Cluj Mediu Real Estate Ultimele stiri

Prima stradă de case pasive din România se construiește la Cluj

Dezvoltatorii complexului Sol Residence au anunțat că în cartierul Borhanci din Cluj-Napoca va apărea prima stradă de case pasive, sănătoase și prosumatoare.

Aceștia au prezentat deja cum va arăta zona de living într-o casă pasivă fabricată: ferestre imense care inundă camera cu lumină, materiale neprocesate, scară pentru accesul la rafturile superioare ale bibliotecii. Pereții au fost realizați integral folosind panouri de paie.

O linie de producție complet automatizată pentru pereți prefabricați va fi dată în folosință anul viitor la Cluj de către compania locală Biobuilds printr-o investiție de câteva milioane de euro.

În prezent, aceasta își desfășoară activitatea în Moreni (producție și logistică) și Cluj (management, proiectare, arhitectură, noua fabrică). Conceptul de fabricație și linia de producție complet automatizată a pereților vor fi dezvoltate integrat în România.

Biobuilds este singurul producător din lume de pereți prefabricați cu izolație din paie, cu tehnologie de serie, la standardele Passive House Institute (PHI). Casa RIA, construită de aceasta lângă Târgoviște, a fost certificată de PHI Germania cu un necesar energetic pentru încălzire/ răcire de doar 2 kWh/mp pe an.

„Este o mare satisfacție, pentru că toată casa aceasta nu este doar una în care locuiesc, ci e un proiect în care am investit enorm de mult timp, iar sistemul pe care l-am folosit la aceasta casă poate fi reprodus. În viitor vom produce și vom construi case pe acest sistem, la fel de eficiente energetic”, a declarat Alin Muste, fondatorul Biobuilds, cu ocazia primirii certificatului PHI.

Casa RIA folosește sistemul propriu Biobuilds Straw ce presupune pereți prefabricați, pe structura de lemn ce utilizează paiele drept material izolant. Toate materialele folosite sunt organice și au fost alese pentru a avea emisii minime sau zero de compuși organici volatili, ceea ce asigură un climat interior sănătos.

Cea mai spectaculoasă caracteristică a casei RIA este eficiența sa, consumul de energie pentru încălzire/ răcire fiind cu până la 99% mai mic comparativ cu o casă convențională. Sistemul de ventilație cu schimbător de căldură furnizează un flux constant de aer curat. Întregul volum de aer din casă este înlocuit cu unul nou la fiecare două ore.

În perioada de amenajare interioară, fără ca sistemul de ventilație să fie pus în funcțiune, în casa RIA au fost între +16 și +23 grade C în zilele friguroase ale iernii și 24 grade în cea mai călduroasă zi de vară. Tradus în termeni financiari, costul anual pentru încălzirea și răcirea casei va fi de maximum 18 lei.

Costul unei case cu pereți prefabricați cu izolație din paie variază între 650 euro/mp semifinisat și 1.000 euro/mp la cheie, fără taxa pe valoarea adăugată. Pereții din paie se produc la fabrica din Moreni. Cealaltă soluție constructivă folosește drept material izolant celuloza sau fibra de lemn.

PHI este un institut independent de cercetare, lider în dezvoltarea conceptelor și componentelor de construcție, a instrumentelor de planificare și asigurare a calității pentru clădirile eficiente energetic. În prezent PHI este cel mai important organism de certificare al construcțiilor pasive la nivel mondial.

Related posts

EXPO REAL 2017: strong sector, strong show

Ionut Oprea

ELBI Electric & Lighting – 38 milioane euro, cifra de afaceri la 9 luni

Ionut Oprea

Bălțata, vedetă europeană la Târgu Mureș

Ligia Voro

Ambulatoriile spitalelor din Făgăraș și Zărnești, modernizate cu 4 milioane de euro

Ligia Voro

LATEST INTERNATIONAL REAL ESTATE PROJECTS SHOWCASED AT MIPIM 2019

redactia

Mobilitatea în starea de urgență, monitorizată pe Google în Ardeal

Nora Dumitrescu

PRIMER: Soluția la problema vaccinurilor e ca România să aibă propria fabrică

redactia

Medicii din România vor beneficia de terapia cu plasmă convalescentă pentru a preveni infectarea cu Covid-19. Primele aparate de plasmafereză vor fi instalate mâine la Iași și București

Papuc Irina

Ford a deschis primul centru CRAF din Europa, la Craiova

redactia

Tesla vine în România, în 2019. Informația a fost confirmată de Elon Musk

redactia

EximBank şi Electrogrup, acord financiar de 11 milioane de euro

Stefana Muresan

Centura Zalăului, aprobată de consilierii locali

Nora Dumitrescu

Angajezi elevi și studenți, primești 250 de lei

Ligia Voro

Aeroportul Oradea a fost tranzitat de 220.000 de pasageri în 2018

redactia

UMFST Târgu Mureș majorează cu 1500 de lei bursele sociale pentru achiziția de calculatoare

Ligia Voro

Curs gratuit pentru startup-urile de criptomonede/blockchain

Papuc Irina

Consiliul Investitorilor Străini: Pilonul II, instrument esențial de economisire pentru pensie

Stefana Muresan

Metropola Cluj a intrat în parteneriat cu Hamburg, Rotterdam și Marsilia

Nora Dumitrescu

Traderul de cereale Transylvania Invest din Arad, investiţie de 600.000 de euro într-un siloz

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Maramureș: Investments

Transilvania Business

Start-Up Nation: Industriile creative, punctate la fel ca producția și serviciile

redactia

Autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni poate fi eligibilă pentru cofinanţare din fonduri europene

redactia

O asociere clujeană va digitaliza instituția județeană

Nora Dumitrescu

Bază de date despre Centenar, realizată prin colaborarea UBB, NTT DATA și BCU

Stefana Muresan

Leave a Comment