Gastronomie Ultimele stiri

Autorii Cezar Ioan şi Dan Iancu ne invită, în noile lor volume, să descoperim lumea vinului şi a bucatelor vechi

Editura GastroArt anunță tipărirea altor două volume dedicate gastronomiei: Cezar Ioan – “Connaisseur fără ifose, Tot ce ai vrea să știi despre vin. Și ceva în plus” și Dan Iancu – “Ospătăria lu’ Iancu, Bucate Vechi”. Cele două volume sunt disponibile în acest moment pe bioshopromania.com și la Blid – locantă românească (strada Fluierului nr. 33), urmând ca în viitorul apropiat să le puteți găsi în librăriile din țară.

Cum să fii un “Connaisseur fără ifose”, care înţelege licoarea dintr-un pahar

Cezar Ioan este jurnalist, publisher și fondator al revistei vinul.ro, una dintre cele mai cunoscute voci din presa oenologică și gastronomică de la noi. Cezar Ioan este coinițiator alături de Cosmin Dragomir și Nico
Lontraș al Congresului Național de Gastronomie și Vin, al Legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România și a mai multor proiecte dedicate industriei ospitalității.

Volumul său este adresat publicului larg, iar prima parte a cărții este o introducere în lumea vinului, pe înțelesul tuturor, cu un scurt dicționar explicativ de termeni uzuali în limbajul de profil ori sfaturi utile despre
cum să ne alegem un vin de la raft. Este prima carte scrisă de un autor român care abordează industria oenologică din acest punct de vedere.

“Iată-ne la cel de al doilea titlu din colecția GastroArt dedicată cărților de specialitate din atât de fertilul și robustul domeniu al gastronomiei. În calitate de editor sunt fericit că pot lansa un volum despre vinuri cu rol inițiatic, adresat, mai ales, celor care vor să descopere acest univers fabulos. De atât de multe ori, lumea
cunoscătorilor de vin este prea ermetică, elitistă (chiar snoabă) și intimidantă. Ei bine, aceste rânduri o fac accesibilă și sunt o invitație sinceră la descoperiri empirice ale vinurilor cu ceva habar despre ele. În calitate de prieten, regăsesc în cartea lui Cezar sutele de ore de discuții prin care m-a familiarizat cu noțiunile elementare. Îi mulțumesc pe această cale pentru răbdare. Am fost exact unul dintre cei despre care vorbește la începutul textului: un individ care nu credea că va putea vreodată să diferențieze vinurile și după criterii
ceva mai subtile. Ei bine, astăzi pot percepe arome secundare. Până la un nou tiraj, sper să le simt și pe cele terțiare”, explică Cosmin Dragomir, inițiatorul editurii și site-ului Gastroart.ro.

“Truismul că adevărul se află-n vin îmi pare tot mai misterios pe măsură ce piața de vinuri se dezvoltă exponențial. Doar Universul întreg mai cunoaște o expansiune în asemenea chip implacabilă ca piața vinurilor. Așadar, în care vin e adevărul? În lumea adevărurilor multiple, a fakeurilor mai reale decît ceea ce imită și a relativismului total, cartea lui Cezar Ioan este un ghid, o lumină, un traseu cu repere limpezi. O carte foarte folositoare, ca nu cumva rătăcirea printre vinuri să-ți rătăcească drumul spre adevăr. Adevărul tău, firește…”, scrie Sever Voinescu, redactor șef Dilema Veche, pe coperta IV.

 

Bucate vechi, explicate pe îndelete la Ospătăria lui Iancu

 

 

Dan Iancu este scriitor și gastronom. A mai publicat: bostonmylove (ed. Eminescu, 2002), o piatră de spus (ed. Vinea, 2004), Discursuri (ed. Liternet), tata doar fotografii (ed. Agol, 2009), Noi, o jumătate de zeu (ed. Agol, 2011), Despre înțeles (ed. Agol 2012), aspecte inedite din viața lui (ed. Agol 2017) și poemul orașului tîrziu (ed. Agolo 2017).

Volumul său de povestiri gastronomice cu rețete inserate pare desprins din cărțile lui Păstorel Teodoreanu. Selecția de “bucate vechi”, rețete culese din cărți interbelice, evidențiază o bucătărie de zahana, pe timpuri la mare căutare la noi, și care, încet, încet e pe cale de reapariție prin localurile cu specific traditional.

 

 

 

 

Încă şase titluri care vor fi lansate în 2020

 

Cele două volume recent lansate fac parte dintr-un proiect editorial ambițios dedicat gastronomiei care mai cuprinde tipărirea a încă șase titluri de restituiri gastronomice care se află deja în tipar și care vor fi lansate în ianuarie 2020. Celelalte volume aflate în lucru sunt:

• Mihail Kogălniceanu & Kostache Negruzi – 200 de rețete cercate și alte trebi gospodărești (1841) cu o prefață a lui Mihai Kogălniceanu
• Maria Maurer – Carte de Bucate (1849), ediție transliterată și îngrijită de Simona Lazăr
• Constantin Bacalbașa – Bucate interbelice, ediție îngrijită de Simona Lazăr
• J. C. Hințescu – Bucătăreasa Națională (1874), reeditare în premieră, prima carte de bucate în limba română din Ardeal, ediție îngrijită de Simona Lazăr
• Antologie de texte esențiale pentru istoria Gastronomiei Românești, de Cristina Elena Andrei
• Christ Ionnin Bucătăria Română (1863) ediția a III-a completată și adăugită, ediție îngrijită de Simona Lazăr

 

Related posts

Sistemul bancar acordă sprijin pentru contracararea efectelor negative ale pandemiei de COVID-19 în plan economic și social

Papuc Irina

Bani europeni pentru educație în Hunedoara

redactia

Andrei Trifan: ”În 2018, ne propunem să deschidem încă 10 restaurante Subway în țară”

Stefana Muresan

Ungaria mai aduce o autostradă la granița cu România

Stefana Muresan

100 de ani de la Reforma Agrară. Expoziție foto-documentară, la Muzeul Național Cotroceni

Ion Surdu

Premieră în România: Regiunile de Dezvoltare din Transilvania susțin proiecte comune

Stefana Muresan

Veste bună pentru cei doi producători auto-încă un lot din drumul expres, adjudecat

Ligia Voro

Analiză: Relansarea economică depinde de stimularea investițiilor străine directe și a exporturilor

Ion Surdu

Producătorul de panouri termoizolante TeraSteel a înregistrat exporturi de aproape 60% din cifra de afaceri în 2019

Papuc Irina

Peste 1.000 de joburi pentru bihoreni la „Bursa absolvenţilor”

Traian Dan

Gigantul american Visteon deschide un centru de inginerie la Timișoara

redactia

S IMMO AG: Positive annual trend continues

Ionut Oprea

Un startup clujean a atras o investiție de 100.000 de euro

Nora Dumitrescu

Afacerile de perspectivă din Ardeal, plafonate la 44.000 de euro

Stefana Muresan

WTM London 2016: 10 Reasons To Attend

Transilvania Business

Două județe din Ardeal, în topul solicitărilor de granturi

Nora Dumitrescu

Cesiro din Sighişoara, cu afaceri de 9 mil. euro în S1, țintește piețele din Brazilia, Ar­gen­tina şi Ucraina

Stefana Muresan

Baia Mare a pierdut bătălia pentru Capitala Europeană a Tineretului

Nora Dumitrescu

Cooperativa Țara Mea începe livrarea de roșii românești

Stefana Muresan

Centura Oradea – Autostrada A3 are SF finalizat

redactia

Cel mai modern liceu tehnologic din țară, la Sebeș. Investiție de aproape 6 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

Tax & Finance Forum, în premieră la Sibiu

Papuc Irina

Exportul de cereale prin Portul Constanța în primele 3 luni a depășit recordul de anul trecut

Ion Surdu

Festivalul „D’ale porcului”, de Sfântul Andrei și de Ziua Naţională la Oradea

Traian Dan

Leave a Comment