Cluj Real Estate Timiș Ultimele stiri

Clujul și Timișoara, orașele regionale cu cea mai mare creștere imobiliară

Cele mai mari creșteri de prețuri pe piața rezidențială s-au manifestat în 2019 în orașele regionale Cluj-Napoca și Timișoara, atestă un studiu al companiei de consultanță Colliers International.

“Piața rezidențială dădea semne de încetinire din 2018, în condițiile în care, spre finalul lui 2017, banca centrală începuse un ciclu de întărire a politicii. O nouă lovitură a venit de la noile limite maxime ale gradului de îndatorare cerute de Banca Națională a României

Totuși, în 2019, după o primă parte a anului ceva mai dificilă, indicii care măsoară intențiile de cumpărare de locuințe în rândul persoanelor fizice s-au îmbunătățit semnificativ, potrivit sondajelor Comisiei Europene, iar prețurile au început să urce din nou cu 5-6% în ritm anual (mai lent în București și mai puternic în orașele regionale dinamice, cum ar fi Cluj-Napoca sau Timișoara)”, remarcă studiul.

“În piața de investiții, așteptările noastre moderat optimiste s-au dovedit a fi adevărate: începutul anului a avut premisele unor tranzacții foarte mari, dar negocierile pentru o serie dintre acestea s-au prelungit în 2020. Volumul total al investițiilor în 2019 se estimează că va fi de 0,6-0,7 miliarde de euro pe baza tranzacțiilor finalizate (nu doar semnate).

Dacă ar fi să includem și tranzacția record cu portofoliul de birouri al NEPI Rockcastle (semnată, dar nu încheiată), cumpărat de AFI pentru peste 300 de milioane de euro, volumul pentru întreg anul ar fi în jurul a 1 miliard de euro. 2020 va începe pe o pantă ascendentă, cu tranzacții de 600 de milioane de euro de care se află într-o etapă avansată de negociere sau care vor fi închise în curând”.

Consultanții de la Colliers se ocupă și de piețele logistice și de retail. “Stocul de spații moderne de depozitare s-a extins cu 40% în 2017-2018, la 4,2 milioane mp la nivel național, dar această activitate a intrat pe o pantă ușor descendentă în 2019. Cu o cerere de închiriere de 300.000 mp în primele trei trimestre, se pare că 2019 va fi într-adevăr unul solid, însă în umbra recordului din anii precedenți. Chiar și așa, verdictul e favorabil, iar piața industrială și logistică a rămas destul de dinamică în lipsa vreunui eveniment extern negativ care ar fi afectat semnificativ exporturile României.

În piața de retail stocul modern a înregistrat livrări de 170.000 mp, sub nivelul de 250.000 mp pe care îl estimam la începutul anului. Majoritatea întârzierilor au fost mai degrabă legate de construcții. Chiar și această valoare mai mică rămâne una din cele mai bune din perioada post-criză; consumul privat a încetinit puțin (5% în primele trei trimestre), dar încă este cu mult peste rata medie de expansiune a Uniunii Europene”.

“În piața terenurilor, ne așteptam ca 2019 să ofere rezultate solide, întrucât loturile bune de teren din orașele mari aveau să întâlnească o cerere suficient de mare, lucru care s-a și întâmplat. Alte tendințe (retailerii care se concentrează pe orașe mai mici, dezvoltatorii de birouri care se uită la centrele regionale mari) au rămas valabile.

Este adevărat că, deși au fost închise câteva tranzacții mari, altele au rămas blocate în negocieri. 2019 a fost un an bun pentru toate sectoarele imobiliare majore în ceea ce privește activitatea de închiriere sau vânzare, deci cererea de terenuri a fost una decentă.

La începutul anului am observat o creștere a atenției din partea angajatorilor pentru orașele mai mici și regionale. Ritmul de angajări din orașele regionale a continuat să îl surclaseze pe cel din București, însă nu la fel de rapid ca în anii precedenți; această tendință ar trebui să se mențină pe termen mediu. Cluj-Napoca a înregistrat mai multe tranzacții pe piața de birouri, care oferă un vot serios de încredere pentru viitorul orașului. Acest lucru înseamnă că tendința regională se menține”.

Colliers International Group este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor, cu operațiuni în 68 de țări și 4.000 specialiști. În 2018, veniturile sale corporate au fost de 3,3 miliarde de dolari, având active gestionate de 26 de miliarde.

Related posts

Ministrul Tansporturilor: Sunt deschise 13 şantiere, însumând 169 de kilometri de autostradă

Stefana Muresan

Muzeul ASTRA, trei stele în Ghidul Michelin

Stefana Muresan

Traficul înregistrat pe Aeroportul Internaţional Timişoara a scăzut cu 99%

Robert Bloancă

Cea mai spectaculoasă ediție Bookfest Timișoara

Stefana Muresan

Brașov: Tractorul U650 va fi comercializat din nou în România, la prețul de 16.000 de euro

Stefana Muresan

Protocol pentru sprijinirea de către Consiliul Județean Cluj a construirii Spitalului Regional de Urgență

Stefana Muresan

Producătorul de anvelope Michelin, cu fabrică în Zalău, cifră de afaceri de peste 2,5 mld. lei

Stefana Muresan

20.000 de euro s-au strâns la Balul Rotary Zalău pentru Casa Memorială “Iuliu Maniu”

redactia

Afaceri de 1 milion de lei pentru clubul care oferă cursuri de educație acvatică

Papuc Irina

Proiectul rezidențial Maurer Panoramic se înalță la Cluj

redactia

UMFST Târgu Mureș majorează cu 1500 de lei bursele sociale pentru achiziția de calculatoare

Ligia Voro

Dragoș Stanca – Publisherii europeni confruntă Google și Facebook: lupta ”scrisorilor deschise” și rolul României în această dispută

redactia

Timişoara va găzdui conferinţa Imunoterapia cancerului, în organizarea Asociaţiei Oncohelp

Robert Bloancă

Umbrărescu, ”kamikaze”. Lucrează în pierdere pe Autostrada Lugoj – Deva și înregistrează cel mai mare progres pe Centura Bacău

Stefana Muresan

Proiectul legii dării în plată nu ajută economia

Transilvania Business

Zacaria oferă gratuit spații industriale ONG-urilor și instituțiilor care luptă împotriva COVID-19

Ion Surdu

Asociația OncoHelp va participa la cel mai mare maraton caritabil din Timișoara – Timotion 2019

redactia

Primarul Sibiului: Poate fi oportună intrarea în Alianța Vestului

redactia

Începând din această lună, primele zboruri Cluj-Constanța!

Stefana Muresan

Aeroportul Internaţional Timişoara, cu 63% mai mulţi pasageri

Stefana Muresan

Rectorul USAMV Cluj, Cornel Cătoi: „Stațiunile noastre vor funcționa ca niște centre de profit”

Transilvania Business

Cum arată în interior trenul direct Cluj – Viena

redactia

Cel mai mare program de inovare al Europei, prezentat la Cluj

Nora Dumitrescu

Evoluția agriculturii după aderarea României la Uniunea Europeană

Transilvania Business

Leave a Comment