Fonduri Europene Judete Sibiu Ultimele stiri

Sibiul, lider în Regiunea Centru la absorbția fondurilor UE dedicate digitalizării

Județul Ilfov, municipiul București, județul Cluj și județul Iași au atras cei mai mulți bani de la Bruxelles în domeniul digitalizării. Fondurile contractate de aceste patru unități administrative în ultimii 6 ani se apropie de 2 miliarde de lei. În clasament urmează județul Sibiu, care oferă cel mai bun rezultat din Regiunea de Dezvoltare Centru. La celălalt capăt, șapte județe ale țării nu au reușit să absoarbă încă niciun leu din fondurile europene dedicate digitalizării.

Astfel, cele trei județe și Capitala, de pe primele patru locuri, au contractat fonduri europene dedicate digitalizării de peste 200 de milioane de lei fiecare: Ilfov (820,4 milioane lei), București (577 milioane lei), Cluj (269,3 milioane lei) și Iași 213,2 milioane lei). Potrivit studiului ”Convergența digitală a României în raport cu UE”, realizat de Inițiativa pentru Competitivitate (INACO), 26 de județe au contractat între 10 și 100 milioane lei, opt județe – sub 10 milioane lei, iar trei județe – Bacău, Caraș-Severin și Satu Mare – nu au contractat niciun leu din fondurile europene disponibile pentru digitalizare prin Programul Operațional de Competitivitate 2014-2020.

De asemenea, alte șapte județe ale țării nu au reușit să absoarbă efectiv încă niciun leu din fondurile europene dedicate digitalizării: Botoșani, Hunedoara, Mehedinți, Sălaj, alături de cele care nu au contractat fonduri europene în acest sens – Bacău, Caraș-Severin și Satu Mare.

Din acest punct de vedere, cele mai bune rezultate din Regiunea de Dezvoltare Centru sunt arătate de administrațiile sibiene, care au reușit să atragă fonduri europene de peste 57 de milioane de lei. La mică distanță se află și cele din județul Mureș, cu contracte semnate de până la 55,7 milioane lei, conform situației din noiembrie 2019. Urmează Brașovul cu 27, 4 milioane lei, Alba cu 15 milioane lei, Harghita cu 9,7 milioane lei și Covasna cu cea mai mică sumă –  710.000 lei.

„Competitivitatea digitală ar trebui să fie un obiectiv regional și național, un instrument de dezvoltare important în plină revoluție digitală, iar absorbția fondurilor europene – o prioritate a fiecărui județ. Ce ar mai trebui să facem? Să introducem educația digitală încă din primii ani de școală și să creăm câte un SMART LAB – laboratoare educaționale digitale inteligente – în fiecare școală, pentru a asigura accesul gratuit al tuturor copiilor la educație digitală inteligentă. INACO a reușit crearea primelor 3 Smart Lab-uri și suntem în șantier cu următoarele două, în București și Călărași”, a spus la prezentarea studiului Andreea Paul, președintele INACO.

România a progresat o singură poziție în 5 ani în clasamentul global al Competitivității Digitale, dar în UE, România a coborât 2 poziții în ultimii cinci ani.

Vedeți și: Studiu INACO: România nu ține pasul cu digitalizarea serviciilor publice europene. Doar 10% din populație are competențe digitale

Related posts

Aeroportul Internațional Timișoara va construi două terminale noi

Stefana Muresan

Metode moderne de predare pe bază de jocuri (gamification), dezbătute la UVT

Stefana Muresan

Alianța Vestului devine oficială. Parteneriat regional unic pentru infrastructură și interconectare cu bani europeni

redactia

Documentația pentru autostrada Suplacu de Barcău- Borș, trimisă la SEAP; valoarea totală a contractului – peste 215 milioane euro

Stefana Muresan

Austriecii de la Rondocarton, cu fabrică în Apahida, cifră de afaceri de aproximativ 93 mil. euro în 2018

redactia

Aeroportul „Henri Coandă” din București, pe locul 34 după traficul de pasageri. Eurostat: Record la nivelul UE

Papuc Irina

Laufer: Granturi de 50.000 de lei pentru firmele românești care vizează internaționalizarea

Stefana Muresan

Investițiile nete în economia românească au crescut în 2019 cu aproape 18%

Papuc Irina

La Brașov taxele și amenzile se plătesc online, fără autentificare

Ion Surdu

CJ Sibiu, demersuri pentru noul spital judetean

Stefana Muresan

Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (UBB-FSEGA) împreună cu NTT DATA Romania lansează programul de master „Sisteme de Asistare a Decizilor Economice”

Stefana Muresan

Protestul suceveanului Ștefan Mandachi s-a viralizat în birourile Transporturilor

Ligia Voro

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, parteneriat cu Manhattan College – School of Business din New York

Stefana Muresan

Speedwell incepe Record Park, proiect mixt de 42 mil. euro in Cluj – Napoca

redactia

Narcis Neaga, generalul CNAIR, a demisionat. 12 directori în 12 ani

Ligia Voro

COO Purcari: Noi am accelerat producția și exportul de vinuri. Am făcut față multor crize și am ieșit puternici din ele

Ion Surdu

România are un nou produs protejat la nivel european: Telemea de Sibiu

Papuc Irina

From superyachts to tailor-made luxury cars at the 2018 Monaco Yacht Show

Ionut Oprea

iFlow – Soluția completă pentru digitalizarea pontajului din compania ta

Stefana Muresan

Grupul Monza si Enayati Group, investiție de 50 mil. euro intr-un hub medical

Stefana Muresan

Unique Smile, de la zero la o poveste cu multe zâmbete

Nicolae Pop

Digitalizarea şi informatizare la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

Traian Dan

Conferința PRIA Aviation va avea loc la Aeroportul Tuzla în 13 iulie 2018 în deschiderea prestigiosului Show aviatic AEROMANIA

Stefana Muresan

E.S. Ambasador Cosmin BOIANGIU, Reprezentant Permanent adjunct: „România trebuie să aibă întotdeauna încredere în sine. Să își cunoască și să își apere cu eleganță și inteligență interesele”

Stefana Muresan

Leave a Comment