București Cluj Infrastructura Transport Ultimele stiri

Aeroportul clujean se modernizează cu 20 de milioane de euro

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a aprobat cererile de finanțare pentru două proiecte majore ale Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC).

Acestea sunt cale de rulare paralelă cu pista și echipamente de detecție explozibil standard 3 de tip CTX, iar prin aprobarea proiectelor se asigură și creșterea gradului de absorbție a fondurilor comunitare la nivel național.

În 17 decembrie  a fost aprobată cererea de finanțare pentru primul proiect care are ca obiectiv principal dezvoltarea infrastructurii de transport a AIAIC, prin construirea unei căi de rulare paralele, în vederea asigurării unui trafic aerian extins, în condiţii de maximă siguranță şi a unui grad de securitate adecvat, în acord cu reglementările europene şi naționale în domeniul transportului aerian.

Investiția reprezintă 50% ajutor de stat compatibil cu piața internă în conformitate cu prevederile schemei de ajutor pentru realizarea de investiţii în infrastructura aeroportuară, aferentă Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Proiectul de 73 de milioane de lei (inclusiv taxa pe valoarea adăugată) are o perioadă de implementare de 43 de luni, respectiv între 2017 și 2021.

Valoarea ajutorului de stat care se acordă este de 28,5 milioane de lei din care 24 de milioane contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională, 3,7 milioane de la bugetul de stat (13%) și TVA aferent acestora de 13,4 milioane, la care se adaugă contribuția Consiliului Județean (CJ) Cluj, de 0,57 milioane, reprezentând 2% cofinanțarea eligibilă a beneficiarului și cheltuielile neeligibile și TVA aferent acestora. Contribuția CJ este asigurată din bugetul AIAIC.

Prin al doilea proiect se va asigura creșterea conectivității si mobilității zonei, prin mărirea numărului de pasagerilor care vor tranzita aeroportul. Realizarea proiectului va contribui la îmbunătățirea condițiilor de securitate și de siguranță atât pentru pasageri și însoțitorii acestora, cât și pentru întreg personalul care își desfășoară activitatea în perimetrul aeroportului.

Proiectul de 23 de milioane de lei (inclusiv TVA) are o perioadă de implementare de 13 luni, respectiv între 2019 și 2020. Valoarea eligibilă este de 16 milioane de lei din care 13,6 milioane contribuție FEDR, 2 milioane de la bugetul de stat (13%) și TVA aferent acestora de 3,7 milioane, plus contribuția de 0,3 milioane a CJ, asigurată din bugetul AIAIC.

Ministrul transporturilor, Lucian Bode a avut o întrevedere cu directorii generali ai principalelor aerogări din țară, membri ai Asociației Aeroporturilor din România. Subiectele abordate au vizat aspecte ca proiectul noului Cod Aerian, strategiile de dezvoltare a aeroporturilor din România, implementarea Master Planului General de Transport și a Programului Național de Securitate Aeroportuară, finanțarea aeroporturilor prin intermediul POIM 2014-2020.

Conforma statisticilor ministerului, din sumele plătite beneficiarilor în 2019, de 499 milioane de euro fonduri nerambursabile, în perioada noiembrie – decembrie au fost achitate 161 de milioane (32% din valoarea totală, în ultimele două luni). Ținta asumată pentru 2019 era de 438 de milioane.

O situație similară se înregistrează și în cazul contractelor de finanțare: în perioada noiembrie – decembrie 2019, au fost semnate șase contracte în valoare totală de  1,58 miliarde de euro, din care fonduri nerambursabile de 1,05 miliarde.

“Dialogul cu dvs, indiferent că sunteți sub autoritatea ministerului sau a consiliilor județene, este important pentru mine și împreună sunt sigur că vom găsi soluții la toate problemele cu care vă confruntați. De aceea am cerut echipei mele din minister ca în toate aspectele care vă privesc să existe o consultare reală” le-a transmis acestora Lucian Bode, noul ministru al transporturilor.

 

 

Related posts

Apicultorii sălăjeni cer programe de stimulare a consumului de miere

Nora Dumitrescu

Wörwag Pharma – de 20 de ani în România

Stefana Muresan

Colectarea selectivă a deșeurilor se extinde în tot Brașovul

Papuc Irina

Kinstellar strengthens its real estate team with Victor Constantinescu

Ionut Oprea

Globalworth to become the sole owner of the Green Court Bucharest Campus  

Ionut Oprea

Inteligență artificială, automatizare, flexibilitate. Aflați cum va arăta viitorul forței de muncă la Tomorrow@Work 2020

Papuc Irina

Veniturile din vânzări ale Antibiotice Iași au depășit 70 de milioane lei în primele 3 luni: mai mult cu 8 milioane de lei față de T1 din 2019

Papuc Irina

Cel de al 6-lea Forum de Afaceri al Parteneriatului Estic, la București

Ligia Voro

DAFCOCHIM a confirmat performanţa în agribusiness şi în acest an în faţa fermierilor

Stefana Muresan

Employer branding în industria automotive

redactia

What do investors want in Romania?

Ionut Oprea

Patronatele din turism cer Guvernului să înființeze Autoritatea Națională pentru Turism, care să fie condusă de un președinte cu rang de secretar de stat

Papuc Irina

Investiția UBM Feed Romania din Sânpaul, apreciată de fermieri

Stefana Muresan

Managerii cred că activitatea în construcții și în comerț va crește în următoarele luni

Papuc Irina

Marile investiții din Ardeal, în planul de relansare economică a țării

Nora Dumitrescu

Cea mai modernă fabrică de pâine din Europa, în Câmpia Turzii, cu făină din Mureș și Hunedoara. Investiție de 50 mil. euro a grupului belgian La Lorraine

redactia

Bucharest Business Services Briefing & BizMixer

Stefana Muresan

Americanii de la 3Pillar Global angajează 100 de IT-iști în centrele din Cluj-Napoca, Timișoara și Iași

Stefana Muresan

Conferinta Smart Regional Development – investitii inteligente pentru dezvoltarea comunitatii regionale

Stefana Muresan

Cinci localități din Transilvania în top 10 cele mai îmbătrânite orașe

Ligia Voro

WDP eyes the next level opportunities

Ionut Oprea

Șerban Țigănaș despre arhitectură, de la zei la pruncii nenăscuți

Ligia Voro

Ofertă mai mare de locuințe certificate GREEN HOMES

A. I.

Municipiul Iași conectat la vestul țării de Blue Air

Transilvania Business

Leave a Comment