Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitatea Babeș-Bolyai, premiată pentru un proiect Smart City

Proiectul derulat de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a obţinut premiul Smart Health la cel mai important eveniment al Industriei Smart City din România.

Acesta a fost premiat la gala Asociației Române pentru Smart City. Proiectul se referă la optimizarea eficienţei energetice a locuinţelor din aglomerări urbane importante din România.

Gala a avut loc la Palatul Parlamentului, unde au participat 400 dintre cei mai importanți decidenți ai industriei. În competiție au fost înscrise 101 proiecte, triplu față de 2018. Proiectul este coordonat de Alexandra Cucoş şi Carlos Sainz, fiind finanţat prin Programul Operațional Competitivitate al Uniunii Europene.

Obiectivul principal vizează creşterea siguranţei şi sănătăţii populaţiei, îmbunătăţirea calităţii mediului interior şi optimizarea eficienţei energetice a locuinţelor prin dezvoltarea unor sisteme inteligente integrate inovatoare pentru monitorizarea, controlul şi reducerea expunerii la radon şi la alţi poluanţi casnici aerieni, dar şi implementarea practică în clădiri eficiente energetic de tip rezidenţial din cinci aglomerări urbane din România.

Beneficiarii sunt 1000, 100, respectiv 10 case din localităţile Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Timişoara. Proiectul se implementează până la 31 august 2020. Principalul rezultat îl reprezintă prototipul inovativ ICA, aparatul inovativ integrat pentru monitorizarea, controlul şi remedierea calității aerului din clădiri.

Prin utilizarea aparatului SmartRadon se poate face o radiografie complexă a principalilor poluatori ambientali cancerigeni din locuințe și se pot implementa servicii de prevenție și intervenție de mediu.

Parametrii pot fi vizualizaţi și în timp real, online, prin telefoanele mobile și se pot stabili praguri critice de alertă. Pornirea sistemului de remediere se realizează în mod automat, cu ajutorul unor relee din placa de bază a sistemului de monitorizare.

Aparatul practic controlează ventilația încăperii în care se află și unde se fac măsurătorile, în cazul în care calitatea aerului scade sub un prag setat.

Sistemul prototip SmartRadon a fost autorizat de un organism undependent pentru certificarea produselor electrice. S-au aplicat testări de performanţă în cadrul unui institut european de verificare metrologică pentru etalonarea şi validarea internaţională a prototipului.

La 10 case participante la proiect s-a instalat deja prototipul integrat şi este în curs de validare şi obţinere a brevetului de invenţie. Specialiștii UBB care au coordonat dezvoltarea aparatului în cadrul laboratorului de încercări radon sunt: Alexandra Cucoș, Tiberiu Dicu și Arthur Tunyagi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clusterele din Transilvania vor să modifice politicile guvernamentale

Articolul următor

Aparatură de peste 2,45 milioane de euro pentru Spitalul „Gavril Curteanu”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share