Infrastructura Maramureș Transport Ultimele stiri

Aeroportul din Baia Mare își face terminal de 24 de milioane de euro

Aeroportul Internațional Maramureș (AIM) va depune o cerere cu finanțare europeană pentru construirea unui terminal pe două niveluri, de 10.000 mp, o investiție de 24 de milioane de euro.

În 2019, Consiliul Județean Maramureș a acordat 20 de milioane de lei AIM, suma de 13 milioane fiind folosită pentru investiții. Președintelui Consiliului Județean (CJ), Gabriel Zetea, susține că instituția se va axa pe dezvoltarea celor trei componente de trafic pe aeroport: cursele de linie, cursele charter și cursele cargo.

”Pentru acestea din urmă, însă, sunt necesare parteneriate cu agenții economici, dar și implicarea guvernului, care sperăm să prevadă și pentru viitor scheme de investiții pentru agenții economici din Maramureș. Schemele de ajutor de stat și programele de dezvoltare a județului trebuie să fie din nou prioritizate, așa cum au fost în anii trecuți”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Până la finalul anului administrația AIM își propune finalizarea documentației în vederea depunerii cererii de finanțare europeană, din fonduri nerambursabile, în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare, pentru construirea unui nou terminal. În proces de finalizare se află întreaga documentație de atribuire pentru noul terminal, a cărui execuție va fi scoasă la licitație în ianuarie.

Acesta urmează să aibă o suprafață de 10.000 mp și să fie construit pe două niveluri, astfel încât să poată procesa atât pasageri cu zboruri interne, cât și externe. Pentru noul terminal sunt prevăzute dotări la cele mai înalte standarde, similare celor din aeroporturile moderne.

Potrivit studiului de fezabilitate, investiția pentru terminalul care ar urma să suplinească dezvoltarea aeroportului pentru următorii 20 de ani se va ridica la 24 milioane de euro, termenul de finalizare prevăzut fiind de doi ani.

Potrivit reglementărilor Comisiei Europene, din 2023, consiliile județene nu vor mai putea acorda subvenții aeroporturilor, astfel că în negocierile cu companiile aeriene AIM va trebui să stabilească sume adecvate pentru operare, pentru a-și acoperi cheltuielile de funcționare și să poată oferi tarife atractive pentru călători.

Related posts

Companiile mari de comunicații din Cluj-Napoca și București, investiții pentru extinderea și modernizarea centrelor de date

Stefana Muresan

Deco Days 2017: Expozitie atipica de perdele si draperii la Cluj Napoca

Stefana Muresan

Real estate – the global stage

Stefana Muresan

Leave a Comment