Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sibiul, lider în Regiunea Centru la absorbția fondurilor UE dedicate digitalizării

Județul Ilfov, municipiul București, județul Cluj și județul Iași au atras cei mai mulți bani de la Bruxelles în domeniul digitalizării. Fondurile contractate de aceste patru unități administrative în ultimii 6 ani se apropie de 2 miliarde de lei. În clasament urmează județul Sibiu, care oferă cel mai bun rezultat din Regiunea de Dezvoltare Centru. La celălalt capăt, șapte județe ale țării nu au reușit să absoarbă încă niciun leu din fondurile europene dedicate digitalizării.

Astfel, cele trei județe și Capitala, de pe primele patru locuri, au contractat fonduri europene dedicate digitalizării de peste 200 de milioane de lei fiecare: Ilfov (820,4 milioane lei), București (577 milioane lei), Cluj (269,3 milioane lei) și Iași 213,2 milioane lei). Potrivit studiului ”Convergența digitală a României în raport cu UE”, realizat de Inițiativa pentru Competitivitate (INACO), 26 de județe au contractat între 10 și 100 milioane lei, opt județe – sub 10 milioane lei, iar trei județe – Bacău, Caraș-Severin și Satu Mare – nu au contractat niciun leu din fondurile europene disponibile pentru digitalizare prin Programul Operațional de Competitivitate 2014-2020.

De asemenea, alte șapte județe ale țării nu au reușit să absoarbă efectiv încă niciun leu din fondurile europene dedicate digitalizării: Botoșani, Hunedoara, Mehedinți, Sălaj, alături de cele care nu au contractat fonduri europene în acest sens – Bacău, Caraș-Severin și Satu Mare.

Din acest punct de vedere, cele mai bune rezultate din Regiunea de Dezvoltare Centru sunt arătate de administrațiile sibiene, care au reușit să atragă fonduri europene de peste 57 de milioane de lei. La mică distanță se află și cele din județul Mureș, cu contracte semnate de până la 55,7 milioane lei, conform situației din noiembrie 2019. Urmează Brașovul cu 27, 4 milioane lei, Alba cu 15 milioane lei, Harghita cu 9,7 milioane lei și Covasna cu cea mai mică sumă –  710.000 lei.

„Competitivitatea digitală ar trebui să fie un obiectiv regional și național, un instrument de dezvoltare important în plină revoluție digitală, iar absorbția fondurilor europene – o prioritate a fiecărui județ. Ce ar mai trebui să facem? Să introducem educația digitală încă din primii ani de școală și să creăm câte un SMART LAB – laboratoare educaționale digitale inteligente – în fiecare școală, pentru a asigura accesul gratuit al tuturor copiilor la educație digitală inteligentă. INACO a reușit crearea primelor 3 Smart Lab-uri și suntem în șantier cu următoarele două, în București și Călărași”, a spus la prezentarea studiului Andreea Paul, președintele INACO.

România a progresat o singură poziție în 5 ani în clasamentul global al Competitivității Digitale, dar în UE, România a coborât 2 poziții în ultimii cinci ani.

Vedeți și: Studiu INACO: România nu ține pasul cu digitalizarea serviciilor publice europene. Doar 10% din populație are competențe digitale
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
bursa.ro

Tranzacţii de peste 637 milioane lei pe Bursa de Valori București după ce BCR a emis obligaţiuni de 600 milioane lei

Articolul următor

Record: Prețul cărnii de porc a depășit pragul de 2 euro kilogramul la poarta fermei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share