Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Alianța Vestului vrea tren de mare viteză între Transilvania și Banat

Alianța Vestului (AVE) va intra în legalitate la începutul lui 2020, când va forma Asociaţia de Dezvoltare Interregională (ADI), cu scopul declarat, printre altele, de a promova construcția unei linii ferate de mare viteză.

Actul oficial de înființare a AVE între Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca a fost semnat la Primăria Timișoara, de către edilii Emil Boc (Cluj Napoca), Ilie Bolojan (Oradea), Gheorghe Falcă (Arad, ales între timp eurodeputat) și Nicolae Robu (Timișoara).

În primul trimestru al anului viitor, AVE va forma ADI, partener al guvernului, care urmărește să obțină un capitol dedicat de fonduri europene, obiectivul declarat al asociaţiei urmând a fi crearea unei prosperităţi reale în regiune, pentru stoparea migraţiei românilor în Occident şi aducerea înapoi a celor plecaţi.

Cu sediul în Timișoara, AVE își propune să promoveze un set comun de infrastructuri specifice, printre cele mai importante fiind proiectele Autostrăzile Transilvania, Via Carpathia, Timișoara – Belgrad.

Ea urmărește dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între toate cele patru orașe, a unei rețele de transport public intraregional și interregional și creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou.

AVE prevede un pachet de facilități oferite firmelor, susținerea parteneriatelor între universități, mediul de afaceri și administrația publică locală. Totodată, susține construirea spitalelor regionale de urgență Cluj și Timișoara, ca poli de interconectare cu spitale județene, conform Newsweek România.

Anunțată inițial sub numele de Patrulaterala Vestului, alianța își propunea schimbul de experiență dintre cele patru localități, dar și inițierea împreună a unor proiecte mari, care ies din matca celor patru orașe și au impact regional și răsfrângere națională și europeană.

Consilierii locali din Timișoara au votat recent statutul și actul constitutiv, refăcute după Codul Administrativ, ei stabilind și primele obiective concrete. Patrimoniul inițial al AVE este de 80.000 de lei, iar contribuțiile sunt egale pentru cei patru membri fondatori.

Cele patru orașe mai plătesc o cotizație anuală stabilită la 0,5 euro/locuitor. Primul președinte ale Alianței Vestului este primarul Timișoarei, Nicolae Robu, iar vicepreședinte, Călin Bibarț, actualul edil-șef interimar din Arad.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cu afaceri de peste 10 milioane de euro, Caremil&Smirodava mizează pe puterea alianțelor

Articolul următor

Proiect imobiliar de duplexuri pe unul dintre dealurile Clujului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share