Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Carmen Orban: Grupul Monza, promotor al elitelor medicale, dezvoltă cel mai mare spital de Oncologie din România

După aproape un deceniu de management la Institutul Clinic Fundeni, Carmen Orban, unul dintre medicii și managerii reputaţi ai domeniului medical și-a anunțat, în august, continuarea carierei în sistemul privat, alăturându-se echipei manageriale a Grupului Monza România. Într-un interviu pentru Transilvania Business, Carmen Orban explică decizia sa de a pleca de la Institutul Fundeni, cum vede dezvoltarea sistemului public și cel privat de sănătate din România și vorbește despre evoluția planurilor de penetrare a segmentului oncologic al grupului Monza România.

Ați condus timp de 8 ani Institutul Clinic Fundeni, timp în care ați fost vocală, ați raportat probleme, neajunsuri, dileme ale sistemului medical care încurcau atât medicul să-și facă meseria, cât și pacientul să beneficieze de cele mai bune condiții și tratamente. Dacă ați face un bilanț, care au fost cele mai mari realizări ale dumneavoastră în funcția de manager la Institutul Clinic Fundeni, dar și ce n-ați reușit să faceți în această perioadă, dar v-ați fi dorit foarte mult?

Ca manager al unui spital, am urmărit întotdeauna ca pacienţii să beneficieze de un act medical coerent, însă din această poziţie descoperi anumite neajunsuri şi probleme care îţi dau de gândit şi care te fac să evaluezi anumite situaţii. Da, eu sunt genul de om care a preferat de fiecare dată când remarcă o problemă sau situaţie inadecvată să găsească o soluţie şi să nu ascundă problema sub preş, ci să găsească o rezolvare cât mai bună a acestei situaţii.

Nu este genul meu să vorbesc despre propriile realizări, însă faptul că Institutul Clinic Fundeni beneficiază de medici cu o reputaţie excepţională este o mare bucurie pentru mine, nu este meritul meu. Meritul meu este că am reuşit să coagulez aceşti vectori importanţi ai medicinei româneşti, să îi ţin aproape şi să facem echipe medicale de top care au conlucrat în folosul pacientului.

Vorbim de un Institut cu o reputaţie naţională şi nu numai. Vorbim de echipe medicale extrem de devotate, vorbim de rezultate medicale excepţionale, lucru care evident nu poate fi decât o mare bucurie pentru mine, iar faptul că m-am străduit să le ofer condiţii cât mai bune şi propice unui act medical coerent, nu poate decât să mă bucure.

Dacă ar fi să vorbim de neajunsuri, nerealizări, nemulţumiri sau de lucruri care nu mă onorează, am spus-o de nenumărate ori, iar acest fapt a condus într-adevar la decizia mea de a mă muta în mediul privat – acela că nu beneficiem de un spital nou, cu infrastructură nouă, ceea ce din punctul meu de vedere este o lipsă incompatibilă cu un act medical corect.

Cum au decurs primele luni în activitatea dumneavoastră de Director General al Grupului Monza? În ce fel vă ajută experiența managerială acumulată în sistemul public?

Primele luni au fost pentru mine luni de analiză din toate perspectivele, de integrare într-un colectiv nou, dar în acelasi timp pot să spun că, deşi vorbim de perioade scurte de timp, ne-am gândit deja cum să începem să dezvoltăm. Este pentru mine un domeniu nou, acela al managementului privat – total diferit față de managementul de stat, dar punctul comun, acela al echipelor medicale elitiste, echipe medicale care, cu siguranţă, ajută actului medical coerent şi cred într-o performanţă managerială care se va vedea curând sau mai puțin curând.

Provocările în sistemul privat sunt cu totul diferite față de cele din sistemul public. Care sunt prioritățile pe care vi le-ați trasat pentru primii ani de activitate în grupul Monza și care ar putea fi marile provocări în realizarea lor?

Cum bine spuneţi, provocările sunt diferite, elementul comun fiind pacientul şi dorinţa de a veni în întâmpinarea acestuia cu servicii medicale integrate. Prioritatea absolută a Grupului Monza este acela de a ne dezvolta, de a oferi servicii medicale de top, de a dezvolta pluridisciplinaritate şi performanţă. Este bine ştiut faptul că dorim să oferim servicii pe care sistemul de stat nu le poate oferi pacienţilor români, de aceea, ca dezvoltare, una din priorităţi este acest aspect.

Una dintre misiunile dumneavoastră în sistemul public a fost să aduceți pe primul loc empatia față de pacient, un element cu o forță uriașă, ce poate aplana multe conflicte și nici măcar nu implică vreun input financiar. Care credeți că este principala dumneavoastră misiune în sistemul privat? Ce vă doriți să schimbați, să îmbunătățiți în sistemul medical privat din România?

Empatia faţă de pacient este, într-adevăr, o forţă uriaşă care nu numai că poate aplana multe conflicte, dar poate oferi cele mai bune servicii medicale pentru pacient, fie că vorbim de un spital de stat, fie că vorbim de unul privat. Empatia faţă de pacient rămâne o misiune a mea, de aceea în curând vom reuşi să facem public şi faptul că Grupul Monza nu numai că are empatie totală faţă de pacient, care merge pe mai multe planuri, dar se şi implică activ în găsirea unor soluţii pentru un pacient aflat în orice tip de nevoie medicală. Există medici cu o reputaţie internaţională care operează pro bono şi care de multe ori fac eforturi speciale pentru a salva anumite vieţi fără a implica în niciun fel aspectul financiar.

Parteneriat şi completare reciprocă

Sistemul medical privat și cel public se află într-o permanentă rivalitate, deși public se declară că cele două sisteme acceptă starea de „simbioză”, fiecare înțelegându-și limitele. Cum vedeți dezvoltarea firească a sistemului medical din România, astfel încât și sistemul public, și cel privat să se dezvolte organic, fără impresia că unul se dezvoltă sau rămâne subdezvoltat din contul celuilalt?

Nu găsesc util termenul „rivalitate” în sănătate. Cred că atât sistemul public, cât şi cel privat trebuie să meargă în paralel. Starea de simbioză nu este o stare care chiar le-ar defini. Starea de parteneriat şi de completare reciprocă cred că este cât mai aproape de realitate. Nu văd încotro se îndreaptă sistemul de sănătate de stat şi nu cred că mă pot pronunţa referitor la acest aspect, pentru că eu, la rândul meu, de multe ori nu am văzut luminiţa de la capătul tunelului. De aceea am preferat să aleg alt sistem în care evoluţia sa să se regăsească cu evoluţia mea managerială. Eu am anumite planuri şi se pare că şi sistemul medical privat are anumite planuri, aşadar, eu şi acest sistem avem o simbioză clară şi cred că vom face lucruri care sunt absolut necesare atunci când vorbim de un sistem sanitar corect, într-o ţară europeană.

Care ar fi soluțiile pe termen scurt și mediu care să accelereze dezvoltarea sistemului medical românesc, astfel încât imaginea sistemului per ansamblu să se îmbunătățească, iar pacientul să nu vadă un decalaj atât de drastic între public și privat?

Soluţia din punctul meu de vedere este extrem de simplă. Nu trebuie să fiu ministru sau om politic ca să spun asta. Și atunci când vorbim despre empatie faţă de pacient şi de bun simţ, evident că poţi vedea şi această soluţie. Din punctul meu de vedere, vorbim cu toţii de aceste spitale regionale, de aceste spitale metropolitane, de spital republican, vorbim de multe spitale noi care ar trebui să se dezvolte şi, da, aceste spitale sunt absolut necesare şi cred că lucrurile pot fi realizabile mult mai repede dacă ne gândim. La nivelul întregii ţări trebuie un număr exact de spitale şi nu cred că mă hazardez atunci când spun că 5 spitale regionale de top cu absolut toate specialităţile, cu toate dotările şi resursa umană necesară, pregătită excepţional ar asigura un act medical corect la nivelul întregii ţări. Eu cred că atunci când vorbim de reabilitări capitale şi de consolidări ale unor spitale vechi, cu circuite vechi vorbim, implicit, de risipă de bani publici. Este perspectiva mea şi mi-o asum, îmi cer scuze dacă jignesc pe cineva, dar cred că refacerea şi consolidarea unor spitale vechi de zeci de ani este o soluţie care nicăieri în lumea civilizată nu îşi găseşte locul. Cred că spitalele regionale sau spitalele noi în acele 5 regiuni diferite ar reprezenta o soluţie reală pentru un sistem medical ultramodern, fie că vorbim de stat, fie că vorbim de privat.

Credeți că autoritățile au, în general, o viziune pentru sistemul medical românesc pentru următoarele două decenii? Cum vede sistemul medical privat această evoluție? Cum se va reconfigura sistemul medical?

Cu siguranţă că toate autorităţile sunt interesate de un sistem medical corect, întrucât cu toţii trăim în această ţară şi cu toţii avem familii care, la rândul lor, trăiesc în această ţară. Cu siguranţă nu poţi fi ignorant şi să nu vezi deficienţele unui sistem sanitar. Sunt sigură că toţi factorii decidenţi în esenţă îşi doresc să aibă un sistem medical ultraperformant. Cred că preocuparea există şi, probabil, în curând vor apărea şi soluţiile.

Cum arată astăzi portofoliul Monza? Care sunt planurile de dezvoltare/extindere?

Este o plăcere pentru mine să vorbesc despre portofoliul Grupului Monza, pentru că acest Grup numai în Bucureşti deţine trei spitale ultramoderne, ultradotate şi ultraperformante cu echipe medicale de top. În aceste spitale se vorbeşte foarte mult despre chirurgie cardiovasculară elitistă. Vorbim despre doctorul Teodor Cebotaru, care a adus în premieră în România și în Sud Estul Europei chirurgia robotică cardiovasculară și care efectuează intervenții la standardele celor mai mari centre din lume. Sunt, de asemenea, și multe alte specialităţi la fel de elitiste: atunci când vorbim de neurochirurgie – cred că ne putem mândri cu Brain Institute, deja un brand consacrat la nivel naţional, coordonat de doctorul Sergiu Stoica, Neuro Hope, a doua echipă de neurochirurgie unde, de asemenea, se abordează toate tipurile de intervenţii neurochirurgicale. Nu putem să nu amintim de Institutul Sânului – un centru integrat al patologiei oncologice a sânului, coordonat de doctorul Cristian Viișoreanu. Nu putem să nu vorbim de centrul de chirurgie bariatrică – Bari Clinic, coordonat de către doctorul Rubin Munteanu. Nu putem să nu vorbim de chirurgia oncologică unde doctorul conferențiar Mihnea Ionescu şi doamna doctor Oana Stănciulea abordează o gamă largă de intervenții, chiar și prin chirurgie robotică, vorbim de ORL – doctorul Bogdan Mocanu. Când vorbim de RMN, vorbim despre doctorul Virgil Ionescu. Sunt cele două centre de chirurgie estetică în București, cel coordonat de doctorul Radu Ionescu și cel coordonat de Dana Jianu, două centre de imagistică de top, Rezonanță Magnetică de înaltă precizie – 3 Tesla, mai multe echipe performante de medici ortopezi, al căror act medical este completat și de centrele de recuperare aflate inhouse, astfel încât pacienții beneficiază de un serviciu medical integrat. Am demarat, de asemenea, și colaborarea cu o echipă medicală chirurgicală care va aborda și chirurgia endocrinologică, cu doctorul Ionuț Sandu, o specialitate nouă intrată în portofoliul Grupului, și lista poate continua.

În ceea ce privește planurile de dezvoltare şi extindere, trebuie să menționez despre cel mai mare şi performant spital de oncologie din România, care deja capătă contur. Este vorba de proiectul dezvoltat în parteneriat cu Enayati Group și care își va începe activitatea, cel mai probabil, în anul 2021.

Pentru ce tipuri de cancer veți oferi servicii medicale? Care vor fi opțiunile pentru pacientul oncologic, comparativ cu alte instituții private existente în sistemul medical privat din România? Care sunt investițiile în acest proiect?

Noul spital va aborda toată paleta chirurgicală oncologică: chirurgie colo-rectală, chirurgie hepato-bilio-pancreatică, chirurgia sânului, ORL, neurochirurgie oncologică, chirurgie de tiroidă oncologică, oncologie medicală, transplant medular. Opţiunile pentru pacientul oncologic sunt evidente, şi anume că, o dată ajuns în Institutul nostru, îşi găseşte rezolvare pe orice domeniu are nevoie, inclusiv toate consulturile interdisciplinare, pornind de la diagnostic, tratament, inclusiv tratament chimioterapic şi radioterapic până la tratament paliativ, vorbind de investigaţii de toate tipurile: de la cele uzuale de laborator, până la teste genetice, anatomie patologică ultraperformantă, examene imunohistochimice, cele mai fidele şi cele mai performante.

Va continua Grupul intervențiile chirurgicale pro bono începute în 2018? Ce bugete aveți prevăzute pentru acest proiect?

Da, cu siguranţă continuăm şi asigurăm acest aspect pentru toate tipurile de patologie pe care le abordăm în spitalul nostru. În fiecare lună asigurăm o operație pro bono, atât pacienților adulți, cât și copiilor, pe diverse specialități. De asemenea, desfășurăm diverse campanii de conștientizare a riscului cardiovascular la sportivi, oferind screening cardiologic de specialitate sportivilor din diverse cluburi.

Cum a evoluat cifra pacienților tratați și care sunt cele mai solicitate servicii medicale în Grupul Monza? Cum a evoluat cifra de afaceri pentru primele 6/9 luni (în funcție de datele disponibile)?

Când vorbim de Grupul Monza, vorbim, cu siguranță, de un promotor al elitismului medical, al performanței, al discreției și, nu în ultimul rând, al faptelor bune. Dacă vorbim despre cifre, da, avem o creștere de 15 procente față de anul trecut. Cifrele sunt bune și se reflectă în rezultate și în fapte bune.

(Acest articol a fost publicat în ediția cu Nr. 92 al revistei „Transilvania Business”)
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

În 2018 PIB-ul a fost mai mare cu 4,4% decât în 2017, în termeni reali

Articolul următor

CFR Infrastructură a deschis zeci de șantiere în Regionala Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share