Real Estate Ultimele stiri

CBRE lansează raportul de research Romania Office Destinations

  • București rămâne prima opțiune pentru companiile care vor să intre în România
  • Orașele regionale continuă să se extindă, cu prețuri tot mai aproape de nivelul Capitalei

Stocul de spații moderne de birouri din București a ajuns la 3,16 milioane de metri pătrați la finalul celui de-al treilea trimestru din 2019, în contextul unei populații de 2,11 milioane de locuitori și al unei rate a șomajului de 1,3%, potrivit raportului Romania Office Destinations, realizat de departamentul de research al companiei de consultanță imobiliară CBRE România.

Cu 32 de universități publice și private, numărul de absolvenți din București depășește 170.000 de tineri anual în București, ceea ce contribuie la atractivitatea orașului ca destinație pentru companiile care vor să își extindă prezența în România.

„București rămâne în continuare prima opțiune pentru companiile care analizează oportunitatea de a-și extinde operațiunile în țara noastră. Chiar în acest moment, avem discuții cu mai mulți chiriași interesați să intre în România și care au în plan să recruteze aproximativ 2.000 de persoane în total, ceea ce înseamnă o suprafață cumulată de birouri de aproape 20.000 de metri pătrați”, a declarat Alina Calciu, Head of Advisory & Transaction Services, Occupier, în cadrul CBRE România.

„În același timp, orașele regionale rămân atractive pentru companiile cu prezență consolidată în Capitală și care au nevoie să se extindă în continuare. Remarcăm un apetit ridicat atât pentru destinațiile deja consacrate, precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași, precum și pentru piețele mai noi, cum ar fi Brașov, Craiova sau Sibiu”, a adăugat Alina Calciu.

În Timișoara, stocul modern de spații de birouri era la finalul celui de-al treilea trimestru din 2019, estimat la circa 250.000 de metri pătrați, alți peste 110.000 de metri pătrați fiind planificați pentru finalul anului 2019 și cursul lui 2020, conform raportului Romania Office Destinations. Populația din Timișoara a depășit 700.000 de locuitori, în timp de rata șomajului este sub pragul de 1%, coborând la 0,7%. Cu șapte universități publice și private, Timișoara livrează anual un număr de peste 41.000 de absolvenți.

În Cluj-Napoca, stocul de spații moderne a depășit deja borna de 200.000 de metri pătrați și urmează a fi livrate în 2020 clădiri cu o suprafață de 23.000 de metri pătrați. Orașul are aproape 730.000 de locuitori și o rată a șomajului de 1,2%. Numărul de absolvenți anual se apropie de 70.000 de persoane, cu nouă universițăți publice și private.

„Interesul tot mai mare pentru marile centre universitare se reflectă tot mai mult și în prețurile proprietăților. Dacă în București chiriile prime se mențin stabile, în jurul valorii de 18,5 euro/metru pătrat/lună, în Cluj-Napoca, chiriile cerute deja au ajuns la 15 euro/metru pătrat/lună, în timp ce în Timișoara și Iași, oscilează în jurul nivelului de 14 euro/metru pătrat/lună, iar în Brașov coboară la 13 euro/metru pătrat/lună. De asemenea, yieldurile clădirilor de birouri din Cluj-Napoca (8%) sunt tot mai aproape de București (7%), în timp ce pentru Timișoara, Iași și Brașov au valori similare (8,5%), a declarat Daniela Boca, Head of Research, CBRE România, coordonatorul raportului Romania Office Destinations.

CBRE România, prin departamentul CBRE Research, realizează constant ample studii și rapoarte de piață dedicate diferitelor segmente imobiliare în care compania este activă: spații de birouri, spații de retail și industriale, atât pentru dezvoltatori și investitori, cât și pentru chiriași sau companii care analizează intrarea pe piața din România.

Related posts

Mihai Leu: „Târgu Mureș arată un interes foarte mare pentru sporturile cu motor”

Ligia Voro

Comisia Europeană: internetul este suprasolicitat

Nora Dumitrescu

Optim PM livreaza Shopping City Satu Mare

redactia

Peste 700 de oferte de vânzare terenuri arabile, depuse la Direcţia Agricolă Arad în doar două zile

Stefana Muresan

Ministrul Transporturilor: Autostrada Borș – Suplacu de Barcău – împărțită în trei secțiuni. În 2020, se va circula între Oradea și Cluj

Stefana Muresan

Încep plățile pentru Programul Tomate

Traian Dan

Tunel de 1,35 km pe autostrada Sibiu – Pitești. Licitație pentru un tronson de 9,8 km între Tigveni și Curtea de Argeș

Stefana Muresan

S IMMO AG încheie remodelarea Sun Plaza

Ionut Oprea

Ministerul Dezvoltării Regionale vrea să cumpere 17 tramvaie cu peste 36 milioane de euro

redactia

Investițiile continuă: CBRE gestionează proiecte de construire și amenajări interioare de peste 80 milioane de euro

Papuc Irina

Grupul Monza, nouă etapă în extinderea brandului

Stefana Muresan

Germanii de la E.ON finanțează două spitale din Cluj

Nora Dumitrescu

Zonă comercială mai mare decât Parndorf-ul austriac, la ieșirea din Arad spre Timișoara

Stefana Muresan

Principalele provocări și soluțiile de adaptare la contextul provocat de COVID-19, dezbătute de consultanții fiscali la prima ediție online a „Tax & Finance Forum”

Papuc Irina

Teren de 4 ha, scos la vânzare pentru investitori de Primăria Mediaș

redactia

Fermierii campioni la rapiță cu hibrizii Pioneer

Stefana Muresan

Commercial real estate must do more than merely adapt to coronavirus

Papuc Irina

Antreprenoarele din Ardeal, la forumul de leadership din Polonia

Nora Dumitrescu

Ce facem după coronavirus. Ghid de supraviețuire a afacerilor

Nora Dumitrescu

Dragoş Irimescu, investiție de 1,8 mil. euro într-o fabrică de prelucrare a pietrei naturale

Stefana Muresan

Colliers, manager nou pentru Europa Centrala si de Est (ECE)

Ionut Oprea

Compania bistrițeană MIS Grup, contract de peste jumătate de milion de lei cu CFR

redactia

Fundația Orange donează 32.000 de euro către „Fondul pentru Vârstnici”

Papuc Irina

De la 1 ianuarie 2021 autoturismele cu volan pe partea dreaptă nu vor mai primi cartea de identitate a autovehiculului

Gruita Ienasoiu

Leave a Comment