Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Marile festivaluri “made in Cluj” produc 25 milioane euro

Companiile care gestionează festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle au avut anul trecut afaceri de 120 de milioane de lei.

Românii au început să aleagă în număr din ce în ce mai mare evenimentele sportive și concertele ca modalitate de petrecere a timpului liber, performanțele companiilor care activează în aceste domenii fiind cele mai notabile din categoria cultură și divertisment în ultimii 10 ani.

Cu toate acestea, potrivit studiului KeysFin „The Business of Going Out”, sălile de jocuri de noroc dețin supremația, cu 75% din totalul cifrei de afaceri realizate  de companiile din sectorul cultură și divertisment – definit în studiu pornind de la metodologia Registrului Comerțului și incluzând sub diviziunile concerte & festivaluri, cultură, jocuri de noroc și sport & recreere.

Dintre cele patru subsegmente, în comparație cu 2009, cultura a scăzut cu 8 puncte procentuale, de la 10% la 2% din cifra de afaceri a sectorului, iar jocurile de noroc au pierdut 3 puncte, de la 78 la 75% din cifra de afaceri a sectorului, în timp ce concertele și sportul & recreerea au câștigat teren, avansând cu 4, respectiv 7%.

Valoarea însumată a cifrei de afaceri a companiilor care activează în sectorul cultură și divertisment ajuns la 11,3 miliarde de lei în 2018, în creștere cu 80% față de 2009 și cu 48% față de 2014. Pentru 2019 KeysFin estimează continuarea tendinței de creștere, peste media economiei, respectiv cu 7%, la 12 miliarde de lei.

„Timpul liber a devenit un bun important, mai ales pentru românii din mediul urban, iar acest lucru se reflectă și în sumele pe care le alocă activităților de timp liber. Este de remarcat faptul că rezultatul net a avansat exponențial de la o pierdere de 309 milioane de lei, în 2009, la un profit de peste 1,1 miliarde, în 2018. Categoria cultură și divertisment se mândrește astfel cu unul dintre cele mai ridicate niveluri ale rentabilității capitalului din economia românească.

Acesta este sectorul în care acționarii au obținut unul dintre cele mai mari randamente în urma investiției lor (peste 90%), mult peste media economiei de 10,8% în 2018, raportând informațiile analizate la studiul nostru anual Condițiile de business din România”, spune  Roxana Popescu, managing director al KeysFin.

Domeniul culturii și al divertismentului este unul dintre puținele în care numărul de companii a crescut cu 116% față de 2009 și cu 51% față de 2014, la peste 12 mii de companii în 2018. Deși companiile care activează în categoria jocurilor de noroc reprezintă doar 7% din numărul total de companii din sector, acestea generează trei sferturi (75%) din cifra de afaceri și 70% din rezultatul net.

La polul opus categoria sport & recreere include 56% dintre companiile din domeniu, însă acestea generează doar 15% din cifra de afaceri totală și 9% din rezultatul net.

Subdomeniul jocurilor de noroc își însușește atât cea mai mare cifră de afaceri a companiilor din domeniu, cât și cel mai mare profit net. Astfel, profitul realizat în 2018 de companiile din această categorie se ridică la aproximativ un miliard de lei, în creștere cu aproape 400%, de la 210,8 milioane lei, în 2009.

În ceea ce privește topul companiilor din subsegmentul jocurilor de noroc, pe primul loc se află Compania Națională Loteria Română, cu afaceri de 1 miliard de lei, reprezentând 12% din totalul subsegmentului, urmată de Max Bet, cu 443 milioane și 5,2%, și Superbet Betting & Games, cu 359 milioane de lei și 4,2%.

Piaţa de spectacole și concerte din România creşte de la an la an cu cifre spectaculoase. Fie că aleg festivalurile sau concertele unor artiști locali, românii se bucură de muzică și plătesc pentru a intra la astfel de evenimente în proporție mult mai mare decât în trecut.

Numărul firmelor din acest domeniu a crescut cu 165% față de acum 10 ani, de la 1.546 în 2009 la 4.095 în 2018. Rezultatele de business ale principalelor companii din subdomeniu arată o creștere atât a cifrei de afaceri, cât și a profitului în comparație cu acum 10 ani: cifra de afaceri s-a triplat, de la 267 la 890 milioane de lei, iar profitul a crescut cu 600%, de la 34 la 239 milioane.

Pe primul loc se află Untold SRL, cu afaceri de 68,4 milioane de lei (7,7% din totalul subcategoriei), urmat de Global Records, 45,9 milioane, cu 5,2%, și de Festival Tickets Management, cu 26,9 milioane, 3% din total (Electric Castle). Topul este completat de Neversea SRL (25,3 milioane de lei), Five’s International (23,3 milioane), Stage Expert (11,3 milioane) și Sunfest (10,6 milioane.

Creșterile din ultimii 10 ani din categoriile concerte și sport & recreere se datorează numărului mare de evenimente care se organizează anual în România: pe lângă festivaluri și concerte, românii participă la maratoane sau urmăresc competiții sportive. Festivalurile organizate în România primesc atât recunoaștere locală, cât si internațională. Pe lângă faptul că au devenit o atracție pentru turiștii din toată lumea, acestea primesc nominalizări și din partea competițiilor europene.

Cinci festivaluri din România sunt nominalizate la European Festival Awards 2019: Untold și Neversea la categoria “Best Major Festival”, Electric Castle și Summer Well la “Best Medium Sized Festival”, iar Jazz in the Park, la “Best Small Festival”.

Analiza are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanțelor. KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiecte de peste 9 miliarde de euro contractate de Ministerul Transporturilor prin POIM. Autostrada Sibiu-Pitești, în curs de evaluare

Articolul următor

Clujul și Timișoara, orașele regionale cu cea mai mare creștere imobiliară

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share