Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Anveloparea blocurilor, nereuşită parţială în zona de vest. Dacă vecinii se ceartă blocurile rămân neizolate

Imagini cu blocuri vechi din Bucuresti. Cartierul Titan

Deşi Uniunea Europeană ne dă bani să ne izolăm termic blocurile, caracterul românului şi tendinţa unora de a fi „Gică Contra” fac ca acest program să fie mult încetinit, existând chiar şi perspectiva pierderii unei părţi din fondurile alocate. Deşi atractiv, programul nu a atras interesul scontat iniţial.

Un bloc poate rămâne fără finanţarea din fonduri europene a reabilitării termice a clădirii din cauza unui singur proprietar, dacă acesta refuză să accepte operaţiunea. Succesul acestei axe, destinată clădirilor rezidenţiale, din cadrul Programului Operaţional Regional a fost una limitată.
Sorin Maxim, şeful ADR Vest, oferă şi motivele pentru care numărul solicitărilor nu a fost unul ridicat.
„La blocuri, principala problemă a fost componenta birocratică şi procedurală. Dar, pe de altă parte, cred că e nevoie şi de o educaţie a cetăţenilor, ei trebuie să înţeleagă cu nu putem interveni dacă nu sunt toţi cetăţenii de acord, pentru că nu poţi să smulgi o fereastră de la un om dacă el nu e de acord. Mulţi oameni, pot spune dintr-o lipsă totală de fair-play, ca să nu zic altfel, nu au vrut să-şi pună pentru că nu au vrut să schimbe. Şi atunci e clar că pentru un singur om, dacă nu vrea, nu poţi să-l influenţezi, chiar dacă la momentul deciziei proiectului este nevoie de o majoritate simplă pentru a putea iniţia procedurile. Dacă, să spunem, sunt cinci ferestre fără de care nu se intră în parametri de optimizare termică nu poţi să faci proiectul”, a declarat Maxim.
Pe Axa prioritară 3, Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, prioritatea de investiţii 3.1: Eficiență energetică, Operațiunea A.
Clădiri rezidențiale, alocarea financiară a fost de 30,74 milioane euro. În regiunea Vest au fost depuse un total de 95 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 40,45 milioane euro. Au fost contractate (în implementare/finalizate): 65 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 30,62 milioane euro, fiind respinse 30 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 9,83 milioane euro. Valoarea proiectelor contractate reprezintă 99,61% din alocarea
financiară regională.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clujul turistic în 2019: mulți îl vizitează, puțini rămân peste noapte

Articolul următor

Operatorul de apă şi canal din Timiş, Aquatim, a atras investiţii europene în valoare de peste 356 de milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share