Antreprenori Cluj Ultimele stiri

Clusterele din Transilvania vor să modifice politicile guvernamentale

Înființarea unor birouri internaționale care să reprezinte companiile din regiune, digitalizarea companiilor și achiziții publice de produse certificate și ecologice sunt cele trei propuneri ale clusterelor din programul România Inteligentă.

“Este vremea ca mediul de afaceri să se implice în politicile publice, la nivel local sau regional, deși va fi greu de realizat deoarece avem un stat centralizat. Vorbim despre o mai mare prezență a companiilor noastre în alte țări, dar de fapt nivelul investițiilor firmelor din România în străinătate este din ce în ce mai scăzut.

Companiile mari pot să aibă o abordare globală, dar acest lucru este mai greu în cazul întreprinderilor mici și mijlocii. Tocmai de aceea am creat acest program pilot pentru o acoperire globală care se va reflecta în înființarea de birouri de reprezentare pentru cel puțin 10 companii.

Facem acest lucru fiindcă am constatat că firmele au o reprezentare slăbuță la nivelul ambasadelor noastre din străinătate. Nici misiunile economice în alte țări, o dată la 2-3 ani, nu sunt o soluție pe termen lung, față de un birou fizic care dă continuitate și poate organiza participări la târguri și expoziții, inclusiv câte o asemenea misiune pe lună”, spune Ciprian Morcan, directorul proiectului România Inteligentă.

Locațiile propuse pentru primele birouri sunt Asia (China sau Malaezia), Africa (Maroc sau Africa de Sud), SUA, Bruxelles. Costurile necesare pentru finanțarea unui asemenea birou e estimat la minimum 1 milion de euro, respectiv 10,5 milioane pentru cele 15 birouri care vor fi înființate. Dacă biroul nu se va dovedi eficient timp de un an, acesta va fi închis.

Propunerea clusterelor clujene este ca statul să subvenționeze aceste birouri cu până la 70% în primii ani de funcționare, după care ele vor putea să se autosusțină. Malaezia are înființate 53 de astfel de birouri internaționale, finanțare de către o agenție guvernamentală.

Proiectul România Inteligentă este derulat de Clusterul Mobilier Transilvania, Transilvania IT Cluster și Agro Transilvania Cluster, fiind finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă al Uniunii Europene.

Related posts

Irlandezii profită de Brexit. Vor să investească la Cluj

Nora Dumitrescu

Medicover Romania are un nou director national de vanzari

redactia

IMM Invest poate fi o oportunitate pentru bănci de a câștiga noi clienți

Traian Dan

Orbis deschide noi hoteluri, inclusiv la Arad și Sighișoara

Stefana Muresan

Holcim a contribuit la dotarea școlilor din zona Aleșd cu 110.000 euro

Traian Dan

Daniel Metz, NTT DATA: “Răspunsul la pandemie: afaceri mai mari cu 20%”

Nora Dumitrescu

Reșița va avea tramvaie mai bune decât Bucureștiul. 77 de milioane de euro, investiți într-un proiect de mobilitate urbană

redactia

Palatul Universul din Bucureşti a fost scos la vânzare

Papuc Irina

Simpozion pe tema noilor tehnologii energetice

Ligia Voro

Salvați Copiii și Digi România lansează 0800.070.009 Family Tel

Ligia Voro

Autocarele de Budapesta și Viena, reactivate în Transilvania

Nora Dumitrescu

CTP investește în facilitățile și infrastructura din CTPark Bucharest West

Stefana Muresan

Napolact a scos la vânzare fabrica din Carei

Stefana Muresan

Au început lucrările la primele trasee de mountain bike din Masivul Postăvarul. „Iubitorii acestui sport vor avea la dispoziție 6 trasee cu diferite nivele de dificultate”

Papuc Irina

Computer tomograf donat spitalului din Năsăud cu sprijinul unui cardinal de la Vatican

redactia

CFR va prezenta proiectul de modernizare a liniei de cale ferată dintre Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, în cinci variante

Stefana Muresan

Inaugurare TRC Park

Ionut Oprea

Tren de lux pus în circulație de Astra Vagoane Călători Arad, cu bilet la preț de CFR, pe relația Baia Mare – Timișoara. Valer Blidar investește 20 mil. euro

redactia

CNI a scos la licitație contractul pentru proiectarea și execuția Sălii Polivalente din Turda. Contract de peste 55 mil. lei

redactia

Terminal nou pentru Aeroportul Oradea, investiție de 22 milioane de euro

Stefana Muresan

EuropaProperty: short-list for 12th annual SEE Real Estate Awards

Ionut Oprea

Le Monde: ”Agricultorii francezi nu au reuşit să evite puterea românească. Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului”

redactia

E.ON a iluminat cu leduri o școală din Cluj

Nora Dumitrescu

Prețul gazelor românești cu 33% mai mare decât cel din import

Ligia Voro

Leave a Comment