Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Prima stradă de case pasive din România se construiește la Cluj

Dezvoltatorii complexului Sol Residence au anunțat că în cartierul Borhanci din Cluj-Napoca va apărea prima stradă de case pasive, sănătoase și prosumatoare.

Aceștia au prezentat deja cum va arăta zona de living într-o casă pasivă fabricată: ferestre imense care inundă camera cu lumină, materiale neprocesate, scară pentru accesul la rafturile superioare ale bibliotecii. Pereții au fost realizați integral folosind panouri de paie.

O linie de producție complet automatizată pentru pereți prefabricați va fi dată în folosință anul viitor la Cluj de către compania locală Biobuilds printr-o investiție de câteva milioane de euro.

În prezent, aceasta își desfășoară activitatea în Moreni (producție și logistică) și Cluj (management, proiectare, arhitectură, noua fabrică). Conceptul de fabricație și linia de producție complet automatizată a pereților vor fi dezvoltate integrat în România.

Biobuilds este singurul producător din lume de pereți prefabricați cu izolație din paie, cu tehnologie de serie, la standardele Passive House Institute (PHI). Casa RIA, construită de aceasta lângă Târgoviște, a fost certificată de PHI Germania cu un necesar energetic pentru încălzire/ răcire de doar 2 kWh/mp pe an.

„Este o mare satisfacție, pentru că toată casa aceasta nu este doar una în care locuiesc, ci e un proiect în care am investit enorm de mult timp, iar sistemul pe care l-am folosit la aceasta casă poate fi reprodus. În viitor vom produce și vom construi case pe acest sistem, la fel de eficiente energetic”, a declarat Alin Muste, fondatorul Biobuilds, cu ocazia primirii certificatului PHI.

Casa RIA folosește sistemul propriu Biobuilds Straw ce presupune pereți prefabricați, pe structura de lemn ce utilizează paiele drept material izolant. Toate materialele folosite sunt organice și au fost alese pentru a avea emisii minime sau zero de compuși organici volatili, ceea ce asigură un climat interior sănătos.

Cea mai spectaculoasă caracteristică a casei RIA este eficiența sa, consumul de energie pentru încălzire/ răcire fiind cu până la 99% mai mic comparativ cu o casă convențională. Sistemul de ventilație cu schimbător de căldură furnizează un flux constant de aer curat. Întregul volum de aer din casă este înlocuit cu unul nou la fiecare două ore.

În perioada de amenajare interioară, fără ca sistemul de ventilație să fie pus în funcțiune, în casa RIA au fost între +16 și +23 grade C în zilele friguroase ale iernii și 24 grade în cea mai călduroasă zi de vară. Tradus în termeni financiari, costul anual pentru încălzirea și răcirea casei va fi de maximum 18 lei.

Costul unei case cu pereți prefabricați cu izolație din paie variază între 650 euro/mp semifinisat și 1.000 euro/mp la cheie, fără taxa pe valoarea adăugată. Pereții din paie se produc la fabrica din Moreni. Cealaltă soluție constructivă folosește drept material izolant celuloza sau fibra de lemn.

PHI este un institut independent de cercetare, lider în dezvoltarea conceptelor și componentelor de construcție, a instrumentelor de planificare și asigurare a calității pentru clădirile eficiente energetic. În prezent PHI este cel mai important organism de certificare al construcțiilor pasive la nivel mondial.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mihai Aniței, director general AZOMUREȘ: “Este foarte important ca fiecare să realizeze că AZOMUREȘ produce valoare adăugată în România și pentru România” (I)

Articolul următor

Kozma Mónika, strategul din spatele Fundației Pro Economica. 300 de milioane de euro investiții în Transilvania  

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share