Agricultura Judete Sibiu Ultimele stiri

La Sibiu s-a discutat despre nevoia de stimulare a fermelor de elită: strategii europene în domeniul creșterii ovinelor și caprinelor

Organizațiile profesionale din sectorul zootehnic din România au dezbătut, sâmbătă, 8 februarie, la Sibiu, strategiile europene în domeniul creşterii ovinelor si caprinelor.

Crescătorii de animale din toată țara au propus direcţiile actuale şi de perspectivă, de exploatare a ovinelor si caprinelor , la nivelul UE, întrucât sectoarele ovinelor și caprinelor din Europa, sunt formate din întreprinderi agricole tradiționale importante, care susţin supraviețuirea a mii de producători și care furnizează produse de bună calitate și cu caracteristici specifice, precum și produse derivate, având astfel o contribuție socio-economică esențială în zonele rurale ale UE, transmite oradesibiu.ro.

La reuniunea de la Sibiu au participat delegațiile a 50 de asociații și organizații profesionale din toate județele țării, profesori universitari și cercetători din sectorul zootehnic.

Potrivit sursei citate, structura medie a producțiilor obţinute de la ovine în ţările UE este orientată preponderent spre producţia de carne (circa 72 %), urmând apoi laptele (23 %), pielicele (5-6 %) și lână (3-4%). Din agricultura românească, sectorul de creştere a ovinelor a asigurat în totalitate necesarul anual intern de carne, brânzeturi, lână şi piei.

În opinia asociațiilor de profil, creşterea ovinelor și caprinelor din România, trebuie să fie un sector prioritar al agriculturii, care trebuie susţinut şi dezvoltat pe termen mediu şi lung. Menţinerea şi dezvoltarea acestui sector este un proces complex, politic şi social, dependent de îmbunătăţirea bazei furajere, a producţiei de carne și de lapte, a perfecţionării pregătirii profesionale a oierilor şi a structurilor ajutătoare.

La întâlnire a participat vicepremierul în exercițiu Raluca Turcan, precum și președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

O altă temă dezbătută a fost necesitatea de stimulare a așa-numitelor ferme de elită, în contextul în care în Romania se exploatează rase de ovine locale, nespecializate pe una din productiile solicitate și care timp de peste 50 de ani au fost selecţionate pentru sporirea şi îmbunătăţirea producţiei de lînă.

Crescătorii de animale cred astfel că se impune o accelerare a activității de ameliorare a raselor în direcția cerută de piață UE, aflată în deficit de carne și lapte. Schimbarea ar putea veni prin stimularea fermierilor crescători de oi din fermele de elită. Aceste ferme de elită joacă un rol extrem de important în a produce și distribui material biologic cu valoare de ameliorare ridicată, mai scrie oradesibiu.ro.

Related posts

ADNBA: Looking ahead to a new exciting chapter of growth

Ionut Oprea

Companii din grupul E-Infra donează jumătate de milion sistemului sanitar

Nora Dumitrescu

Morphoza: Designing the new difference

Ionut Oprea

Demersuri pentru un centru național de medicină regenerativă la Tîrgu-Mureș

Stefana Muresan

Gigantul american Visteon deschide un centru de inginerie la Timișoara

redactia

USAMV Cluj-Napoca participă la Central Park Wine Festival

Ligia Voro

Majorarea de capital la Banca Transilvania, cu certificat de la ASF

Ligia Voro

Fonduri europene de 10 miliarde de euro, în exercițiul actual

Stefana Muresan

Statele Unite au angajat un român pentru strategia de imagine a Americii în lume

redactia

Ventilator pulmonar mecanic donat de Rotary Satu Mare Spitalului Județean

Traian Dan

Fablab a început să producă viziere medicale împreună cu proprietarii de imprimante 3D din București

Ion Surdu

Creștere de 7% pentru Sunimprof Rottaprint în S1 2019

Ligia Voro

O comună din Bihor, Sânmartin, prima din ţară care licitează distribuţia de gaz

Traian Dan

Proiectele PNDR au adus în țară peste 348 de milioane de euro, ca rambursări de la Comisia Europeană în luna ianuarie

Papuc Irina

I, Robot

Ionut Oprea

Industria IT dă STARTUL programului Bursele ANIS 2020, dedicat cadrelor didactice

Nicolae Pop

Turismul și localurile din Maramureș, grav afectate de pandemie

Nora Dumitrescu

Atenționare eJobs – tentativă de fraudă

Ligia Voro

Omul de afaceri austriac Michael Tojner, marele câştigător al ajutoarelor de stat. Investiții de sute de milioane de euro în Maramureș și Satu Mare

redactia

Roma, destinația favorită a românilor în 2017

Stefana Muresan

CNAIR înființează o nouă direcție regională

Ligia Voro

Prețul imobiliarelor în Cluj-Napoca, fără oprire

Stefana Muresan

Sibiu: Viitoarea Regiune Gastronomică Europeană, finanțare europeană de 160.000 de euro

Stefana Muresan

Satu Mare: Proiect de 3 mil. euro, cu finanţare europeană, pentru înființarea de întreprinderi de economie socială în Negrești Oaș

redactia

Leave a Comment