care promit dobânzi destul de înalte decât cărțile de economii s-au dovedit a fi mult mai puțin populare, clasându-se în primele trei numai în Serbia – dar și acolo au fost numite în cazul a 7% din respondenți”, arată Erste Group.

Related posts

Festivalul de film de la Cluj a “învins” pandemia. 51 proiecții sold-out

Nora Dumitrescu

SWISS CAPITAL a intermediat vânzarea a 33,7% din ALRO printr-o ofertă de tip accelerated book build (ABB)

redactia

Atos, client major in Openville

Ionut Oprea

Universitatea “Babeş-Bolyai” și NTT DATA Romania, a doua serie din Programul Postuniversitar de Pregătire şi Formare Profesională în Informatică

Stefana Muresan

The Open utilizează tehnologia și inteligența artificială a NTT DATA, pentru a crea un campionat virtual cu celebrități ale golfului din ultimele decenii

redactia

Peste 12.000 de hectare de teren vor fi reîmpădurite în 2019; buget de 193 mil. lei

Stefana Muresan

FOTO: Ceragrim Ungheni, Mureș – După 25 de ani

Ligia Voro

Piaţa serviciilor medicale private a crescut anul trecut cu 12%, până la 1,7 miliarde euro

Stefana Muresan

Asocierea Spedition UMB – Tehnostrade SRL, câștigătoarea contractului pentru prima autostradă din Moldova

redactia

Cadrele didactice din Bihor, cele mai active la cursul „Profesor în Online”

Traian Dan

Zalăul a investit 37 de milioane de euro în proiecte de mediu

Nora Dumitrescu

ExxonMobil a confirmat zăcământul uriaș din Marea Neagră

Stefana Muresan

Smartree Workforce Index: 2016 a adus salarii mai mari

Stefana Muresan

Mai mult de 50% dintre români încă plătesc cash atunci când călătoresc

Traian Dan

România reprezentată la reuniunea Consiliului General al WCF

Traian Dan

2.000 de companii cu capital românesc şi străin au lansat cea mai mare coaliţie a mediului de afaceri

Papuc Irina

Apel către bănci, din Maramureș: faceți culoare separate la ghișee!

Nora Dumitrescu

Compania din domeniul automotive Quin România angajează 100 de muncitori la Brașov

redactia

Studiu CEZ: Din ce în ce mai mulți români sunt interesați să #SchimbePeVerde

Ligia Voro

Europarlamentarul Daniel Buda: In Romania, peste 45% din terenurile agricole se afla in mainile strainilor

Stefana Muresan

Premiile Galei "PRIA Women in Agriculture", editia 3-a

Stefana Muresan

177 abonamente gratuite la Untold oferite de organizatori

Ionel Albu

BILKA, crestere 41% pentru 2016

Ionut Oprea

Ediția de primăvară a Târgului de Cariere Oradea se va desfășura online

Traian Dan

Leave a Comment