Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul, cea mai dezvoltată piață de birouri din orașele regionale ale țării

Stocul din orașele regionale se ridica la 872.000 mp în primul semestru al anului, urmând să ajungă la 910.000 mp la final de 2019, localitățile Cluj, Timișoara, Iași și Brașov fiind în frunte.

Pentru 2020 este preconizată livrarea unor spații cu o suprafața de cel puțin 114.000 mp în orașele regionale, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox (CWE).

Cele mai importante livrări anunțate sunt proiectul Record Park – dezvoltat de grupul Speedwell în Cluj, cea de-a treia clădire a proiectului ISHO realizat în Timișoara de Mulberry Development, respectiv AFI Park Brașov,

“Analizând cele mai importante clădiri de spații de birouri a căror livrare este așteptată în 2020, observăm că tendința proiectelor mixte s-a propagat rapid și în orașele regionale, atât Isho Timișoara, cât și Record Park Cluj și AFI Park Brașov fiind parte a unor dezvoltări cu funcțiuni multiple.

Grupul Iulius continuă să ridice noi clădiri de birouri în jurul mall-urilor deținute în Timișoara, Cluj, Iași, monetizând sinergiile dintre cele două tipuri de investiții. Aceste proiecte contribuie la crearea unor noi microcentre moderne, contribuind semnificativ la dezvoltarea economică, dar și la viață socială a acestor orașe”, a declarat Mihaela Mihai, consultant office agency al CWE.

Față de aceste proiecte realizate de dezvoltatori imobiliari, grupuri precum Banca Transilvania Cluj, cea mai mare societate bancară din România, sau Continental, cel mai mare producător de componente auto, investesc în sedii proprii în Cluj și Iași.

Stocul de birouri moderne din marile centre regionale (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov) va atinge pragul de 1 milion mp în 2020, cu o întârziere de un an față de estimările inițiale, în pofida faptului că 2019 a fost un an record în ceea ce privește livrările, cu un volum de 130.000 mp, potrivit raportului Office Market Regional Cities, realizat de CWE.

La finalul primului semestru, stocul din aceste orașe se ridica la 872.000 mp, urmând să ajungă la 910.000 mp la final de an. Clujul este cea mai dezvoltată piață, cu un stoc de 330.000 mp, urmat de Timișoara (227.000 mp), Iași (185.000 mp) și Brașov (130.000 mp).

Sectorul de birouri din Cluj a fost în 2019 și pe radarul investitorilor, interesul fiind concretizat prin achizițiile realizate de grupurile Dedeman (The Office) și White Star (Liberty Technology Park). Activitatea de închiriere din aceste orașe a fost susținută în special de companiile din sectoarele tehnologia informației și servicii externalizate, cele mai mari tranzacții din ultimul an vizând suprafețe de 4-5.000 mp.

Ratele de neocupare continuă să fie scăzute, variind între 3% la Iași și 9% în Timișoara, în proiectele moderne, cu poziționare centrală, rată de disponibilitate fiind aproape de 0%. Chiriile au rămas stabile, pornind de la 11-13 euro/mp / lună în Brașov, putând atinge pragul de 15 euro/mp / lună în Cluj-Napoca și Iași.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Comerțul, serviciile și construcțiile, domenii în care merită investit în 2020

Articolul următor

Investiție într-un lac destinat pescuitului la păstrăv în Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share