Alba Brașov Covasna Educatie Educație Fonduri Europene Harghita Infrastructura Investitii Mureș Sibiu Transport Ultimele stiri

FOTO: Peste 100 proiecte din Regiunea Centru vor beneficia de fonduri europene REGIO

Noi proiecte REGIO în valoare totală de peste 285 milioane euro vor intra în perioada următoare la contractare, pe baza cererilor de finanțare care au fost deja evaluate, crescând astfel gradul de  îmbunătățire al calității vieții din cele șase județe  ale Regiunii Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Decizia vine ca urmare a demersurilor întreprinse de Agențiile de Dezvoltare Regională și potențialii beneficiari de finanțare din țară pentru contractarea unui număr cât mai mare de proiecte depuse în cadrul axelor prioritare ale Programului REGIO 2014-2020. Dacă inițial contractarea era condiționată de o limită de buget alocată, prin decizia aprobată recent la nivel național, toate proiectele din listele de rezervă de pe patru axe prioritare ale POR 2014-2020 vor intra la contractare.

 

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), a adoptat ”Memorandumul de supracontractare a proiectelor aflate în lista de rezervă pentru Axele Prioritare 3, 4, 10 și 13, din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020”, pentru a răspunde eficient prevederilor privind absorbția fondurilor europene, prevăzute în cadrul OUG 80/20.12.2019. Valoarea totală a finanțării aprobate prin Memorandumul menționat este de peste 2,4 miliarde euro la nivel național. Aplicarea acestui memorandum oferă Regiunii Centru și Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, bugetul necesar pentru a susține nevoile de finanțare nerambursabilă necesare dezvoltării comunităților locale, iar autoritățile locale pot astfel să utilizeze soluțiile existente și să își realizeze proiectele depuse spre finanțare ce prevăd reabilitarea unităților de învățământ, eficiența energetică a clădirilor sau modernizarea orașelor din regiune.

 ”La nivelul regiunii noastre avem depuse peste 2.000 de cereri de finanțare, care au o valoare totală de peste 2,5 miliarde euro și solicită spre finanțare nerambursabilă circa 2 miliarde euro. Nevoia de resurse este de aproape trei ori mai mare decât alocarea regională de fonduri nerambursabile, în valoare de circa 860 milioane euro. Pe de altă parte, avem semnate peste 680 contracte și este pentru prima dată, în activitatea noastră în Regiunea Centru, când am depășit valoarea totală de un miliard euro a proiectelor care vor asigura dezvoltarea regiunii. Prin aprobarea procesului de supra-contractare vom ajunge, la nivel regional, la peste 1000  de contracte de finanțare a căror valoare totală va fi de peste 1,5 miliarde euro, din care suma nerambursabilă atrasă va depăși 1,25 miliarde euro, pentru a susține dezvoltarea și modernizarea infrastructurii în domeniile specificate”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru

Axele vizate pentru finanțarea tuturor proiectelor din lista de rezervă de la nivel regional sunt: Axa prioritară 3 ce finanțează sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon – Operațiunea privind măsurile de iluminat public; Axa prioritară 4 ce finanțează proiectele ce vizează sprijinirea dezvoltării urbane durabile pentru municipiile reședință de județ privind investiții în mobilitate urbană, regenerare urbană, comunități marginalizate, regenerare urbană și educație; Axa prioritară 10 cu proiecte prin care se aduc îmbunătățiri la infrastructura educațională – investiții privind modernizarea creșelor, grădinițelor, școlilor, liceelor tehnologice și universităților; precum și Axa prioritară 13 cu proiecte ce sprijină regenerarea orașelor mici și mijlocii – prin investiții privind infrastructura socială, de petrecere a timpului liber și de reabilitare a spațiilor publice.

Experții ADR Centru au început procedurile de evaluare și contractare a proiectelor aflate în listele de rezervă ale celor patru axe prioritare, menționate anterior. Astfel, lista noilor contracte de finanțare din Regiunea Centru ar putea include: două noi proiecte cu o valoare solicitată de 3,88 milioane euro, pentru a fi investiți în iluminat public urban; 8 proiecte ce solicită fonduri pentru proiecte de mobilitate urbană în municipiile reședință de județ, cu o valoare de 36,14 milioane euro; 70 de proiecte ce vizează modernizarea creșelor, grădinițelor, școlilor, liceelor tehnologice și universităților cu o valoare totală solicitată de peste 100 milioane euro; și alte 37 de cereri de finanțare depuse de primăriile de orașe mici și mijlocii cu o valoare solicitată de aproape 123 milioane euro, necesari pentru investiții în infrastructura socială, de petrecere a timpului liber și de reabilitare a spațiilor publice din orașele mici și mijlocii.

În același timp, trebuie menționat faptul că MLPDA ia în considerare relansarea unor noi apeluri de proiecte în cadrul POR 2014-2020, pentru axele prioritare cu finanțare disponibilă, dacă vor fi îndeplinite mai multe condiții impuse de reglementările europene.

Sursa foto: ADR Centru

Related posts

Michelin oprește producția la Zalău. 3.000 de angajați afectați

Nora Dumitrescu

Businessmenii Zalăului fac donații consistente în criză

Nora Dumitrescu

Kozma Mónika, strategul din spatele Fundației Pro Economica. 300 de milioane de euro investiții în Transilvania  

Ligia Voro

A fost aprobat bugetul Programului Național Apicol pentru următorii 2 ani: 150,6 milioane lei

Ion Surdu

Program de investiții de 66 mil. euro în centre de colectare și prelucrare fructe

Stefana Muresan

Licitaţia pentru noua Maternitate a Spitalului Judeţean Timişoara a fost republicată pe SEAP

Robert Bloancă

Dragoș Stanca – Publisherii europeni confruntă Google și Facebook: lupta ”scrisorilor deschise” și rolul României în această dispută

redactia

Litens Automotive deschide în Timiș a doua fabrică de producție din Europa

Stefana Muresan

Investiție de 900.000 de lei pentru amenajarea curții Castelului de la Sâncrai, bijuteria din centrul Transilvaniei, în care se țineau baluri în urmă cu 200 de ani

Stefana Muresan

Inaugurare TRC Park Cluj, etapa I

Ionut Oprea

Hidroelectrica bate recordul istoric de profit

redactia

Expediție științifică în Caucaz sub egida Centenarului UBB și a Facultății de Geografie

Ligia Voro

AgriPlanta-RomAgroTec: Cele mai noi tendințe în tehnologia agricolă

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional „Avram Iancu“ Cluj beneficiază de noi rute și măriri de frecvențe în programul de vară 2018

Stefana Muresan

Balul Operei 2018: spectacol artistic unic, dedicat Centenarului Marii Uniri și susținerii tinerilor artiști

Stefana Muresan

Brașovenii de la Sika vor să îi preia pe covăsnenii de la Arcon

Stefana Muresan

Societatea Citadin a repornit stația de asfalt a Zalăului

Nora Dumitrescu

Investițiile franceze în România : 3000 de societăți cu capital francez

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii, despre suspendarea exportului de cereale. „Avem stocuri până la noua recoltă, care va fi mai mai săracă din cauza secetei”

Ion Surdu

VGP expected to post substancial higher net profit for full year 2019

Papuc Irina

Patru oferte pentru terminalul de peste 180 milioane lei al Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav

redactia

Bistriţa-Năsăud, pe primul loc în ţară la atragerea de fonduri europene

redactia

Măsuri active pentru firmele care își mențin angajații și care fac angajări

Traian Dan

Proiecte cu bani europeni pentru Băile Felix şi Băile 1 Mai

Stefana Muresan

Leave a Comment