Cluj Mediu Real Estate Ultimele stiri

Prima stradă de case pasive din România se construiește la Cluj

Dezvoltatorii complexului Sol Residence au anunțat că în cartierul Borhanci din Cluj-Napoca va apărea prima stradă de case pasive, sănătoase și prosumatoare.

Aceștia au prezentat deja cum va arăta zona de living într-o casă pasivă fabricată: ferestre imense care inundă camera cu lumină, materiale neprocesate, scară pentru accesul la rafturile superioare ale bibliotecii. Pereții au fost realizați integral folosind panouri de paie.

O linie de producție complet automatizată pentru pereți prefabricați va fi dată în folosință anul viitor la Cluj de către compania locală Biobuilds printr-o investiție de câteva milioane de euro.

În prezent, aceasta își desfășoară activitatea în Moreni (producție și logistică) și Cluj (management, proiectare, arhitectură, noua fabrică). Conceptul de fabricație și linia de producție complet automatizată a pereților vor fi dezvoltate integrat în România.

Biobuilds este singurul producător din lume de pereți prefabricați cu izolație din paie, cu tehnologie de serie, la standardele Passive House Institute (PHI). Casa RIA, construită de aceasta lângă Târgoviște, a fost certificată de PHI Germania cu un necesar energetic pentru încălzire/ răcire de doar 2 kWh/mp pe an.

„Este o mare satisfacție, pentru că toată casa aceasta nu este doar una în care locuiesc, ci e un proiect în care am investit enorm de mult timp, iar sistemul pe care l-am folosit la aceasta casă poate fi reprodus. În viitor vom produce și vom construi case pe acest sistem, la fel de eficiente energetic”, a declarat Alin Muste, fondatorul Biobuilds, cu ocazia primirii certificatului PHI.

Casa RIA folosește sistemul propriu Biobuilds Straw ce presupune pereți prefabricați, pe structura de lemn ce utilizează paiele drept material izolant. Toate materialele folosite sunt organice și au fost alese pentru a avea emisii minime sau zero de compuși organici volatili, ceea ce asigură un climat interior sănătos.

Cea mai spectaculoasă caracteristică a casei RIA este eficiența sa, consumul de energie pentru încălzire/ răcire fiind cu până la 99% mai mic comparativ cu o casă convențională. Sistemul de ventilație cu schimbător de căldură furnizează un flux constant de aer curat. Întregul volum de aer din casă este înlocuit cu unul nou la fiecare două ore.

În perioada de amenajare interioară, fără ca sistemul de ventilație să fie pus în funcțiune, în casa RIA au fost între +16 și +23 grade C în zilele friguroase ale iernii și 24 grade în cea mai călduroasă zi de vară. Tradus în termeni financiari, costul anual pentru încălzirea și răcirea casei va fi de maximum 18 lei.

Costul unei case cu pereți prefabricați cu izolație din paie variază între 650 euro/mp semifinisat și 1.000 euro/mp la cheie, fără taxa pe valoarea adăugată. Pereții din paie se produc la fabrica din Moreni. Cealaltă soluție constructivă folosește drept material izolant celuloza sau fibra de lemn.

PHI este un institut independent de cercetare, lider în dezvoltarea conceptelor și componentelor de construcție, a instrumentelor de planificare și asigurare a calității pentru clădirile eficiente energetic. În prezent PHI este cel mai important organism de certificare al construcțiilor pasive la nivel mondial.

Related posts

Hotelurile din Cluj se transformă în spații de carantină

Nora Dumitrescu

Primele autobuze electrice ale Zalăului, puse în funcțiune din martie

Nora Dumitrescu

56% dintre români nu pot lucra de acasă, rămânând vulnerabili infecției cu Covid

Traian Dan

CFR SA – 48 de șantiere pe rețeaua feroviară, în valoare de 141,6 milioane lei

Stefana Muresan

Arhitecții ies în stradă la Cluj. Vor acorda consultații gratuite

Nora Dumitrescu

Metrou și blocuri cu 40-50 de etaje, propunerile lui Daniel Metz pentru dezvoltarea Clujului

Stefana Muresan

Ambasadorul Irlandei, interesat de mediul de afaceri din Timis

Stefana Muresan

Cluj: Plan de amenajare a teritoriului cu sprijin acordat de Banca Mondială

Stefana Muresan

Spitalul Clinic Municipal Oradea, reabilitat cu aproape 8 mil. euro

Stefana Muresan

CEO Conference – Shaping the future

Ionut Oprea

Aeroportul Sibiu, investiții pentru sporirea securității la Summitul UE din mai

Stefana Muresan

SÂMBĂTĂ, 5 MAI 2018, ORELE 10.30-16.00: ÎMPREUNIȘUL-MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ, RECONSTITUIT ÎN PARCUL ETNOGRAFIC „ROMULUS VUIA”

Stefana Muresan

Clujul a luat peste 400 milioane de euro de la UE

Stefana Muresan

Napoca Imobiliare o afacere și, mai ales, o familie de succes

Stefana Muresan

Microsoft announces a $1 billion digital transformation plan for Poland, including access to local cloud services with first datacenter region

Ionut Oprea

Industria mobilei din România caută noi oportunități de export la Milano

Stefana Muresan

Dr. Oana Taban, Fondator și Director General Dent Estet: “Strategia noastră este să menținem și în anii următori ritmul de creștere exponențială și consistentă față de competitori și față de evoluția pieței”

Stefana Muresan

Timișoara a publicat licitația pentru achiziția de tramvaie noi

redactia

Tarom deschide ruta Timișoara-Chișinău

redactia

SC Alfadin Com, de la exploatare la eficiență, în sectorul prelucrării lemnului

Stefana Muresan

Autostrada Transilvania, aproape de granița cu Ungaria

redactia

Fabrică cu 200 de salariaţi din Bihor, furnizor pentru Marks & Spencer

Stefana Muresan

AHK: protejați-vă forța de muncă!

Ligia Voro

CJ | Literatura şi marea pe viu cu Radu Niciporuc

Leave a Comment