Deşi Uniunea Europeană ne dă bani să ne izolăm termic blocurile, caracterul românului şi tendinţa unora de a fi „Gică Contra” fac ca acest program să fie mult încetinit, existând chiar şi perspectiva pierderii unei părţi din fondurile alocate. Deşi atractiv, programul nu a atras interesul scontat iniţial.
Un bloc poate rămâne fără finanţarea din fonduri europene a reabilitării termice a clădirii din cauza unui singur proprietar, dacă acesta refuză să accepte operaţiunea. Succesul acestei axe, destinată clădirilor rezidenţiale, din cadrul Programului Operaţional Regional a fost una limitată.
Sorin Maxim, şeful ADR Vest, oferă şi motivele pentru care numărul solicitărilor nu a fost unul ridicat.
„La blocuri, principala problemă a fost componenta birocratică şi procedurală. Dar, pe de altă parte, cred că e nevoie şi de o educaţie a cetăţenilor, ei trebuie să înţeleagă cu nu putem interveni dacă nu sunt toţi cetăţenii de acord, pentru că nu poţi să smulgi o fereastră de la un om dacă el nu e de acord. Mulţi oameni, pot spune dintr-o lipsă totală de fair-play, ca să nu zic altfel, nu au vrut să-şi pună pentru că nu au vrut să schimbe. Şi atunci e clar că pentru un singur om, dacă nu vrea, nu poţi să-l influenţezi, chiar dacă la momentul deciziei proiectului este nevoie de o majoritate simplă pentru a putea iniţia procedurile. Dacă, să spunem, sunt cinci ferestre fără de care nu se intră în parametri de optimizare termică nu poţi să faci proiectul”, a declarat Maxim.
Pe Axa prioritară 3, Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, prioritatea de investiţii 3.1: Eficiență energetică, Operațiunea A.
Clădiri rezidențiale, alocarea financiară a fost de 30,74 milioane euro. În regiunea Vest au fost depuse un total de 95 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 40,45 milioane euro. Au fost contractate (în implementare/finalizate): 65 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 30,62 milioane euro, fiind respinse 30 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 9,83 milioane euro. Valoarea proiectelor contractate reprezintă 99,61% din alocarea
financiară regională.