Agricultura Cluj Ultimele stiri

Tinerii fermieri vor primi gratis până la 50 ha de teren

Adrian Oros, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, a declarat, la Cluj, că tinerii fermieri vor beneficia, în premieră, de terenuri concesionate de la Agenția Domeniului Statului (ADS).

“Pentru tinerii fermieri, pe lângă banii alocați acestui program de sprijin, vom încerca să alocăm și câte 50 ha de teren agricol, pe care le-am identificat în contractele de concesionare care expiră anul acesta și care nu vor mai fi prelungite.

Este foarte important că de acest teren să beneficieze și cei care se încadrează în această categorie de tineri fermieri, ținând cont de fenomenul de îmbătrânire a fermierilor și a forței de muncă din agricultură. Avem 230.000 ha suprafață concesionată, din care niciun hectar pentru tinerii fermieri”, a spus Adrian Oros.

El a menționat că ADS gestionează 319.390 ha, terenul statului român, din care 111.640 ha cadastrate. Oros a precizat că vor fi modificate și redevențele obținute de pe aceste terenuri concesionate, despre care spune că sunt ridicole, fiind cuprinse între 300 și 800 kg grâu/ha, în condițiile în care se obțin 10.000-12.000 kg de grâu/hectar. “Sunt terenuri concesionate către firme din țări ale UE și extra-UE, care sunt și beneficiare de subvenții”, a declarat ministrul.

Oficialul de la agricultură vrea să evite direcționarea banilor europeni către vânătorii de subvenții din România, adică oameni sau fonduri de investiții care își plasează banii în acest domeniu doar cu scopul de a primi aceste sume.

O altă categorie incriminată de ministru este cea a samsarilor care preiau animalele “din poartă în poartă” la prețuri foarte mici pentru a le comercializa apoi în mod nefiscalizat și neigienic, contribuind astfel la propagarea pestei porcine africane.

Related posts

Transgaz, nouă licitație pentru rezervarea conductei care va exporta gaze în Ungaria

redactia

Niculae Havrileţ, fost şef al ANRE, şi Lucian Isar, fost bancher şi ministru, vor să fie administratori ai Electrica SA

redactia

Un canal online pentru copii, lansat de doi antreprenori din Iaşi, premiat de Google cu “butonul de diamant”

redactia

Leave a Comment