Timiș Transport Turism

Aeroportul Internaţional Timişoara închide un ciclu de cinci ani, cu rezultate excelente

Aeroportul Internaţional Timişoara a avut un an 2019 excelent. Datele referitoare la activitatea instituţiei arată că intervalul 2015-2019 a fost pentru AIT, o perioadă semnificativă pentru introducerea de noi destinații, investiții consistente în zona de operațiuni aeriene, de 1,9 milioane de euro, și lucrări continue pentru modernizarea infrastructurii existente.

În perioada amintită, numărul total al pasagerilor a crescut cu 73%, de la 923.791 de pasageri în 2015 la 1.595.000 de călători în 2019. În același interval de timp, numărul de mișcări a aeronavelor a înregistrat o creștere de 49%, respectiv de la 11.669 de zboruri la 17.400 mișcări. Traficul de marfă a înregistrat o creștere de peste 90%, în decursul celor 5 ani, respectiv de la 2.600 tone transportate la 5.000 în 2019. La nivel național aeroportul Timișoara deține 60% din traficul cargo de pe aeroporturile regionale din România, exclus Otopeni.

Anul 2019 a început favorabil atât pentru aeroportul Timișoara, cât și pentru pasageri care au folosit serviciile principalei porţi aeriene din vestul ţării. În decursul anului 2019 au fost introduse curse spre patru noi destinații: Billund (Danemarca), Doncaster/Sheffield (Marea Britanie), Nürnberg și Baden Baden (Germania). Compania aeriană Wizz Air a alocat a o treia aeronavă bazei de la Timișoara și a suplimentat numărul curselor regulate. De asemenea, compania Eurowings a introdus o destinație nouă către Stuttgart. Toate acestea s-au regăsit în creșterea numărului de pasageri și a numărului de zboruri.

În privința curselor interne, ruta Timișoara–București a devenit cea mai frecventată cursă internă din România, în anul 2019. Astfel, Aeroportul Internațional Timișoara s-a clasat pe primul loc în topul aeroporturilor regionale, respectiv locul al doilea, în clasamentul național, după Aeroportul Otopeni în privința numărului de pasageri și aeronave care au ales ca rută Otopeni.

Conform rezultatelor financiare din perioada 2015-2019, veniturile au crescut cu 64% respectiv de la 34.23 milioane de lei la 56 de milioane lei. Creștere spectaculoasă de 369% s-a înregistrat și la profitul brut, de la aproape 800.000 de lei la 3.8 milioane de lei. Aceste date economice pozitive au la bază o bună gestiune a activității comerciale și economice. În ceea ce privesc proiectele de investiții, anul 2019 a fost unul dinamic și plin de provocări, atât pentru proiectul construcției noului Terminal de Sosiri Curse Externe, cât și pentru investițiile majore în zona de operațiuni aeriene. În anul 2019, au fost realizate proiecte importante și în zona de operațiuni aeriene. S-au investit aproximativ 1,9 milioane de euro în lucrări la pistă, sistemul de balizaj, sistemul de alimentare cu energie electrică, dar și alte investiții pentru extinderea zonei cargo și a parcării auto.

„Intervalul de timp 2015-2019 a fost unul foarte bun din toate punctele de vedere. Au fost lansate noi rute, s-au înregistrat creșteri importante ale traficului aerian, creștere economică consistentă și s-au demarat ample lucrări de modernizare și dezvoltarea. Suntem optimiști și ne propunem ca anul viitor să fie unul și mai productiv, având în plan proiecte ambițioase de dezvoltare, cum ar fi proiectul tehnic și demararea lucrărilor la aerogară – terminalul de curse plecări externe”, a spus directorul aeroportului, Daniel Idolu.

Related posts

Oradea va avea un „City Break Festival” la sfârşit de august, început de septembrie

Traian Dan

TM | Un nou proiect livrat cu succes de catre OPTIM PM

Transilvania Business

Promovarea României se face la Brașov prin intermediul BBC: patru clipuri de promovare vor rula până în octombrie

Papuc Irina

Canadienii de la Litens Automotive, nouă unitate de producție lângă Timișoara

Stefana Muresan

Clujul, Bihorul şi Maramureşul, judeţele preferate de turişti în regiunea de Nord-Vest

Stefana Muresan

Complexul sportiv la Pădurea Neagră prinde viață

Traian Dan

Un drum turistic din Cluj va fi modernizat

Nora Dumitrescu

Dezvoltatorul de hale industriale Mara Com Mixt, împrumut de 15 milioane lei pentru cel mai mare complex rezidențial din Timișoara

Stefana Muresan

SIFI TM Agro anunță noi servicii de ultimă generație la Siloz Carani

redactia

Finanțare de peste 5 milioane de lei, din fonduri europene, pentru o arie protejată din Bihor

Stefana Muresan

Cinci localități din Transilvania devin stațiuni turistice

Nora Dumitrescu

Regio-POR 2014-2020 în Regiunea Vest: contracte de finanțare semnate pentru 106 proiecte cu o valoare totală de peste 150 mil. euro, in acest an

Stefana Muresan

Lucrările avansează cu succes şi pe vreme de pandemie, la Centura Sud de ocolire a Timişoarei

Robert Bloancă

Străinii, cuceriți de un sătuc din vestul țării: „Toate casele sunt cumpărate, chiar şi de luxemburghezi”

redactia

Încep forajele pentru metroul de Cluj

Nora Dumitrescu

Proiect ,,Art Nouveau 2’’ de peste 1,8 milioane de euro pentru Oradea

Traian Dan

Propunere în turism: scăderea TVA

Stefana Muresan

ADR Vest: „Avem peste 10 milioane de euro la dispoziție, așteptăm proiecte de calitate”

Stefana Muresan

Transilvania poate arăta României cum se poate transforma cu investiții de 2 miliarde de euro

Stefana Muresan

Defileul Crişului Repede – Valea Iadului, un documentar de excepţie

Traian Dan

Expoziție de machete între cele două terminale ale Aeroportului Cluj

Nora Dumitrescu

Ardelenii vor zbura pe litoralul românesc din iulie

Nora Dumitrescu

Primăria Timișoara vizează realizarea celui mai mare pasaj subteran din oraș, investiție de peste 30 mil. euro

Stefana Muresan

Fermierii campioni la porumb din județul Timiș

redactia

Leave a Comment