Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ocolitoarea Zalăului va costa 40 de milioane de euro

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii (CNAIR) a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul de participare pentru reluarea procedurii de achiziţie publică “Proiectare și execuție varianta de ocolire a Zalăului, între Drumul Național nr. 1F, km 79+625, și Drumul Județean nr. 191C”.

Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru construirea variantei de ocolire a Zalăului, de 5,5 km, care include şi proiectarea şi execuţia a cinci viaducte şi a două poduri, precum şi a intersecţiilor giratorii cu cele două drumuri.

Proiectul costă 188 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Durata contractului este de 90 de luni: 6 luni proiectarea, 24 de luni execuţia lucrărilor şi 60 de luni garanţia acestora.

Durata contractului de lucrări poate varia în funcţie de perioada de garanţie ofertată de operatorul economic desemnat drept câştigător. Data limită de depunere a ofertelor este 14 februarie 2020. Ministrul transporturilor, Lucian Bode, a prezentat istoricul proiectului.

“În mai 2019 conducerea CNAIR, printr-o decizie greșită (ca multe altele) a fostei conduceri sub oblăduirea “marelui gropar în drumuri” Narcis Neaga, a hotărât lansarea procedurii de licitație publică, fără a ține cont că în cadrul propriei unități teritoriale, respectiv Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj, exista un contract în derulare pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic â aferent acestui obiectiv de investiții.

În iulie 2019, procedura demarată a fost suspendată deoarece interfera cu activitatea desfășurată în cadrul contractului aflat în derulare la nivelul DRDP. În octombrie, procedura a fost desuspendată ca urmare a rezolvării problemei și pentru a răspunde clarificărilor venite din partea operatorilor economici posibili ofertanți, stabilindu-se un nou termen limită de depunere a ofertelor, 29 noiembrie.

După anunțarea acestui termen, ofertanții au solicitat o extindere a perioadei de depunere a ofertelor până în noiembrie 2019. La data limită de depunere a ofertelor, a fost înregistrată în SICAP o singură ofertă, incompletă, ce a fost declarată inadmisibilă, fapt ce a condus la anularea procedurii de licitație.

În 29 noiembrie a fost retransmisă documentația la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, iar în 13 decembrie ANAP respinge documentația. În 18 decembrie a fost retransmisă documentația refăcută, conform recomandărilor ANAP”.

Municipalitatea zălăuană a trimis noului ministru o scrisoare deschisă, cerând să urgenteze demararea lucrărilor la proiectul ”ce reprezintă o urgență atât pentru cetățenii orașului, cât și pentru cei care tranzitează județul Sălaj”.

Asociația Pro Infrastructură (API) a cerut CNAIR să finalizeze centura. “La finalul lunii noiembrie CNAIR a anulat licitația pentru finalizarea sectorului lipsă din Centura Zalău, nefiind depusă nicio ofertă conformă.

Vorbim despre un drum nou cu o bandă pe sens și pe zonele de pantă cu două benzi pe sensul de urcare, cu un cost estimat de 200 de milioane de lei. Incertitudinile neacoperite în studiul de fezabilitate au ținut departe investitorii serioși.

Solicităm CNAIR să realizeze în cel mai scurt timp, cu forțe proprii, investigațiile geotehnice suplimentare necesare enunțate în studiul de fezabilitate, astfel încât în primăvară să poată scoate din nou în licitație construirea acestui proiect extrem de important, de această dată pe baze mult mai solide”, conform API.

Noul ministru al transporturilor, sălăjeanul Lucian Bode, a declarat că va debloca principalele două proiecte majore de infrastructură rutieră din județ: Autostrada Transilvania şi Centura Ocolitoare a Zalăului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea investește 32 milioane de lei într-un „Park and ride” în Centrul Civic

Articolul următor

Grupul Banca Transilvania și-a mai trimis o companie la bursă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share