Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Se modifică tarifele şi sistemul de taxare al colectării deşeurilor din Timiş

Consiliul Local Timişoara a aprobat în ultima şedinţă de plen din acest an modificarea tarifelor percepute populaţiei pentru serviciile de salubrizare. Începând de luna viitoare, tarifarea se va modifica, în sensul că taxarea se va face diferenţiat, pe deşeuri reciclabile şi deşeuri reziduale.

Locatarii timişoreni sunt încurajaţi să diferenţieze deşeurile aruncate, în sensul că vor trebui să selecteze mai bine cele reciclabile de cele reziduale, tariful practicat pe cele reciclabile fiind mult mai mic.

Prin adresa CM2019-24 din 29.05.2019, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri ADID Timiș, a solicitat pentru Retim Ecologic Service SA, aprobare pentru modificarea tarifelor practicate de RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, astfel prin Hotărârea de Consiliu Local al Municipiului Timișoara nr. 398 din 25.07.2019, aceste tarife au fost modificate. În noul preţ se va include contribuția pe economia circulară pentru deșeurile municipale destinate a fi eliminate prin depozitare (taxa de depozitare), care se majorează de la 30 lei/tonă pentru anul 2019 la 80 lei/tonă începând cu 01.01.2020. De asemenea, are loc includerea în tarif a majorării realizate, la poarta Depozitului de Deșeuri Nepericuloase Ghizela a majorării pe tarif pe care operatorul de salubrizare nu a luat-o în calcul până în prezent. Totodată, se va lua în calcul şi majorarea cu rata inflaţiei.

Conform noilor reglementări, se va taxa cu 8,99 lei de persoană colectarea deşeurilor reziduale, respectiv cu 2,67 lei de persoană deşeurile reciclabile.

Problema managementului colectării şi depozitării deşeurilor din Timiş a dat mult de cap, în 2019, Consiliului Judeţean Timiş. Pentru anul viitor este aşteptată o majorare a preţului cu 2 – 3 lei de persoană, dar printr-o colectare mai bună a deşeurilor reciclabile impactul va fi mai mic.

Valentin Tudorică, vicepreşedintele CJ Timiş spune că aplicarea unor noi reglementări va duce la o anumită majorare a tarifelor percepute de firmele de salubritate care acţionează pe raza judeţului. Sunt obligaţii la nivel european care au fost asumate de România şi care vor aduce această majorare.

„Va fi ceea ce putem numi un şoc al tarifelor, de la 1 ianuare. Va fi o majorare de 2 – 3 lei pe persoană. Unde sunt mai multe persoane va fi un şoc mai mare. Noi trebuie să găsim soluţii la familiile mari, cu mulţi membri, ca să scadă tarifele şi să nu ajungem în situaţia în care acestea nu mai plătesc salubritatea. Vrem să diminuăm efecul taxei pe depozit, aceasta e o măsură la nivel de UE, asumată de România. Deci va mai fi o creştere. Interesul este să facem ca unităţile administrativ-teritoriale şi populaţia să crească gradul de colectare al deşeurilor reciclabile. Facem campanie intensă de popularizare a măsurilor la fiecare persoană.

Una dintre cele mai mari probleme cu care judeţul s-a confruntat în acest an a fost cea legată de rezilierea contractului cu firma care asigura serviciul de salubritate în zona Jimbolia.

„A fost rezilierea pe Jimbolia, ceea ce a creat probleme, este vorba, după cum ştim, de problema cu Brai Cata. Suntem în faza de pregătire a licitaţiei pentru un nou operator pe zona Jimbolia, dar sunt probleme pe UAT cu adoptarea de hotărâri de consilii locale pentru realizarea licitaţiei”, a mai declarat Tudorică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Tunelurile de pe autostrada Lugoj – Deva nu vor fi gata înainte de 2022

Articolul următor

Vânzările de asigurări de călătorie vor crește în perioada decembrie 2019 - februarie 2020: estimarea Groupama Asigurări

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share