Alba Infrastructura Sibiu Ultimele stiri

CNAIR va concesiona spațiile de servicii de pe A1 Sibiu-Deva. Stații de încărcare pentru vehicule electrice și alte facilități

Guvernul Orban pregătește terenul pentru concesionarea spațiilor de servicii aflate pe traseul autostrăzilor A1 Sibiu – Nădlac și A2 Cernavodă – Constanța. Un proiect de modificare a OUG 84/2003, ce reglementează activitatea CNAIR, a fost înscris pe ordinea de zi a ședinței de vineri seara.

Potrivit acestuia, ”se urmărește crearea cadrului legal necesar pentru asigurarea, în regim de concesiune, a serviciilor aferente desfăşurării traficului rutier, inclusiv cele utilizării stațiilor de încărcare pentru vehiculele cu motoare electrice, precum şi a altor activităţi economice”, transmite Alba 24.

Cu excepţia spaţiilor de servicii de pe ruta Bucureşti-Cernavodă (A2), unde au fost concesionate lucrările şi serviciile la nivelul anilor 2008-2009, în prezent, cele finalizate situate pe autostrada Nădlac – Sibiu (A1) şi pe autostrada Cernavodă – Constanţa (A2), ce fac parte din rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T core/principală), ”oferă utilizatorilor un nivel minim de servicii (staţii mobile de distribuţie carburanţi şi comercializarea de produse alimentare şi non alimentare), prin urmare trebuie luate măsurile necesare prin care aceste spații să funcţioneze conform destinaţiei lor şi să îndeplinească cerinţele din standardele europene în privinţa dotărilor şi serviciilor oferite, în scopul asigurării confortului participanţilor la trafic şi creşterii siguranţei circulaţiei rutiere”, se mai arată în proiect.

În prezent, un spațiu de servicii, destinat asigurării serviciilor participanților la trafic generează, în principiu cheltuieli legate de operare și întreținere, realizarea lucrărilor necesare de amenajării (mobilier, amenajări peisagistice, etc.), pază, asigurarea utilităților necesare (iluminat, apă), evacuare ape uzate. În situația concesionării lucrărilor și serviciilor, CNAIR a estimat că redevența anuală minimă aferentă unui singur spațiu de servicii (stânga + dreapta), ar fi de 907.127,83 lei, fără a mai efectua cheltuieli în legătură cu spațiul de servicii. O astfel de redevență reprezintă o sursă de venit la bugetul de stat. Totodată, prin concesionarea lucrărilor și serviciilor, majoritatea riscurilor se transferă asupra concesionarului/ investitorului. Astfel, printr-un proiect de concesiune de lucrări și servicii, se transferă concesionarului 82,23% din riscurile aferente proiectului.

Spațiile pentru servicii sunt construcții anexe ale unei autostrăzi care asigură posibilități de repaus și refacere ale utilizatorilor prin dotarea cu baruri, restaurante, moteluri, magazine etc., precum și spații pentru asigurarea condițiilor de funcționare normală a autovehiculelor (stații de alimentare cu carburanți și stații de întreținere și reparații auto). Serviciile asigurate în prezent în spaţiile de servicii de pe aceste tronsoane de autostradă se situează la un nivel minim, de strictă necesitate.

În prezent, România se confruntă cu o problemă semnificativă în ceea ce privește numărul de accidente rutiere, prin comparație cu alte țări din cadrul Uniunii Europene (UE), în acest sens ocupând, conform statisticilor, locul 24 la nivelul Uniunii Europene. România are cea mai mare rată a accidentelor mortale din Europa, în ultima perioadă, înregistrându-se un număr de 8.401 decese doar pe rețeaua de drumuri naționale, aceasta echivalând cu un număr mediu de 1.400 decese pe an, urmare a accidentelor înregistrate pe rețeaua de drumuri naționale, potrivit documentului citat. Prin asigurarea serviciilor în spațiile de servicii, se va putea diminua rata accidentelor și, în consecință, va conduce la protejarea vieții tuturor participanților la trafic.

În scopul exploatării în condiţii de eficienţă maximă a spaţiilor de servicii şi asigurării unor servicii de calitate utilizatorilor autostrăzilor, CNAIR a identificat, ca soluţie optimă pentru a fi realizate toate lucrările şi dotările necesare spaţiilor de servicii, atribuirea unor contracte de concesiune de lucrări şi servicii în conformitate cu prevederile Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii.

Sectoarele de autostradă pe care sunt prevăzute spații de servicii sunt:

– Autostrada Nădlac – Arad VO Arad (la profil autostradă)

– Autostrada Arad – Timișoara

– Autostrada Timisoara – Lugoj

– Autostrada Lugoj – Deva, lot 1

– Autostrada Lugoj – Deva, lot 2, intre Traian Vuia și Margina

– Autostrada Lugoj – Deva, lot 4

– Autostrada Deva – Orăștie

– Autostrada Orăștie – Sibiu

– VO Sibiu (la profil autostradă)

– Autostrada București – Pitești (VO Pitești la profil autostrada)

– Autostrada București – Constanța

– VO Constanța (la profil autostradă).

Prin proiectul de act normativ se vor crea premisele prin care se va asigura participanților la trafic posibilitatea utilizării stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice pe A1 și A2, stații care urmează a fi instalate în aceste spații de servicii.

Astfel, se propune completarea art. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2003:

„C.N.A.I.R. poate încheia, în condițiile legii, contracte de concesiune de lucrări și concesiune de servicii pe terenurile proprietate publică a statului român, prevăzute la art. 3 alin. (1), destinate spaţiilor de servicii situate de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor expres pentru asigurarea de servicii necesare desfăşurării traficului rutier, precum şi a altor activităţi economice”.

Foto: Turnul Sfatului

Related posts

BERD, interesată de proiecte în infrastructura rutieră şi feroviară din România

redactia

PRIN EXCELENTA PROMOVAM ROMANIA. CLUSTER DE AUR!

Stefana Muresan

Life Is Hard a primit 1 milion de la BCR. Prin IMM Invest

Nora Dumitrescu

ASF a lansat proiectul FinTech Hub

Ligia Voro

Metalica Oradea a donat 100 de produse grupurilor vulnerabile din Oradea

Traian Dan

Peste 78 de milioane de lei pentru „Campusul pentru învățământul special din Oradea”

Traian Dan

Speedwell lansează faza 2 a proiectului rezidențial TRIAMA Residence, dezvoltat în București

Papuc Irina

Elite în business. Județul Mureș. Gedeon Richter România. Tradiție și inovație

Transilvania Business

Fermierii sălăjeni vor acces la cele mai bune standuri din piețe

Nora Dumitrescu

Smart City Industry Awards, dominate de administrațiile și companiile din Transilvania

redactia

De la 1 februarie, Guvernul a abrogat plata defalcată a TVA

Traian Dan

Tată și fiu – Doru Aurelian Borsan și Doru Borsan jr., implicați activ în transformarea digitală a lumii. Smart Cities Technologies SE

Ligia Voro

Businessmenii Maramureșului vor să facă afaceri cu chinezii

Nora Dumitrescu

Rectorul UVT, apel pentru dezvoltarea durabilă a Timișoarei

Stefana Muresan

Teraplast Bistriţa şi-a dublat afacerile în primele nouă luni din 2018

redactia

Apel de finanțare pentru IMM-uri: ajutor nerambursabil de până la 1.000.000 de euro

Ion Surdu

BVB a a deschis în scădere puternică şedinţa de miercuri

redactia

Go StarTech – provocarea lansată start-up-urilor tech de către GoTech World și Telekom Romania

Ligia Voro

Lista completă a autostrăzilor în pregătire și în execuție

redactia

Urgent Cargus testează o soluție care permite curierilor să livreze coletele fără a interacționa cu destinatarul

Ion Surdu

Castelul Thobias este scos din nou la licitație. Prețul de pornire: 62.500 euro

Papuc Irina

Sfaturi despre carieră (și despre viață) de la HR Manager-ul VCST Automotive Production

Ligia Voro

Kromberg & Schubert recrutează 100 de oameni pentru fabrica din Nădab, Arad

Stefana Muresan

Olympus România a depășit pragul de afaceri de 100 de milioane de euro

Stefana Muresan

Leave a Comment