Infrastructura Timiș Transport Turism

Creştere în traficul de pasageri, scădere la marfă. Aeroportul Internaţional Timişoara a avut 1,6 milioane de călători operaţi

Aeroportul Internaţional Timişoara a terminat anul 2019 cu rezultate în creştere în domeniul trasportului de pasageri, dar a înregistrat o scădere pe domeniul marfă. De asemenea, au fost introduse noi destinații și au fost demarate lucrări de modernizare și dezvoltare ale principalei porţi aeriene din zona de vest a României.

Conform datelor prezentate de AIT, în anul 2019, s-a înregistrat o creștere a numărului de pasageri cu 5,1% față de anul precedent. Astfel, 1.595.012 de pasageri au călătorit spre/dinspre aeroportul Timișoara, în timp ce în anul 2018, au fost înregistrați 1.517.309 de pasageri.

Anul 2019 a fost un an cu realizări importante pentru Aeroportul Internațional Timișoara. Creșterea sustenabilă a traficului, inaugurarea de noi destinații, demararea unor lucrări de modernizare și dezvoltare a infrastructurii aeroportuare ne responsabilizează permanent. Vreau să remarc, din nou, faptul că volumul de trafic aerian al unui aeroport este expresia profilului și dimensiunii economice, sociale şi demografice a regiunii pe care o deservește. Dezvoltarea Regiunii de Vest a României și a activității Aeroportului Internațional Timișoara, se condiționează reciproc. În anul premergător deținerii titlului de Timișoara Capitală Europeană a Culturii, ne dorim să oferim condiții și servicii optime pentru cetățenii Regiunii de Vest a României, precum și pentru turiștii care vor tranzita aeroportul Timișoara”, a declarat directorul aeroportului Daniel Idolu.

Primele cinci destinații preferate de călători, în anul 2019, au fost: București (422.201 pasageri), Munchen-Memmingen (193.504 pasageri), Milano-Bergamo (179.382 pasageri), Londra-Luton (143.974 pasageri) și Frankfurt (78.672 pasageri) .

În luna decembrie 2019, 134.626 de pasageri au tranzitat aeroportul Timișoara, cu 22,6% mai mult decât în anul precedent, ceea ce confirmă trendul ascendent al traficului aerian și creează premise de menținere a unui trend pozitiv și în 2020.

De asemenea, a crescut semnificativ şi numărul pasagerilor care au folosit de la Timişoara un zbor charter direct spre destinații de vacanță. Această categorie a avut o creştere de 39% față de anul 2018. Astfel, cei 64.246 de călători au ales ca destinații de vacanță: Antalya, Heraklion, Hurghada, Hammamet, Zakinthos, Skiathos și Sharm el Sheikh.

Mai puţin succes a înregistrat, faţă de anul precedent, traficului de marfă, dar aceasta vine în contextul unei creșteri cumulate în perioada 2015-2019, de peste 90%, anul 2019 a înregistrat o scădere de 13% (în total fiind transportate 5.167 tone de marfă). Totuși, în luna decembrie s-a înregistrat cea mai mare creștere lunară comparativă între 2019 și 2018, de 15,2% reprezentând în cifre absolute 430 de tone marfă transportate în ultima lună a anului 2019, ceea ce poate reprezenta un semnal de revenire a creșterii volumului de marfă transportată. Cu toate acestea volumul de mărfuri, în scădere din 2019, poate fi interpretat ca semn de scădere a industriei regionale.

În anul 2019, au fost realizate proiecte importante pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportului. Aici se pot aminti proiectul construcției noului Terminal de Sosiri Curse Externe, în valoare totală de 30.352.721,66 lei (inclusiv TVA). În prezent, această investiție cu termen de finalizare 31.03.2020, se află în stadiul execuției de lucrări la structura de rezistență, lucrări de închidere a structurii, instalații etc. Investiții considerabile s-au făcut și pentru modernizarea infrastructurii din zona de operațiuni aeriene. S-au investit aproximativ 1,9 milioane de euro în lucrări la pistă, sistemul de balizaj, sistemul de alimentare cu energie electrică.

De asemenea, au fost organizate proceduri de selecție în vederea achiziției de echipamente speciale pentru siguranța și securitatea zborului finanțate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, astfel încât să fie posibilă achiziția în semestrul I a anului 2020.

Related posts

Schimbări în aționariatul Luxten, proprietarul AEM Timișoara

Stefana Muresan

Wizz va avea chartere de Grecia din Cluj și Iași

Nora Dumitrescu

Clujul își face skatepark de 3 milioane de lei

Nora Dumitrescu

Activitățile proiectului Interreg Europe “EMOBICITY” demarează la Atena

Ligia Voro

Continental lansează tehnologii pentru producția de serie pentru robo-taxiuri

Nicolae Pop

Timişoara: Americanii de la Azur văd afaceri în creştere cu 10%

Stefana Muresan

Trei secțiuni din Autostrada Transilvania vor fi scoase la licitație

redactia

Banca Mondială: Braşovul are cea mai bună infrastructură urbană din ţară

Stefana Muresan

Reabilitarea subsectiunii feroviare Apata – Cata, atribuita unui consortiu de firme turcesti. Contract de 600 milioane de euro

redactia

Ecodestinaţia Pădurea Craiului, promovată la târgurile de turism din Amsterdam şi Oslo

redactia

Bucureşti, Cluj şi Timiş- cele mai multe imobile vândute în februarie

Stefana Muresan

12 constructori, in cursa pentru centura Timisoarei

Stefana Muresan

Zona Timişoarei va beneficia de trei importante proiecte de infrastructură rutieră, finanţate din bani europeni

Robert Bloancă

Implenia va lucra la Drumul Nordului până în 15 decembrie

Nora Dumitrescu

Wizz Air anunță o nouă expansiune la Cluj

Stefana Muresan

A fost inaugurat cel de-al doilea pasaj rutier la nivel de cale ferată din Timișoara, investiție de peste 6 mil. euro

Stefana Muresan

Firmele din Regiunea Vest invitate să își prezinte nevoile printr-un chestionar inițiat de ADR Vest privind digitalizarea

Nicolae Pop

Turism Felix, profit în creștere

Stefana Muresan

Transilvania „Best in travel 2016” pentru piaţa britanică

Transilvania Business

Județele Sălaj, Satu Mare și Maramureș, conectate printr-un drum modernizat

Nora Dumitrescu

Atterbury Europe and Iulius open EUR220m mixed-use Iulius Town Timisoara, Romania, this August

Ligia Voro

Sesiune regională de informare în cadrul programului “Dezvoltarea IMM-urilor din România”

Stefana Muresan

Oradea, “staţiune turistică de interes naţional”

Stefana Muresan

Unităţile de tip service auto din Timiş au mari probleme, fiind amendate cu sute de mii de lei de RAR

Robert Bloancă

Leave a Comment