Antreprenori Cluj Ultimele stiri

Clusterele din Transilvania vor să modifice politicile guvernamentale

Înființarea unor birouri internaționale care să reprezinte companiile din regiune, digitalizarea companiilor și achiziții publice de produse certificate și ecologice sunt cele trei propuneri ale clusterelor din programul România Inteligentă.

“Este vremea ca mediul de afaceri să se implice în politicile publice, la nivel local sau regional, deși va fi greu de realizat deoarece avem un stat centralizat. Vorbim despre o mai mare prezență a companiilor noastre în alte țări, dar de fapt nivelul investițiilor firmelor din România în străinătate este din ce în ce mai scăzut.

Companiile mari pot să aibă o abordare globală, dar acest lucru este mai greu în cazul întreprinderilor mici și mijlocii. Tocmai de aceea am creat acest program pilot pentru o acoperire globală care se va reflecta în înființarea de birouri de reprezentare pentru cel puțin 10 companii.

Facem acest lucru fiindcă am constatat că firmele au o reprezentare slăbuță la nivelul ambasadelor noastre din străinătate. Nici misiunile economice în alte țări, o dată la 2-3 ani, nu sunt o soluție pe termen lung, față de un birou fizic care dă continuitate și poate organiza participări la târguri și expoziții, inclusiv câte o asemenea misiune pe lună”, spune Ciprian Morcan, directorul proiectului România Inteligentă.

Locațiile propuse pentru primele birouri sunt Asia (China sau Malaezia), Africa (Maroc sau Africa de Sud), SUA, Bruxelles. Costurile necesare pentru finanțarea unui asemenea birou e estimat la minimum 1 milion de euro, respectiv 10,5 milioane pentru cele 15 birouri care vor fi înființate. Dacă biroul nu se va dovedi eficient timp de un an, acesta va fi închis.

Propunerea clusterelor clujene este ca statul să subvenționeze aceste birouri cu până la 70% în primii ani de funcționare, după care ele vor putea să se autosusțină. Malaezia are înființate 53 de astfel de birouri internaționale, finanțare de către o agenție guvernamentală.

Proiectul România Inteligentă este derulat de Clusterul Mobilier Transilvania, Transilvania IT Cluster și Agro Transilvania Cluster, fiind finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă al Uniunii Europene.

Related posts

Peste 80 mil. de euro, fonduri europene, pentru îmbunătățirea apei potabile din Alba

Stefana Muresan

Eurocerad International din Bucureşti, singurul ofertant la licitaţia de completare a proiectului tehnic pentru nouă kilometri din Autostrada Lugoj – Deva

redactia

Aeroportul Internațional Iași, nou record de trafic – avans de 10% în 2018

redactia

Leave a Comment