Bistrița-Năsăud Brașov Finante-banci Sibiu Ultimele stiri

Care sunt cele mai asigurate județe din Transilvania la dezastre naturale

Printre cele mai bine poziționate județe din zona Transilvania-Banat în topul național al asigurărilor obligatorii împotriva dezastrelor naturale se află Brașov, Timiș și Sibiu.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) avea anul trecut 1,73 milioane de polițe de asigurare obligatorii în vigoare, în creștere cu 1,6% față de 2018. Fondul locativ în România a crescut de la 8,97 la 9,03 milioane locuințe (+0,6%).

Astfel gradul de acoperire prin polițe a ajuns la 19,18% la nivel național, în urcare față de aceeași perioadă a anului trecut. Din totalul locuințelor asigurate prin polițe, trei sferturi dintre acestea se află în mediul urban.

”Avem 7 milioane de locuințe neasigurate, adică 4 din 5 locuințe nu au nicio protecție, ceea ce este îngrijorător, având în vedere nivelul ridicat de expunere la riscuri catastrofale pe care îl are România. Mediul rural este foarte slab protejat prin asigurare, deși riscuri precum inundațiile și alunecările de teren au o incidență ridicată în aceste zone”, a declarat Nicoleta Radu, director PAID România.

Cele mai asigurate județe (în afară de municipiul București – 38,91% și Ilfov – 38,55%) sunt Brașov  (34,8%), Timiș (29,4%) și Sibiu (24,4%), la polul opus fiind Gorj, Botoșani și Olt, toate cu un grad de acoperire de sub 8%.

Daunele plătite de PAID în 2019 sunt în urcare cu 60% raportat la 2018, valoarea înregistrată fiind de 5,3 milioane de lei. Cele mai mari daune achitate au fost în Prahova (0,65 milioane), Buzău (0,48 milioane), Bistrița-Năsăud (0,39 milioane).

Cele mai multe despăgubiri au fost plătite ca urmare a inundațiilor naturale – 3,07 milioane de lei pentru 654 de dosare. Alunecările de teren au produs pagube de 1,36 milioane lei, din 87 de dosare, iar cutremurele de mici intensități au generat 334 dosare de daună.

”În contextul unei slabe acoperiri la nivel național, chiar și fără să avem un eveniment major în 2019, există daune provocate de riscurile asigurate de PAID România. Mai bine de 1.000 de proprietari de locuințe au înțeles că nu este nevoie de un dezastru național pentru a folosi polița PAD. Misiunea noastră este să ajungem la cât mai mulți proprietari de locuințe și să îi ajutăm să fie mai puțin vulnerabili financiar în cazul producerii unor catastrofe naturale”, spune directorul PAID România.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință. Aceasta administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații, alunecări de teren.

 

Related posts

SB | Romgaz inaugurează o nouă investiție

Laserul de la Măgurele, a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină

Stefana Muresan

Dinu Meșter, noul președinte al FPB, vrea specializare inteligentă și inovare

Traian Dan

Leave a Comment