București Cluj Infrastructura Transport Ultimele stiri

Aeroportul clujean se modernizează cu 20 de milioane de euro

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a aprobat cererile de finanțare pentru două proiecte majore ale Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC).

Acestea sunt cale de rulare paralelă cu pista și echipamente de detecție explozibil standard 3 de tip CTX, iar prin aprobarea proiectelor se asigură și creșterea gradului de absorbție a fondurilor comunitare la nivel național.

În 17 decembrie  a fost aprobată cererea de finanțare pentru primul proiect care are ca obiectiv principal dezvoltarea infrastructurii de transport a AIAIC, prin construirea unei căi de rulare paralele, în vederea asigurării unui trafic aerian extins, în condiţii de maximă siguranță şi a unui grad de securitate adecvat, în acord cu reglementările europene şi naționale în domeniul transportului aerian.

Investiția reprezintă 50% ajutor de stat compatibil cu piața internă în conformitate cu prevederile schemei de ajutor pentru realizarea de investiţii în infrastructura aeroportuară, aferentă Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Proiectul de 73 de milioane de lei (inclusiv taxa pe valoarea adăugată) are o perioadă de implementare de 43 de luni, respectiv între 2017 și 2021.

Valoarea ajutorului de stat care se acordă este de 28,5 milioane de lei din care 24 de milioane contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională, 3,7 milioane de la bugetul de stat (13%) și TVA aferent acestora de 13,4 milioane, la care se adaugă contribuția Consiliului Județean (CJ) Cluj, de 0,57 milioane, reprezentând 2% cofinanțarea eligibilă a beneficiarului și cheltuielile neeligibile și TVA aferent acestora. Contribuția CJ este asigurată din bugetul AIAIC.

Prin al doilea proiect se va asigura creșterea conectivității si mobilității zonei, prin mărirea numărului de pasagerilor care vor tranzita aeroportul. Realizarea proiectului va contribui la îmbunătățirea condițiilor de securitate și de siguranță atât pentru pasageri și însoțitorii acestora, cât și pentru întreg personalul care își desfășoară activitatea în perimetrul aeroportului.

Proiectul de 23 de milioane de lei (inclusiv TVA) are o perioadă de implementare de 13 luni, respectiv între 2019 și 2020. Valoarea eligibilă este de 16 milioane de lei din care 13,6 milioane contribuție FEDR, 2 milioane de la bugetul de stat (13%) și TVA aferent acestora de 3,7 milioane, plus contribuția de 0,3 milioane a CJ, asigurată din bugetul AIAIC.

Ministrul transporturilor, Lucian Bode a avut o întrevedere cu directorii generali ai principalelor aerogări din țară, membri ai Asociației Aeroporturilor din România. Subiectele abordate au vizat aspecte ca proiectul noului Cod Aerian, strategiile de dezvoltare a aeroporturilor din România, implementarea Master Planului General de Transport și a Programului Național de Securitate Aeroportuară, finanțarea aeroporturilor prin intermediul POIM 2014-2020.

Conforma statisticilor ministerului, din sumele plătite beneficiarilor în 2019, de 499 milioane de euro fonduri nerambursabile, în perioada noiembrie – decembrie au fost achitate 161 de milioane (32% din valoarea totală, în ultimele două luni). Ținta asumată pentru 2019 era de 438 de milioane.

O situație similară se înregistrează și în cazul contractelor de finanțare: în perioada noiembrie – decembrie 2019, au fost semnate șase contracte în valoare totală de  1,58 miliarde de euro, din care fonduri nerambursabile de 1,05 miliarde.

“Dialogul cu dvs, indiferent că sunteți sub autoritatea ministerului sau a consiliilor județene, este important pentru mine și împreună sunt sigur că vom găsi soluții la toate problemele cu care vă confruntați. De aceea am cerut echipei mele din minister ca în toate aspectele care vă privesc să existe o consultare reală” le-a transmis acestora Lucian Bode, noul ministru al transporturilor.

 

 

Related posts

ADR Centru: Reabilitarea energetică a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, proiect de peste 15 mil. lei

Stefana Muresan

Un celebru arhitect din Cluj va superviza concursul pentru urbanismul Sibiului

Nora Dumitrescu

Oferta turistică a județului Cluj, promovată pentru prima dată în perla Emiratelor Arabe Unite

Stefana Muresan

Piață de peste opt hectare dedicată Centenarului, construită de Primăria Oradea

Stefana Muresan

Sondaj online: CNIPMMR cheamă șefii de întreprinderi mici și mijlocii să dezbată eficiența măsurilor propuse de Guvern

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] Lechința, tărâmul viilor săsești readuse la viață

Transilvania Business

Plățile cu cardurile emise de băncile românești și valoarea tranzacțiilor s-au dublat în ultimii 4 ani

Papuc Irina

Viitor incubator de afaceri la Târgu Secuiesc, realizat prin fonduri Regio

Ligia Voro

Producătorii sătmăreni își dispută în aceste zile primirea mărcii Produs Sătmărean

Gruita Ienasoiu

BILKA, crestere 41% pentru 2016

Ionut Oprea

ADR Centru: Aproape 2,9 milioane, investite pentru imbunatatirea gestionarii energiei la Spitalul Municipal Targu Secuiesc

Stefana Muresan

Clarvision™ Reinvent – Împreună inovăm business-ul românesc 

Ligia Voro

Goldring a asistat Artprint, a V-a companie care face pasul pe piața de capital în 2020

Ligia Voro

UBB, cea mai căutată la Târgul Universităţilor de la Brașov

Stefana Muresan

RALF 2020: Fermieri în Linia Întâi, pe 20 noiembrie, la București

redactia

Previziunile economice din primăvara anului 2020: recesiune profundă și neuniformă, redresare incertă

redactia

Sute de mașini abandonate vor fi ridicate la Baia Mare

Nora Dumitrescu

BuildGreen depășește 3 milioane m2 asistați pentru certificare sustenabilă

Nicolae Pop

Timișul conduce în clasamentul celor mai scumpe terenuri vândute în 2018. Cine sunt cumpărătorii

redactia

Jean Valvis, proprietarul Aqua Carpatica şi Sâmbureşti, ar putea deschide un spital privat: ”Nu poţi sta bogat şi fericit, iar oamenii de lângă tine să fie săraci, nefericiţi şi bolnavi”

redactia

Primele zece autobuze electrice din România, puse în circulaţie

Stefana Muresan

Banca Națională găzduiește expoziția Muzeul antreprenoriatului: 100 de ani de antreprenoriat în România, o inițiativă CITR Group

redactia

Aproape 850.000 de fermieri au primit subvenții de la APIA în Campania 2019

Papuc Irina

AdePlast pregăteşte deschiderea de fabrici noi la Craiova, Cluj-Napoca, Oradea şi Ploieşti

Stefana Muresan

Leave a Comment