București Cluj Educație Ultimele stiri

Universitatea Babeș-Bolyai, premiată pentru un proiect Smart City

Proiectul derulat de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a obţinut premiul Smart Health la cel mai important eveniment al Industriei Smart City din România.

Acesta a fost premiat la gala Asociației Române pentru Smart City. Proiectul se referă la optimizarea eficienţei energetice a locuinţelor din aglomerări urbane importante din România.

Gala a avut loc la Palatul Parlamentului, unde au participat 400 dintre cei mai importanți decidenți ai industriei. În competiție au fost înscrise 101 proiecte, triplu față de 2018. Proiectul este coordonat de Alexandra Cucoş şi Carlos Sainz, fiind finanţat prin Programul Operațional Competitivitate al Uniunii Europene.

Obiectivul principal vizează creşterea siguranţei şi sănătăţii populaţiei, îmbunătăţirea calităţii mediului interior şi optimizarea eficienţei energetice a locuinţelor prin dezvoltarea unor sisteme inteligente integrate inovatoare pentru monitorizarea, controlul şi reducerea expunerii la radon şi la alţi poluanţi casnici aerieni, dar şi implementarea practică în clădiri eficiente energetic de tip rezidenţial din cinci aglomerări urbane din România.

Beneficiarii sunt 1000, 100, respectiv 10 case din localităţile Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Timişoara. Proiectul se implementează până la 31 august 2020. Principalul rezultat îl reprezintă prototipul inovativ ICA, aparatul inovativ integrat pentru monitorizarea, controlul şi remedierea calității aerului din clădiri.

Prin utilizarea aparatului SmartRadon se poate face o radiografie complexă a principalilor poluatori ambientali cancerigeni din locuințe și se pot implementa servicii de prevenție și intervenție de mediu.

Parametrii pot fi vizualizaţi și în timp real, online, prin telefoanele mobile și se pot stabili praguri critice de alertă. Pornirea sistemului de remediere se realizează în mod automat, cu ajutorul unor relee din placa de bază a sistemului de monitorizare.

Aparatul practic controlează ventilația încăperii în care se află și unde se fac măsurătorile, în cazul în care calitatea aerului scade sub un prag setat.

Sistemul prototip SmartRadon a fost autorizat de un organism undependent pentru certificarea produselor electrice. S-au aplicat testări de performanţă în cadrul unui institut european de verificare metrologică pentru etalonarea şi validarea internaţională a prototipului.

La 10 case participante la proiect s-a instalat deja prototipul integrat şi este în curs de validare şi obţinere a brevetului de invenţie. Specialiștii UBB care au coordonat dezvoltarea aparatului în cadrul laboratorului de încercări radon sunt: Alexandra Cucoș, Tiberiu Dicu și Arthur Tunyagi.

Related posts

Mobilitatea în starea de urgență, monitorizată pe Google în Ardeal

Nora Dumitrescu

Peste 3 săptămâni primăriile vor putea solicita bani pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale

Ion Surdu

Pretul biletelor pentru 1 zi la UNTOLD

A. I.

Concurs de proiecte digitale pentru studenţi creativi

Ionut Oprea

Peste 27 km de drum județean vor fi reabilitați în Țara Lăpușului. Contract de peste 68 milioane lei atribuit asocierii Dimex 2000 – Explan

redactia

Pegas inaugurează prima franciză, în Brașov. De Black Friday, reduceri de până la 80%

redactia

Rețeaua Marty și-a redeschis terasele, însă restaurantele mai așteaptă

Nora Dumitrescu

ABSL Romania is offering 30 scholarships every years for postgraduate studies

Stefana Muresan

The largest leasing transaction ever recorded in the Bucharest office market: development of Groupe Renault Romania's new headquarters in Bucharest

Ionut Oprea

Turismul balnear, loc important în cadrul Strategiei naţionale de turism

redactia

NRCC-BRCC Night of the SMEs 2017 in Cluj

Ionut Oprea

Știința datelor, un nou program de formare a specialiștilor UBB, susținut de Accenture

Stefana Muresan

Cluj Napoca: Un nou pod va trece peste Someș

redactia

Reportaj Autostrada Sibiu-Pitești. Optimism pe șantierul Sibiu-Boița: „Stadiul fizic al lucrărilor, aproape dublu față de estimarea inițială”

Ion Surdu

ECO & SAFE: cuvintele cheie pentru orice participant la Electric Castle 2019

Ligia Voro

Bugetul Bihorului în dezbatere publică. Venituri estimate – 403 milioane lei

Traian Dan

Opera Română îi invită pe clujeni la Balul Operei, dedicat Centenarului Marii Uniri

Stefana Muresan

Qubiz nominalizată la premiul pentru cel mai bun loc de muncă din Europa

Traian Dan

Recrutări de necalificați la fabrica de măști din Maramureș

Nora Dumitrescu

Tinerii care schimbă lumea se întâlnesc online la Ziua Națională IMPACT între 1-5 iunie

Papuc Irina

Una dintre cele mai mari companii de transport de persoane Atlassib își suspendă cursele internaționale

Ion Surdu

Producătorul de mobilă Bucin Mob din Reghin, investiții de 1,8 mil. euro din fonduri europene

Stefana Muresan

Un investitor din Arabia Saudită a cumpărat fosta cooperativă zootehnică din Biled

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] UMCH: University Targu Mures Medical Campus Hamburg

Transilvania Business

Leave a Comment