Cluj Hobby/Timp liber Ultimele stiri

Marile festivaluri “made in Cluj” produc 25 milioane euro

Companiile care gestionează festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle au avut anul trecut afaceri de 120 de milioane de lei.

Românii au început să aleagă în număr din ce în ce mai mare evenimentele sportive și concertele ca modalitate de petrecere a timpului liber, performanțele companiilor care activează în aceste domenii fiind cele mai notabile din categoria cultură și divertisment în ultimii 10 ani.

Cu toate acestea, potrivit studiului KeysFin „The Business of Going Out”, sălile de jocuri de noroc dețin supremația, cu 75% din totalul cifrei de afaceri realizate  de companiile din sectorul cultură și divertisment – definit în studiu pornind de la metodologia Registrului Comerțului și incluzând sub diviziunile concerte & festivaluri, cultură, jocuri de noroc și sport & recreere.

Dintre cele patru subsegmente, în comparație cu 2009, cultura a scăzut cu 8 puncte procentuale, de la 10% la 2% din cifra de afaceri a sectorului, iar jocurile de noroc au pierdut 3 puncte, de la 78 la 75% din cifra de afaceri a sectorului, în timp ce concertele și sportul & recreerea au câștigat teren, avansând cu 4, respectiv 7%.

Valoarea însumată a cifrei de afaceri a companiilor care activează în sectorul cultură și divertisment ajuns la 11,3 miliarde de lei în 2018, în creștere cu 80% față de 2009 și cu 48% față de 2014. Pentru 2019 KeysFin estimează continuarea tendinței de creștere, peste media economiei, respectiv cu 7%, la 12 miliarde de lei.

„Timpul liber a devenit un bun important, mai ales pentru românii din mediul urban, iar acest lucru se reflectă și în sumele pe care le alocă activităților de timp liber. Este de remarcat faptul că rezultatul net a avansat exponențial de la o pierdere de 309 milioane de lei, în 2009, la un profit de peste 1,1 miliarde, în 2018. Categoria cultură și divertisment se mândrește astfel cu unul dintre cele mai ridicate niveluri ale rentabilității capitalului din economia românească.

Acesta este sectorul în care acționarii au obținut unul dintre cele mai mari randamente în urma investiției lor (peste 90%), mult peste media economiei de 10,8% în 2018, raportând informațiile analizate la studiul nostru anual Condițiile de business din România”, spune  Roxana Popescu, managing director al KeysFin.

Domeniul culturii și al divertismentului este unul dintre puținele în care numărul de companii a crescut cu 116% față de 2009 și cu 51% față de 2014, la peste 12 mii de companii în 2018. Deși companiile care activează în categoria jocurilor de noroc reprezintă doar 7% din numărul total de companii din sector, acestea generează trei sferturi (75%) din cifra de afaceri și 70% din rezultatul net.

La polul opus categoria sport & recreere include 56% dintre companiile din domeniu, însă acestea generează doar 15% din cifra de afaceri totală și 9% din rezultatul net.

Subdomeniul jocurilor de noroc își însușește atât cea mai mare cifră de afaceri a companiilor din domeniu, cât și cel mai mare profit net. Astfel, profitul realizat în 2018 de companiile din această categorie se ridică la aproximativ un miliard de lei, în creștere cu aproape 400%, de la 210,8 milioane lei, în 2009.

În ceea ce privește topul companiilor din subsegmentul jocurilor de noroc, pe primul loc se află Compania Națională Loteria Română, cu afaceri de 1 miliard de lei, reprezentând 12% din totalul subsegmentului, urmată de Max Bet, cu 443 milioane și 5,2%, și Superbet Betting & Games, cu 359 milioane de lei și 4,2%.

Piaţa de spectacole și concerte din România creşte de la an la an cu cifre spectaculoase. Fie că aleg festivalurile sau concertele unor artiști locali, românii se bucură de muzică și plătesc pentru a intra la astfel de evenimente în proporție mult mai mare decât în trecut.

Numărul firmelor din acest domeniu a crescut cu 165% față de acum 10 ani, de la 1.546 în 2009 la 4.095 în 2018. Rezultatele de business ale principalelor companii din subdomeniu arată o creștere atât a cifrei de afaceri, cât și a profitului în comparație cu acum 10 ani: cifra de afaceri s-a triplat, de la 267 la 890 milioane de lei, iar profitul a crescut cu 600%, de la 34 la 239 milioane.

Pe primul loc se află Untold SRL, cu afaceri de 68,4 milioane de lei (7,7% din totalul subcategoriei), urmat de Global Records, 45,9 milioane, cu 5,2%, și de Festival Tickets Management, cu 26,9 milioane, 3% din total (Electric Castle). Topul este completat de Neversea SRL (25,3 milioane de lei), Five’s International (23,3 milioane), Stage Expert (11,3 milioane) și Sunfest (10,6 milioane.

Creșterile din ultimii 10 ani din categoriile concerte și sport & recreere se datorează numărului mare de evenimente care se organizează anual în România: pe lângă festivaluri și concerte, românii participă la maratoane sau urmăresc competiții sportive. Festivalurile organizate în România primesc atât recunoaștere locală, cât si internațională. Pe lângă faptul că au devenit o atracție pentru turiștii din toată lumea, acestea primesc nominalizări și din partea competițiilor europene.

Cinci festivaluri din România sunt nominalizate la European Festival Awards 2019: Untold și Neversea la categoria “Best Major Festival”, Electric Castle și Summer Well la “Best Medium Sized Festival”, iar Jazz in the Park, la “Best Small Festival”.

Analiza are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanțelor. KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

 

Related posts

Lidl va deschide un nou magazin în Sibiu. Proiectul prevede prelungirea și amenajarea unei străzi de-a lungul râului Cibin

Papuc Irina

Producătorul de lacuri şi vopsele Azur din Timişoara, cifră de afaceri de 25,5 mil. euro în primele nouă luni

Stefana Muresan

Cărțile preferate de Bill Gates în 2018

redactia

Care sunt cei mai mari contribuabili la bugetul local al municipiului Oradea

redactia

Vola.ro și Revolut prezintă obiceiurile de călătorie ale românilor în vacanță

redactia

UBB, singura universitate românească inclusă în cel mai recent clasament Times Higher Education

redactia

Comunitatea de business germană solicită o lege pentru „Kurzarbeit”

Ligia Voro

Proiect european pentru orientarea tinerilor bihoreni în carieră

Traian Dan

Noul guvern vorbește despre o autostradă Timișoara-București

Stefana Muresan

Italienii din Bihor, Timiș și Arad trag un semnal de alarmă asupra efectelor crizei

Traian Dan

Semnarea Declarației de Cooperare dintre orașele digitale. Gheorghe Falcă: Aradul, al treilea oraş smart şi pe mobilitate din România

redactia

Investiția Bosch ar putea crea 2.500 locuri de muncă în Simeria

Stefana Muresan

Centrul Medical Cardio Med Tîrgu Mureș este un lider recunoscut pe plan european în domeniul cardiologiei de vârf

Stefana Muresan

Griffin Premium RE.. attracts Globalworth as a new strategic investor and buys three office properties

Ionut Oprea

Trencadis, Tremend, Accesa IT Consulting şi Qualitance – în topul firmelor europene cu cea mai rapidă creştere

Stefana Muresan

Virtual Property Forum 2020 – the agenda for 9th of June

Ionut Oprea

Noul birou al AHK România

Papuc Irina

Peste 22 mil. euro pentru reabilitarea lacului Colibița și a râului Bistrița

Stefana Muresan

Serele din Transilvania, depășite de comenzi de Paște

Nora Dumitrescu

Investiții în valoare de 32 mil. euro în domeniul apelor, la Ineu

Stefana Muresan

Investiții complexe pentru modernizarea sistemului de transport public local din municipiul Deva  

Ligia Voro

Românii investesc în imobiliare în arhipelagul exotic Capul Verde

Ligia Voro

Cum reconfigurează Comandamentul NATO de la Sibiu mediul de afaceri

Ligia Voro

Primăria Cluj va avea primul funcţionar public robot din țară

Stefana Muresan

Leave a Comment