Cluj Mediu Real Estate Ultimele stiri

Prima stradă de case pasive din România se construiește la Cluj

Dezvoltatorii complexului Sol Residence au anunțat că în cartierul Borhanci din Cluj-Napoca va apărea prima stradă de case pasive, sănătoase și prosumatoare.

Aceștia au prezentat deja cum va arăta zona de living într-o casă pasivă fabricată: ferestre imense care inundă camera cu lumină, materiale neprocesate, scară pentru accesul la rafturile superioare ale bibliotecii. Pereții au fost realizați integral folosind panouri de paie.

O linie de producție complet automatizată pentru pereți prefabricați va fi dată în folosință anul viitor la Cluj de către compania locală Biobuilds printr-o investiție de câteva milioane de euro.

În prezent, aceasta își desfășoară activitatea în Moreni (producție și logistică) și Cluj (management, proiectare, arhitectură, noua fabrică). Conceptul de fabricație și linia de producție complet automatizată a pereților vor fi dezvoltate integrat în România.

Biobuilds este singurul producător din lume de pereți prefabricați cu izolație din paie, cu tehnologie de serie, la standardele Passive House Institute (PHI). Casa RIA, construită de aceasta lângă Târgoviște, a fost certificată de PHI Germania cu un necesar energetic pentru încălzire/ răcire de doar 2 kWh/mp pe an.

„Este o mare satisfacție, pentru că toată casa aceasta nu este doar una în care locuiesc, ci e un proiect în care am investit enorm de mult timp, iar sistemul pe care l-am folosit la aceasta casă poate fi reprodus. În viitor vom produce și vom construi case pe acest sistem, la fel de eficiente energetic”, a declarat Alin Muste, fondatorul Biobuilds, cu ocazia primirii certificatului PHI.

Casa RIA folosește sistemul propriu Biobuilds Straw ce presupune pereți prefabricați, pe structura de lemn ce utilizează paiele drept material izolant. Toate materialele folosite sunt organice și au fost alese pentru a avea emisii minime sau zero de compuși organici volatili, ceea ce asigură un climat interior sănătos.

Cea mai spectaculoasă caracteristică a casei RIA este eficiența sa, consumul de energie pentru încălzire/ răcire fiind cu până la 99% mai mic comparativ cu o casă convențională. Sistemul de ventilație cu schimbător de căldură furnizează un flux constant de aer curat. Întregul volum de aer din casă este înlocuit cu unul nou la fiecare două ore.

În perioada de amenajare interioară, fără ca sistemul de ventilație să fie pus în funcțiune, în casa RIA au fost între +16 și +23 grade C în zilele friguroase ale iernii și 24 grade în cea mai călduroasă zi de vară. Tradus în termeni financiari, costul anual pentru încălzirea și răcirea casei va fi de maximum 18 lei.

Costul unei case cu pereți prefabricați cu izolație din paie variază între 650 euro/mp semifinisat și 1.000 euro/mp la cheie, fără taxa pe valoarea adăugată. Pereții din paie se produc la fabrica din Moreni. Cealaltă soluție constructivă folosește drept material izolant celuloza sau fibra de lemn.

PHI este un institut independent de cercetare, lider în dezvoltarea conceptelor și componentelor de construcție, a instrumentelor de planificare și asigurare a calității pentru clădirile eficiente energetic. În prezent PHI este cel mai important organism de certificare al construcțiilor pasive la nivel mondial.

Related posts

Comisia von der Leyen, aprobată de Parlamentul European

Ligia Voro

Voluntarii din cluburile IMPACT produc schimbare în societate

Traian Dan

Grupul TeraPlast estimează creșteri de 15% la cifra de afaceri și de 32% la profitabilitate

Papuc Irina

Centrul Clujului, de nerecunoscut în urma unor investiții de 15 mil. euro

Stefana Muresan

Gastronomii din Sălaj au făcut show în Slovacia

Nora Dumitrescu

Cercetătorii de la Cluj: economia României își revine în toamnă

Nora Dumitrescu

Firmele germane cer investiții în educație, infrastructură, sănătate

redactia

THE MARK office building successfully let

redactia

Proiectantul Spitalului Pediatric din Cluj va primi 6,5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

STIRIXIS GROUP inovează în design-ul spațiilor de birouri

Ligia Voro

aisemnal.ro: Românii au la dispoziție o aplicație unică la nivel mondial pentru verificarea zonelor cu semnal mobil

Papuc Irina

CLINI-LAB. 25 de ani în spiritul laboratoarelor

Stefana Muresan

Producătorul de încălțăminte Clujana deschide primul magazin online și un nou showroom în Cluj-Napoca

redactia

CJ | Literatura şi marea pe viu cu Radu Niciporuc

„Comorile României”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Patrimoniul UNESCO al României, prezentat într-o expoziție fotografică de excepție

Stefana Muresan

Biserica fortificată din Daia va fi reparată cu banii Ambasadei SUA

redactia

[Enjoy Transylvania!] The Gold Road

Transilvania Business

Băimărenii de la Trencadis vor securiza sistemul bancar din Nigeria

Nora Dumitrescu

Studiu EnergyPal: Doar 14% dintre companii au un sistem de smart metering pe echipamentele principale

Stefana Muresan

Particularities of the business environment in Cluj-Napoca, Romania

Stefana Muresan

Ultimele spații disponibile la Agromalim 2017

Stefana Muresan

O firmă va putea fi înfiinţată exclusiv online – proiect de lege

Ion Surdu

Germanii de la Marquardt Schaltsysteme caută peste 90 de ucenici pentru fabrica din Sibiu

redactia

Inaugurare Benta Office Building

Transilvania Business

Leave a Comment