Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Țara Silvaniei, inclusă într-un sistem de trasee turistice

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău a demarat proiectul ,,Circuitul anotimpurilor”, prin care municipiul va fi promovat ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.

“Acest circuit îl organizăm pentru anotimpul iarna, urmând ca, în anotimpurile următoare, să mergem în zone care sunt cele mai frumoase în acea perioadă”, a anunțat conducerea CNIPT.

Primul traseu din acest an va fi organizat în 29 februarie, în Țara Silvaniei. Pentru excursia de iarnă a fost propusă o aventură spre vestul județului Sălaj, cu plecare din Zalău, către localitățile Bădăcin, Ip și Marca, având întoarcere în Zalău, pe baza unui traseu cu durata de cinci ore.

La Bădăcin va fi prima oprire, cu vizitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu (foto). Casa „Sfinxului de la Bădăcin”, una dintre moștenirile lăsate de acesta românilor are, acum, o altă înfățișare, printr-o campanie de reabilitare.

În comuna Ip, turiștii vor fi direcționați către satul Zăuan, la Conacul Viski. Conacul a aparținut unui celebru violonist și compozitor al sec. XX, Janos Viski. În 2010, întregul conac care aparține acum Primăriei Ip a fost supus unui amplu proces de reabilitare, astfel încât acesta să poată să fie vizitat de către turiști.

Participanții la excursie se vor îndrepta spre centrul comunei, în localitatea cu cel mai scurt nume din România și vor vizita Monumentul Eroilor Martiri, care aduce aminte de istoria zbuciumată a locurilor.

“Aici vom trece să o cunoaștem pe Anuța Jurcuț, o foarte bună povestitoare a vieții de demult, o adevărată comoară a comunității locale. Bunicuța, la venerabila vârstă de 79 de ani, țese cu măiestrie și meticulozitate la război, diferite modele de șterguri.

La schitul „Nașterea Maicii Domnului” din Marca vom face ultimul popas. Maica Minodora ne așteaptă, cu brațele deschise, să trecem pragul schitului construit la inițiativa fostului preot paroh Ioan Marian, sub formă de cetate în stil brâncovenesc”, au precizat reprezentanții CNIPT Zalău.

Prima excursie va fi organizată pentru un grup de 32 de persoane, iar înscrierile se vor face până în 20 februarie.

Printre cele mai importante obiective turistice din Sălaj se mai numără Grădina Botanică Vasile Fati și Grădina Zmeilor Jibou, Arheologic Porolissum, calcarele din Rona, Poiana Narciselor, Rezervația Tusa – Barcău, muzeele tradiționale din Iaz și Ciumărna, Muzeul Memorial al Holocaustului Șimleu Silvaniei, Complexul Complexul Șincai-Coposu Bobota, Cetatea Medievală Cheud, Mănăstirea Strâmba.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lotus Center a cumpărat complexul multifuncțional Oradea Plaza

Articolul următor

Tranzacția ExxonMobil – Lukoil, blocată pe motiv de „siguranță națională”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share