Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea investește 32 milioane de lei într-un „Park and ride” în Centrul Civic

Valoarea parcării este de 32 de milioane de lei, termenul de realizare a ei fiind de 18 luni.

Turiștii care își vor lăsa mașina în „Park and ridevor putea circula gratuit pe trasportul în comun din Oradea.

Primăria Oradea a primit proiectul tehnic al parcării subterane care se va construi în subteran, perimetral, pe trei laturi ale Catedralei Ortodoxe.

Parcarea va avea un singur nivel şi o capacitate de 277 locuri – 268 locuri pentru autoturisme, șase locuri pentru persoane cu dizabilități, șase pentru mașini electrice, respectiv nouă locuri pentru motociclete.

Parcajul va dispune de afișaj electronic și va fi accesibil în exploatare numai pentru autoturisme de clasă mică, medie şi mare, până la lungimea de 5 m, exclusiv pentru cele cu motoare pe benzină, diesel şi hibrid electrice sau electrice, cu strictă interdicţie pentru GPL. Sunt prevăzute trei stații de reîncărcare electrice care deservesc șase autoturisme, automate de taxare şi o cabină de tip ghișeu. Parcarea va avea patru lifturi pentru persoane, toalete publice și dotări specifice de prevenire și stingere a incendiilor.

Suprafața construită a parcării este de peste 6.300 mp”, transmite Primăria.

Proiectul prevede platformele din jurul Catedralei, deasupra parcajului, spaţii pietonale dalate, cu verdeaţă, mobilier urban, zonă de bike sharing și o porțiune din traseul pistei de biciclete orășenești.

Dalajul urban se va extinde deasupra carosabilului până la linia de tramvai din dreptul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Accesul la parcaj și ieșirea se vor asigura prin două fluxuri de intrare, dinspre Calea Clujului și strada Griviței, prin șanțul Cetății.

Bilet OTL în prețul parcării

Am gândit ca această parcare să se realizeze în apropiere de Calea Clujului și de zona Cetății Oradea, deoarece cel mai important flux de circulație este dinspre Cluj-Napoca, peste 20.000 de maşini pe zi, și se află totodată în vecinătatea celui mai apropiat traseu al liniei de tramvai, care pleacă de acolo în trei direcții din oraș. Va fi destinată celor care locuiesc în zona metropolitană și turiștilor, care vor putea să-și lase mașina și să folosească de aici transportul în comun. De asemenea, locuitorii din zonă și cei care vin la Catedrala Ortodoxă vor putea s-o utilizeze.

Ea va fi operată în colaborare cu operatorul local de transport în comun – OTL, tariful de parcare va fi mai mic decât în alte zone iar cei care vor parca aici vor putea călători gratuit pe mijloacele de transport în comun în ziua respectivă, pe baza tichetului de parcare”, a transmis primarul Ilie Bolojan.

Conceptul de parcare „Park and ride este des întâlnit în marile orașe europene, asemenea parcări fiind amplasate în vecinătatea mijloacelor de transport în comun, încurajându-se astfel folosirea transportului public și mersul cu bicicleta, scopul fiind acela de a evita congestionarea traficului.

Valoarea investiției este de circa 32 milioane lei fără TVA, iar durata estimată pentru realizarea acesteia este de 18 luni.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Platforma feroviară Remarul, complex rezidențial

Articolul următor

Ocolitoarea Zalăului va costa 40 de milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share