Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Recomandare AZOMUREȘ – analizele de sol

Peste 250 de fermieri, reprezentanți ai furnizorilor de inputuri pentru agricultură, managementul și o parte din echipa DAFCOCHIM Agro și-au dat întâlnire la Conferința Anuală a DAFCOCHIM Agro, o conferință upgradată și organizată într-un format mai prietenos, mai uman și mai puțin tehnic, la Saliris Resort din localitatea Egerszalók, Ungaria.

Pe oaspeți i-a întâmpinat dr. ing. Gheorghe Boțoman, consultant tehnic al DAFCOCHIM Agro și un moderator – fin cunoscător al domeniului agricol și al participanților la Conferința Anuală DAFCOCHIM Agro. Ne-a anunțat apoi că cei doi acționari ai DAFCOCHIM, Liviu Cojoc și Radu Fodor vor deschide și închide conferința, într-o simetrie perfectă.

Liviu Cojoc, directorul general și acționarul majoritar al DAFCOCHIM Group, le-a dezvăluit colaboratorilor săi un pas important al grupului de firme, și anume separarea activității de agricultură de cea de distribuție produse chimice.

Reprezentanții companiilor ADAMA, AZOMUREȘ, BASF, Bayer, Belchim Crop Protection, Borealis L. A. T, CORTEVA Agroscience, FMC, KWS, Limagrain, Nufarm, Summi Agro, Syngenta și TIMAC Agro ne-au adus noutățile din domeniu și ne-au oferit o perspectivă actualizată a viitorului agribusiness-ului pe plan global.

Fermierii au subliniat buna colaborare pe care o au cu DAFCOCHIM Agro, compania care le este partener, creditor și furnizor de informații, produse, soluții și tehnologii de ultimă oră.

 

Am revenit apoi în județul Mureș, acolo unde acum mai bine de 25 de ani era fondată compania DAFCOCHIM pentru a asculta mesajul lui Liviu Bădărău, directorul național de vânzări al AZOMUREȘ, unicul producător de fertilizanți cu ștampila Made in Romania.

“AZOMUREȘ, o companie care funcționează din 1962 în România, a rămas, din păcate, singura companie producătoare de îngrășăminte, cea mai mare din România. Înainte de 1989 erau 10 combinate care produceau și asigurau tot necesarul de îngrășăminte pentru agricultura românească, acum noi reușim să asigurăm undeva la 50% din necesar, diferența fiind adusă din import”, a spus Liviu Bădărău după ce a transmis aprecierile sale pentru DAFCOCHIM Agro și fermierii parteneri.

În spatele acestei producții, după cum a povestit directorul național de vânzări al AZO, se ascund nenumărate activități care se desfășoară pe o platformă industrială de aproape 100 de ha, unde lucrează 24 h/24 peste 2.000 de angajați, fie că vorbim de ingineri chimiști, fie că vorbim de lucrători în instalațiile chimice.

“Avem o capacitate de producție de aproximativ 1,7 milioane de ha, îngrășăminte pe bază de azot, azotat de amoniu, nitrocalcar și uree, dar și îngrășăminte complexe de tip NP și NPK”, a spus Liviu Bădărău.

A continuat apoi cu o recomandare pentru fermierii care nu le-au comandat deja, analizele de sol.

“Noi avem un principiu – 4C pe care îl punem în practică, patru lucruri corecte pe care trebuie să le facem, de care trebuie să ținem cont atunci când vorbim de fertilizarea solurilor, și aici este vorba de aplicarea tipului de îngrășământ corect, nu putem să știm de ce tip de îngrășământ avem nevoie până nu facem o analiză și o cartare a solului. (…) Această cartare vă poate aduce foarte multe beneficii din cel puțin două perspective. Pe de o parte puteți să obțineți potențialul maxim al geneticii pe care o folosiți, știind ce îngrășăminte trebuie să aplicați. Pe de altă parte, s-ar putea să fie situații prin care, din obișnuință, din ceea ce aplicați de obicei să vă dați seama că poate aplicați o cantitate mai mare sau un raport necorespunzător al îngrășămintelor și această analiză vă poate spune exact ce tipuri de îngrășăminte să utilizați, și spuneam de cele 4 componente – tipul de îngrășământ, cantitatea de îngrășământ care trebuie aplicată la fiecare hectar, momentul în care trebuie să îl aplicați și modul de aplicare”, a explicat acesta.

Costurile pentru o cartare a solului se cifrează la 100 lei/ha ceea ce sunt, fără teama de a greși, modice.

Liviu Bădărău a mai prezentat, de asemenea, produsele speciale din portofoliul AZOMUREȘ, fertilizanții NPK cu kieserit, kieseritul fiind o rocă naturală din care sunt extrase magneziu și sulf, și un îngrășământ NP 20:20:20 + Zn, dedicat culturii de porumb, și a mai susținut că AZO are disponibilitatea de a produce fertilizanți după rețete optime pentru agricultori în cantități moderate și pentru suprafețe sub 10.000 de hectare.

Din echipa AZO, prezentată la final de Liviu Bădărău, au mai făcut parte Sorin Stana, director regional pe zona Transilvania, Cristian Anton, reprezentant vânzări pe zona Transilvania, și Roxana Avramescu, Marketing Manager.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Conferința anuală a DAFCOCHIM Agro: Pământul, obiectivul ADAMA

Articolul următor

Forța de muncă și impozitarea, dezbătute de antreprenorii din Sălaj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share