Agricultura Fonduri Europene Maramureș Ultimele stiri

Apare un nou brand: Bun de Maramureș

Asociația Bun de Maramureș (ABM), înființată în cadrul proiectului FoodChains 4 Europe – lanțuri alimentare pentru Europa, va contribui la protejarea și promovarea produselor locale de calitate, prin intermediul etichetei cu această denumire.

Echipa proiectului împreună cu mici producători locali și alți factori interesați din sectorul alimentar maramureșean s-au reunit pentru a trece în revistă activitățile derulate în faza I a proiectului, perioada 2017-2019, cu scopul de a sprijini produsele și producătorii locali pentru crearea unui lanț alimentar durabil în județ.

A fost prezentat planul de acțiune ”Dezvoltarea lanțurilor de producători din industria alimentară în Maramureș”, ce va fi implementat în faza a II-a a proiectului, în perioada 2020-2021. Activitățile prevăzute au scopul de a contribui la inovarea durabilă a sectorului alimentar din județ și vor fi desfășurate prin intermediul ABM, înființată în noiembrie.

Planul de acțiune realizat de Consiliul Județean Maramureș, în cadrul proiectului își propune să introducă sistemul de etichetare “Bun de Maramureș” pentru cele mai reprezentative produse locale, marca “Bun de Maramureș” fiind înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Prin acordul de cooperare încheiat cu CJ, ABM va avea dreptul de a gestiona marca ”Bun de Maramureș”.

Membrii ABM sunt factori locali care au experiență și expertiză în domeniul alimentar și antreprenorial: Asociația Microregională Mara-Natur Baia Sprie, New Novotek și Federația Asociațiilor Producătorilor Agricoli Transilvania. Sediul ABM este situat în Baia Mare, președinte fiind desemnat Vlad Pașcu.

Eticheta ”Bun de Maramureș” se dorește a fi o garanție oferită de CJ cu privire la potențialul unui produs și reprezentativitatea acestuia pentru județ. Sunt avute în vedere produsele a căror realizare exploatează o resursă locală, au o rețetă tradițională sau folosesc o tehnică tradițională sau una inovatoare, dar legată de specificul maramureșean.

”Bun de Maramureș” va reprezenta o alternativă și oportunitate pentru producătorii locali care alimente care nu au certificatul “Produs tradițional” să fie recunoscuți ca exponenți ai mâncărurilor tradiționale pe baza rețetelor și materialelor locale.

Eticheta va putea fi obținută și utilizată de producătorii locali în baza unui contract de licență. Metodologia și criteriile de licențiere pentru etichetă vor fi discutate cu prilejul întâlnirilor care vor fi realizate anul viitor de ABM. La aceste întâlniri vor fi invitați toți factorii interesați care activează în diferitele componente ale lanțului alimentar maramureșean.

Proiectul este implementat de CJ în perioada 2017-2021, fiind finanțat prin Programul Interreg Europe cu scopul de a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor regionale care să stimuleze furnizarea de inovare pentru a crea lanțuri alimentare durabile, în cinci regiuni participante: Flevoland (Olanda), Plovdiv/ Sofia (Bulgaria), Emilia-Romagna (Italia), Maramureș (România) şi Greater Manchester (Marea Britanie):

Related posts

Bunele practici în agricultura românească aduse de certificarea GLOBALG.A.P.

Stefana Muresan

Bucate sibiene cu gust de poveste la Târgul Internațional de Turism de la Berlin

Stefana Muresan

Operații gratuite la Timișoara, proiect transfrontalier România – Serbia, în valoare de un milion de euro

redactia

Jumătate din suprafața agricolă a României a fost cultivată cu porumb și floarea soarelui

Stefana Muresan

Noi numiri aprobate astăzi de către Consiliul ASF

Ligia Voro

Oradea: Contract de finanţare europeană a pasajelor subterane din Piaţa Gojdu, investiție de 111,2 milioane lei

redactia

Regina Maria preia Biostandard Oradea şi Clinica Gastro Center Craiova

Traian Dan

Proiectul „Sprijinirea inițiativelor antreprenoriale din Regiunea Vest”, lansat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad

Stefana Muresan

Liderii de business din Transilvania, despre cooperare și competiție, la RBL Cluj

Ligia Voro

Peste 100 km de autostradă în 2019. Vizate, tronsoane de pe Sebeş – Turda şi Autostrada Transilvania

redactia

SALONUL IMOBILIAR BUCUREȘTI: PESTE 10.000 DE APARTAMENTE

Ionut Oprea

Reprezentanții celor peste 25 de asociații de business, camere de comerț bilaterale și confederații au prezentat membrilor Guvernului propuneri de politici publice

Stefana Muresan

FOTO: Peste 100 proiecte din Regiunea Centru vor beneficia de fonduri europene REGIO

Ligia Voro

ARL Strabag, pe ultima 100 de metri cu modernizarea Aeroportului Baia Mare

Stefana Muresan

Sălajul și-a făcut magazin cu produsele localnicilor

Nora Dumitrescu

O firmă din Parcul Industrial Oradea va da salarii de peste 3.000 de euro

Traian Dan

TAROM, aeronavă destinată segmentului ultra-premium

Stefana Muresan

„Am avut de ales: mergem în șomaj tehnic sau căutăm soluții”. Compania din automotive Moveos va produce săptămânal până la 18.000 de combinezoane

Papuc Irina

FOTO Sala polivalentă a Universității de Medicină din Târgu Mureș a fost transformată într-o unitate medicală pentru bolnavii Covid-19

Ion Surdu

Investiţie de 25 mil. euro pentru reabilitarea a 63 km de drumuri judeţene din Arad

Stefana Muresan

Iaurtul “ca pe vremuri”, aruncat pe piață la Cluj. Statul se luptă cu granzii lactatelor

Stefana Muresan

CE a publicat Regulamentul ce include propunerile României de flexibilizare a fondurilor europene

Traian Dan

Conferința internațională “Soluții prefabricate din beton”

Ionut Oprea

POZITIV TB – Renate Popescu: „Îi sfătuiesc pe colegii mei să apeleze cât mai mult la procedee digitale”

Traian Dan

Leave a Comment