Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tranzacția ExxonMobil – Lukoil, blocată pe motiv de „siguranță națională”

Un proiect de ordonanţă de urgenţă, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, va oferi Executivului puterea să refuze, pe motive de siguranţă naţională, concesionarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale către companii din afara Uniunii Europene.

Proiectul de OUG a apărut după ce G4Media.ro a scris în 6 ianuarie 2020 că firma americană ExxonMobil discută, printre alţii, şi cu compania rusă Lukoil pentru o eventuală vânzare a operațiunilor din Marea Neagră.

Primul ministru Ludovic Orban a confirmat informațiile în aceeași zi și a arătat că vrea ca Romgaz, companie cu capital de stat românesc, să fie cea care preia operațiunile din Marea Neagră ale gigantului american.

Potrivit proiectului de OUG: „Autoritatea competentă poate refuza, din motive de siguranță națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene”. Mai mult, potrivit aceluiaşi proiect de act normativ: „În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”.

Proiectul mai arată că titularul unui acord petrolier (cazul ExxonMobil) poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite doar dacă are aprobarea Guvernului – „Orice transfer făcut fără aprobarea Guvernului este lovit de nulitate”.

Ministerul Economiei justifică propunerea de act normativ: în vederea evitării unor situații imprevizibile, care pot apărea prin transferul către altă persoană juridică a drepturilor și obligațiilor asumate prin acorduri petroliere, cu consecința schimbării condițiilor esențiale ale acestora, care raportat la dinamica geopolitică regională ar putea afectata siguranța națională, respectiv starea de legalitate, de echilibru și de stabilitate socială, economică și politică necesară existenței și dezvoltării statului național român ca stat suveran, unitar, independent și indivizibil, menținerii ordinii de drept, precum și a climatului de exercitare neîngrădită a drepturilor, libertăților și îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Țara Silvaniei, inclusă într-un sistem de trasee turistice

Articolul următor

Milionarul Ștefan Gadola a adus o delegație din Kazahstan la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Noaptea Sinagogilor deschise la Oradea

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage) se alătură comunităților evreiești din țară și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share