Real Estate Ultimele stiri

CBRE lansează raportul de research Romania Office Destinations

  • București rămâne prima opțiune pentru companiile care vor să intre în România
  • Orașele regionale continuă să se extindă, cu prețuri tot mai aproape de nivelul Capitalei

Stocul de spații moderne de birouri din București a ajuns la 3,16 milioane de metri pătrați la finalul celui de-al treilea trimestru din 2019, în contextul unei populații de 2,11 milioane de locuitori și al unei rate a șomajului de 1,3%, potrivit raportului Romania Office Destinations, realizat de departamentul de research al companiei de consultanță imobiliară CBRE România.

Cu 32 de universități publice și private, numărul de absolvenți din București depășește 170.000 de tineri anual în București, ceea ce contribuie la atractivitatea orașului ca destinație pentru companiile care vor să își extindă prezența în România.

„București rămâne în continuare prima opțiune pentru companiile care analizează oportunitatea de a-și extinde operațiunile în țara noastră. Chiar în acest moment, avem discuții cu mai mulți chiriași interesați să intre în România și care au în plan să recruteze aproximativ 2.000 de persoane în total, ceea ce înseamnă o suprafață cumulată de birouri de aproape 20.000 de metri pătrați”, a declarat Alina Calciu, Head of Advisory & Transaction Services, Occupier, în cadrul CBRE România.

„În același timp, orașele regionale rămân atractive pentru companiile cu prezență consolidată în Capitală și care au nevoie să se extindă în continuare. Remarcăm un apetit ridicat atât pentru destinațiile deja consacrate, precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași, precum și pentru piețele mai noi, cum ar fi Brașov, Craiova sau Sibiu”, a adăugat Alina Calciu.

În Timișoara, stocul modern de spații de birouri era la finalul celui de-al treilea trimestru din 2019, estimat la circa 250.000 de metri pătrați, alți peste 110.000 de metri pătrați fiind planificați pentru finalul anului 2019 și cursul lui 2020, conform raportului Romania Office Destinations. Populația din Timișoara a depășit 700.000 de locuitori, în timp de rata șomajului este sub pragul de 1%, coborând la 0,7%. Cu șapte universități publice și private, Timișoara livrează anual un număr de peste 41.000 de absolvenți.

În Cluj-Napoca, stocul de spații moderne a depășit deja borna de 200.000 de metri pătrați și urmează a fi livrate în 2020 clădiri cu o suprafață de 23.000 de metri pătrați. Orașul are aproape 730.000 de locuitori și o rată a șomajului de 1,2%. Numărul de absolvenți anual se apropie de 70.000 de persoane, cu nouă universițăți publice și private.

„Interesul tot mai mare pentru marile centre universitare se reflectă tot mai mult și în prețurile proprietăților. Dacă în București chiriile prime se mențin stabile, în jurul valorii de 18,5 euro/metru pătrat/lună, în Cluj-Napoca, chiriile cerute deja au ajuns la 15 euro/metru pătrat/lună, în timp ce în Timișoara și Iași, oscilează în jurul nivelului de 14 euro/metru pătrat/lună, iar în Brașov coboară la 13 euro/metru pătrat/lună. De asemenea, yieldurile clădirilor de birouri din Cluj-Napoca (8%) sunt tot mai aproape de București (7%), în timp ce pentru Timișoara, Iași și Brașov au valori similare (8,5%), a declarat Daniela Boca, Head of Research, CBRE România, coordonatorul raportului Romania Office Destinations.

CBRE România, prin departamentul CBRE Research, realizează constant ample studii și rapoarte de piață dedicate diferitelor segmente imobiliare în care compania este activă: spații de birouri, spații de retail și industriale, atât pentru dezvoltatori și investitori, cât și pentru chiriași sau companii care analizează intrarea pe piața din România.

Related posts

Iulius Cluj și-a restrâns programul. Restaurantele vor livra acasă

Nora Dumitrescu

Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu', membră în reţeaua europeană ECTS-Medicine Association

Stefana Muresan

Proiectul deșeurilor din Mureș, aproape de finish  

Ligia Voro

„Aeroportul viitorului”: Aeroportul de la Ghimbav, primul din țară care va avea un turn de control virtual

Stefana Muresan

ABSL Romania is offering 30 scholarships every years for postgraduate studies

Stefana Muresan

Autonet Import, alături de absolvenți, se bucură de reușita primei clase de învățământ dual

Gruita Ienasoiu

Dumitru Blaga: “Din mobilă putem câștiga 6.000 euro/mc”

Nora Dumitrescu

Românii cheltuie, în medie, 8,7 euro pe lună pentru activități culturale și de recreere

Papuc Irina

Fabrica de lapte din Dej și-a instalat linii noi de ambalare

Nora Dumitrescu

Platformă comercială online destinată producătorilor locali de alimente naturale

Traian Dan

Sălăjenii vor bea apă din lacul Tarnița

Nora Dumitrescu

Ilan Laufer: Companiile românești pot obține, prin Smart Start USA, de la 50.000 de dolari pentru afaceri pe piața americană

Stefana Muresan

Parcare etajată cu 336 de locuri în proiect la Oradea

Ligia Voro

Desant german în Transilvania. “Aici se face adevăratul business”

redactia

Evgeny Nikolsky, noul General Manager al JTI România, Moldova și Bulgaria

Ligia Voro

Producătorul de cabluri IPROEB din Bistrița – măriri de salarii cu 20% și noi investiții

Stefana Muresan

Proiect: Firmele vor putea oferi angajaților două noi tipuri de tichete destinate cheltuielilor pentru copii

Papuc Irina

12 hectare de noi spații verzi în valoare de 8 milioane de euro la Oradea

Traian Dan

D-Link lansează camera termică DCS-9500T pentru măsurarea temperaturii

Papuc Irina

CNIPMMR solicită sprijin economic pentru impactul COVID-19

Traian Dan

Crizele sunt un catalizator pentru inovație – Andreea Nițoi, Brand & Innovation Manager la RSM România

Nicolae Pop

Sibiul va avea un sistem de camere inteligente, investiție de 12 milioane de euro

Stefana Muresan

Rectorul UBB, despre absorbția Universității din Reșița: sunt trei motive principale

Papuc Irina

PRIA Oncology

Ionut Oprea

Leave a Comment