București Cluj Infrastructura Transport Ultimele stiri

Aeroportul clujean se modernizează cu 20 de milioane de euro

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a aprobat cererile de finanțare pentru două proiecte majore ale Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC).

Acestea sunt cale de rulare paralelă cu pista și echipamente de detecție explozibil standard 3 de tip CTX, iar prin aprobarea proiectelor se asigură și creșterea gradului de absorbție a fondurilor comunitare la nivel național.

În 17 decembrie  a fost aprobată cererea de finanțare pentru primul proiect care are ca obiectiv principal dezvoltarea infrastructurii de transport a AIAIC, prin construirea unei căi de rulare paralele, în vederea asigurării unui trafic aerian extins, în condiţii de maximă siguranță şi a unui grad de securitate adecvat, în acord cu reglementările europene şi naționale în domeniul transportului aerian.

Investiția reprezintă 50% ajutor de stat compatibil cu piața internă în conformitate cu prevederile schemei de ajutor pentru realizarea de investiţii în infrastructura aeroportuară, aferentă Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Proiectul de 73 de milioane de lei (inclusiv taxa pe valoarea adăugată) are o perioadă de implementare de 43 de luni, respectiv între 2017 și 2021.

Valoarea ajutorului de stat care se acordă este de 28,5 milioane de lei din care 24 de milioane contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională, 3,7 milioane de la bugetul de stat (13%) și TVA aferent acestora de 13,4 milioane, la care se adaugă contribuția Consiliului Județean (CJ) Cluj, de 0,57 milioane, reprezentând 2% cofinanțarea eligibilă a beneficiarului și cheltuielile neeligibile și TVA aferent acestora. Contribuția CJ este asigurată din bugetul AIAIC.

Prin al doilea proiect se va asigura creșterea conectivității si mobilității zonei, prin mărirea numărului de pasagerilor care vor tranzita aeroportul. Realizarea proiectului va contribui la îmbunătățirea condițiilor de securitate și de siguranță atât pentru pasageri și însoțitorii acestora, cât și pentru întreg personalul care își desfășoară activitatea în perimetrul aeroportului.

Proiectul de 23 de milioane de lei (inclusiv TVA) are o perioadă de implementare de 13 luni, respectiv între 2019 și 2020. Valoarea eligibilă este de 16 milioane de lei din care 13,6 milioane contribuție FEDR, 2 milioane de la bugetul de stat (13%) și TVA aferent acestora de 3,7 milioane, plus contribuția de 0,3 milioane a CJ, asigurată din bugetul AIAIC.

Ministrul transporturilor, Lucian Bode a avut o întrevedere cu directorii generali ai principalelor aerogări din țară, membri ai Asociației Aeroporturilor din România. Subiectele abordate au vizat aspecte ca proiectul noului Cod Aerian, strategiile de dezvoltare a aeroporturilor din România, implementarea Master Planului General de Transport și a Programului Național de Securitate Aeroportuară, finanțarea aeroporturilor prin intermediul POIM 2014-2020.

Conforma statisticilor ministerului, din sumele plătite beneficiarilor în 2019, de 499 milioane de euro fonduri nerambursabile, în perioada noiembrie – decembrie au fost achitate 161 de milioane (32% din valoarea totală, în ultimele două luni). Ținta asumată pentru 2019 era de 438 de milioane.

O situație similară se înregistrează și în cazul contractelor de finanțare: în perioada noiembrie – decembrie 2019, au fost semnate șase contracte în valoare totală de  1,58 miliarde de euro, din care fonduri nerambursabile de 1,05 miliarde.

“Dialogul cu dvs, indiferent că sunteți sub autoritatea ministerului sau a consiliilor județene, este important pentru mine și împreună sunt sigur că vom găsi soluții la toate problemele cu care vă confruntați. De aceea am cerut echipei mele din minister ca în toate aspectele care vă privesc să existe o consultare reală” le-a transmis acestora Lucian Bode, noul ministru al transporturilor.

 

 

Related posts

P3 – „Tranzacția anului in domeniul industrial”

Ionut Oprea

ENGIE Romania a încheiat un parteneriat cu Mercedez-Benz România pentru promovarea mobilității electrice

Papuc Irina

Rynair sarbatoreste un milion de clienti pe Aeroportul Bucuresti

Constructorul ASA Cons ridică un magazin Dedeman la Călărași

Nora Dumitrescu

“Industria feroviară din România poate crește sustenabil”

Nora Dumitrescu

D.S.V.S.A. Cluj – instituție de referință, cu competențe strategice

Stefana Muresan

Vinurile românești pe piețele cehă și slovacă, Jidvei a făcut parte din delegație

Ligia Voro

MedLife își mărește pachetul de acțiuni din grupul Genesys Arad

Ligia Voro

Povestea de succes a Start Up Nation există și la Bistrița

Stefana Muresan

Fostul Centru Militar Zonal din Cluj Napoca se transformă în Centrul Cultural Transilvania

redactia

ANCOM a anunțat tarife mai mici în România pentru terminarea apelurilor mobile

Papuc Irina

BERD acordă Primăriei Sibiu un împrumut de 65,7 milioane de lei pentru achiziţia a 50 de autobuze noi

Stefana Muresan

Planurile Wizz Air pentru Cluj în 2017

Stefana Muresan

Rezervele internaționale ale României, valută plus aur, 40.269 milioane de euro

Traian Dan

ANOFM, ANPIS și Casa Națională de Pensii vor avea acces la REVISAL

Papuc Irina

Asset, property si facility management pentru portofolii mari

Ionut Oprea

MedLife – cifră de afaceri pro-formă de aproape 197 mi. lei în T1, în creştere cu 34%

Stefana Muresan

Bosch duce utilajele 5G în fruntea clasamentului: compania prezintă inovația ctrlX AUTOMATION, indispensabilă pentru fabrica viitorului

Papuc Irina

Andrei Loghin a câștigat prima competiție de Night Golf din România

Ligia Voro

Covid-19: Terapia cu plasmă hiperimună, posibilă și la Sibiu

Papuc Irina

Peste 150 de milioane de lei sprijin pentru apicultori în perioada 2020 – 2022

Traian Dan

De’Longhi caută să facă încă 100 de angajări în Cluj

Stefana Muresan

Iulian Trandafir, președintele ADRFR: Asigurarea accesului pacienților la medicamente este misiunea echipelor de distribuție și din farmacii

Nicolae Pop

Bosch pune piatra de temelie pentru un nou Centru de Inginerie în Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Leave a Comment