Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Propunerea de buget a Sibiului pentru 2020: aproape 400 de milioane de lei pentru dezvoltare și un excedent de peste 300 de milioane

Primăria Sibiu a publicat pe site-ul instituției propunerea de buget local pentru anul 2020. Astfel, potrivit autorităților locale, bugetul total preconizat pentru anul 2020 este de 781,93 milioane de lei, incluzând fondurile europene contractate până la finele lui 2019. Această sumă s-ar putea modifica sensibil după comunicarea de către Administrația Finanțelor Publice a sumelor ce revin municipiului Sibiu de la bugetul de Stat.

„Anul 2020 va fi anul realizării multora dintre proiectele ample pe care le-am inițiat și pregătit în anii precedenți. În total, în 2020 Primăria Sibiu va gestiona peste 80 de șantiere și va demara proiectarea pentru alte obiective ce vor fi realizate în anii următori. Vă prezetăm o scurtă sinteză a propunerii de buget local pentru anul 2020”, a transmis primarul Astrid Fodor, prin intermediul comunicatului de presă.

Astfel, pentru secțiunea de funcționare care reprezintă gospodărirea orașului, de la salubrizare, deszăpezire și iluminat public și până la mobilierul urban, precum și cheltuielile cu funcționarea Primăriei Sibiu și a serviciilor publice sunt planificate 391 milioane lei

Pentru secțiunea de dezvoltare, adică investițiile în spații și obiective publice – 390,93 milioane lei.

Veniturile curente ale bugetului local în anul 2020 sunt estimate la 470,65 milioane de lei, la care se adaugă excedentul bugetar înregistrat la finele anului 2019 în sumă de 311,28 milioane lei. Veniturile curente ale acestui an sunt mai mari cu 36,66 milioane lei față de cele înregistrate în 2019, creștere ce rezultă în principal din sumele aferente contractelor de finanțare din fonduri europene semnate de Municipiul Sibiu, precum și din creșterea cotelor defalcate din impozitul pe venit care revine bugetelor locale, de la 60% la 63%.

Cheltuielile propuse pentru anul 2020

Cele mai importante sume din bugetul local, inclusiv fondurile europene nerambursabile contractate, se vor aloca către domeniile Învățământ (129,13 milioane de lei), reprezentând 16,51 % din bugetul total, Sănătate (23,50 milioane de lei, reprezentând 3,01% din bugetul total), Cultură, sport, agrement și parcuri (129,41 milioane de lei sau 16,55% din bugetul total), Infrastructură (325,01 milioane lei sau 41,57% din bugetul total).

Unele dintre cele mai importante lucrări care se vor realiza în acest an, potrivit Primăriei Sibiu, sunt construcția noului Liceu de Artă, lucrare în curs, construcția a două creșe în cartierele Ștrand și Țiglari, reconfigurarea și modernizarea spațiilor pentru Ambulatoriul Spitalului județean, începerea execuției lucrărilor pentru modernizarea Stadionului Municipal, etapa a III-a, finalizarea lucrărilor de amenajare a Lacului lui Binder și a modernizării Băii Populare sau proiectarea și execuția lucrărilor pentru crearea unui parc în cartierul Tilișca. De asemenea, autoritățile sibiene promit achiziționarea a 40 de autobuze ecologice, 9 autobuze și 5 minibuze electrice, achiziția sistemului Sibiu Bike City – centru de închirieri biciclete, reconfigurarea și lărgirea carosabilului pe Calea Cisnădiei, la intrarea în municipiul Sibiu sau proiectarea pentru amenjarea unui traseu pentru biciclete pe malul Cibinului etc.

Excedentul bugetar al Sibiului

În ultima zi a anului 2019 excedentul bugetar al Sibiului a fost în sumă de 311,28 milioane lei. Primarul Sibiului a explicat cum vrea instituția să cheltuie acești bani.

„Excedentul bugetar se transformă anul acesta într-o sursă de finanțare importantă pentru toate aceste proiecte mari enumerate. Din totalul excedentului înregistrat la finalul lui 2019, 85 de milioane de lei vor fi utilizați pentru lucrări deja contractate, iar diferența o vom utiliza pentru proiecte pentru care am demarat deja procedurile de achiziție în vederea execuției lucrărilor” – Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Excedentul bugetar va fi utilizat în primul rând pentru finanțarea investițiilor deja contractate, în valoare de peste 85 de milioane de lei, dintre care sunt menționate construcția noului Liceu de Artă, reabilitarea și modernizarea clădirii Băii Populare, amenajarea Lacului lui Binder pentru sport și agrement, reconfigurarea și lărgirea carosabilului pe strada Calea Cisnădiei, pe tronsonul str. Gh. Dima – ieșirea din Sibiu, reparații capitale în cartierul Hipodrom I, delimitat de străzile N. Iorga – Luptei – bulevardul V. Milea – Rahovei – bdul M. Viteazu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ASA Cons și-a modernizat fabrica de prefabricate din Turda

Articolul următor

ENGIE Romania a încheiat un parteneriat cu Mercedez-Benz România pentru promovarea mobilității electrice

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share