Cluj Real Estate Timiș Ultimele stiri

Clujul și Timișoara, orașele regionale cu cea mai mare creștere imobiliară

Cele mai mari creșteri de prețuri pe piața rezidențială s-au manifestat în 2019 în orașele regionale Cluj-Napoca și Timișoara, atestă un studiu al companiei de consultanță Colliers International.

“Piața rezidențială dădea semne de încetinire din 2018, în condițiile în care, spre finalul lui 2017, banca centrală începuse un ciclu de întărire a politicii. O nouă lovitură a venit de la noile limite maxime ale gradului de îndatorare cerute de Banca Națională a României

Totuși, în 2019, după o primă parte a anului ceva mai dificilă, indicii care măsoară intențiile de cumpărare de locuințe în rândul persoanelor fizice s-au îmbunătățit semnificativ, potrivit sondajelor Comisiei Europene, iar prețurile au început să urce din nou cu 5-6% în ritm anual (mai lent în București și mai puternic în orașele regionale dinamice, cum ar fi Cluj-Napoca sau Timișoara)”, remarcă studiul.

“În piața de investiții, așteptările noastre moderat optimiste s-au dovedit a fi adevărate: începutul anului a avut premisele unor tranzacții foarte mari, dar negocierile pentru o serie dintre acestea s-au prelungit în 2020. Volumul total al investițiilor în 2019 se estimează că va fi de 0,6-0,7 miliarde de euro pe baza tranzacțiilor finalizate (nu doar semnate).

Dacă ar fi să includem și tranzacția record cu portofoliul de birouri al NEPI Rockcastle (semnată, dar nu încheiată), cumpărat de AFI pentru peste 300 de milioane de euro, volumul pentru întreg anul ar fi în jurul a 1 miliard de euro. 2020 va începe pe o pantă ascendentă, cu tranzacții de 600 de milioane de euro de care se află într-o etapă avansată de negociere sau care vor fi închise în curând”.

Consultanții de la Colliers se ocupă și de piețele logistice și de retail. “Stocul de spații moderne de depozitare s-a extins cu 40% în 2017-2018, la 4,2 milioane mp la nivel național, dar această activitate a intrat pe o pantă ușor descendentă în 2019. Cu o cerere de închiriere de 300.000 mp în primele trei trimestre, se pare că 2019 va fi într-adevăr unul solid, însă în umbra recordului din anii precedenți. Chiar și așa, verdictul e favorabil, iar piața industrială și logistică a rămas destul de dinamică în lipsa vreunui eveniment extern negativ care ar fi afectat semnificativ exporturile României.

În piața de retail stocul modern a înregistrat livrări de 170.000 mp, sub nivelul de 250.000 mp pe care îl estimam la începutul anului. Majoritatea întârzierilor au fost mai degrabă legate de construcții. Chiar și această valoare mai mică rămâne una din cele mai bune din perioada post-criză; consumul privat a încetinit puțin (5% în primele trei trimestre), dar încă este cu mult peste rata medie de expansiune a Uniunii Europene”.

“În piața terenurilor, ne așteptam ca 2019 să ofere rezultate solide, întrucât loturile bune de teren din orașele mari aveau să întâlnească o cerere suficient de mare, lucru care s-a și întâmplat. Alte tendințe (retailerii care se concentrează pe orașe mai mici, dezvoltatorii de birouri care se uită la centrele regionale mari) au rămas valabile.

Este adevărat că, deși au fost închise câteva tranzacții mari, altele au rămas blocate în negocieri. 2019 a fost un an bun pentru toate sectoarele imobiliare majore în ceea ce privește activitatea de închiriere sau vânzare, deci cererea de terenuri a fost una decentă.

La începutul anului am observat o creștere a atenției din partea angajatorilor pentru orașele mai mici și regionale. Ritmul de angajări din orașele regionale a continuat să îl surclaseze pe cel din București, însă nu la fel de rapid ca în anii precedenți; această tendință ar trebui să se mențină pe termen mediu. Cluj-Napoca a înregistrat mai multe tranzacții pe piața de birouri, care oferă un vot serios de încredere pentru viitorul orașului. Acest lucru înseamnă că tendința regională se menține”.

Colliers International Group este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor, cu operațiuni în 68 de țări și 4.000 specialiști. În 2018, veniturile sale corporate au fost de 3,3 miliarde de dolari, având active gestionate de 26 de miliarde.

Related posts

Start-Up Nation: Banca Transilvania oferă credite punte şi pachet de servicii antreprenorilor

Stefana Muresan

România poate deveni țara din UE cu cele mai multe femei în domeniul IT&C

Stefana Muresan

Aproape 200.000 de români aleg stațiunile montane din Brașov pentru vacanța de iarnă

Papuc Irina

Inteligența artificială – pârghia cu care România ar putea urca în topul mondial

Stefana Muresan

Awe Infra va moderniza centrul Turzii

Nora Dumitrescu

Producătorul francez Lacoste vinde fabrica din Sibiu uneia dintre cele mai mari companii de textile și îmbrăcăminte din lume

Stefana Muresan

Este gata metodologia ce permite colectarea de plasmă de la donatorii vindecați de COVID-19 și utilizarea acesteia pentru pacienții critici din secțiile ATI

Papuc Irina

Compania Naţională de Investiţii dă un milion de lei pentru întocmirea studiilor aferente noii săli polivalente a Timişoarei

Robert Bloancă

Concelex și Erbașu încep lucrările la noua Academie de Muzică din Cluj

Nora Dumitrescu

SS 2019, colecţie de primăvară-vară lansată de Târnava Sighişoara

Ligia Voro

România avea, anul trecut, 763 de km de autostrăzi și 30.125 km de drumuri pietruite şi de pământ

Stefana Muresan

Carrefour sprijină fermierii români care vor să facă agricultură ecologică

Traian Dan

Studiu CEZ: Din ce în ce mai mulți români sunt interesați să #SchimbePeVerde

Ligia Voro

Tinerii din Baia Mare, inițiați în securitatea cibernetică

Nora Dumitrescu

E.ON și Samus TEC Dej, parteneri într-un proiect de producere a energiei fotovoltaice 

Ligia Voro

Nord Conforest va ridica Pădurea Clujenilor cu 4,5 milioane euro

Nora Dumitrescu

Clujul consumă mai puțin vin, dar de calitate superioară

redactia

Turcii de la Kastamonu au numit un român la conducerea fabricii de prelucrare a lemnului din Reghin

redactia

[Enjoy Transylvania!] Borgo Pass. The place where Stoker placed Dracula

Transilvania Business

38 de drumuri judetene vor beneficia in 2018 de lucrari de intretinere, investiție de peste 70 mil. lei in Cluj

Stefana Muresan

Universitatea Politenica Timişoara primeşte bani de la Compania Naţională de Investiţii pentru nou cămin studenţesc, destinat masteranzilor şi doctoranzilor

Robert Bloancă

NTT DATA Romania continuă parteneriatul strategic cu mediul universitar și în cadrul proiectului „PEX – Practicăm EXcelența”

Nicolae Pop

Imobiliare.ro: Șapte orașe, 1.400 ansambluri rezidențiale

Stefana Muresan

Dorel Goia a ajuns la 46 de restaurante şi brutării sub brandul La Casa

redactia

Leave a Comment