Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Patronii maramureșeni, avertizați despre spălarea banilor

Asociația Întreprinzătorilor Maramureș (AIM) a organizat un workshop cu investitorii din județ despre schimbările care au intervenit în acest domeniu.

Parlamentul României a adoptat legea nr. 129/2019, referitoare la prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a transpus în legislația națională directivele Uniunii Europene, înlocuind astfel legea anterioară în acest domeniu, care era din 2002.

AIM a participat la workshop-ul având ca temă noua lege, organizat de către casa de avocatură Chiriță și Asociații, membru al Uniunii Naționale a Patronatului Român, unde organizația din Maramureș are calitatea de vicepreședinte.

Acesta a fost organizat deoarece prin noua legislație au fost instituite obligații noi pentru entitățile raportoare. Astfel, s-a lărgit aria de aplicabilitate a legii, fiind prevăzute sancțiuni pecuniare drastice pentru companii și pentru organizații în cazul nerespectării legii.

Având în vedere faptul că entitățile raportoare aveau obligația conformării cu prevederile legii în 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, respectiv până la 21 ianuarie, au fost dezbătute principalele obligații ce le revin companiilor vizate pentru conformarea cu prevederile legii.

Obligațiile de bază sunt de identificare a clienților și a beneficiarului real, cele de stabilire a scopului și naturii relației de afaceri, dar și de monitorizare continuă a relației de afaceri. Există și obligații de raportare a tranzacțiilor, dar și de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Nu în ultimul rând, companiile trebuie să depună la Oficiul Registrul Comerțului o declarație privind beneficiarul real, până la 21 iulie, a cărei nerespectare poate atrage sancțiunea amenzii de la 5.000 la 10.000 de lei.

“Chiar dacă la acest moment aplicarea legii poate prezenta dificultăți în lipsa normelor de aplicare ale legii, în urma dezbaterilor au fost identificate soluții juridice la diferitele situații concrete ce pot fi întâlnite în practică.

În contextul în care noile reglementări aduc cu sine modificări ce îi privesc în mod direct pe agenții economici, salutăm aceste tipuri de dezbateri constructive, care ajută companiile să își desfășoare activitatea, conform legislației în vigoare. Companiile membre au primit un raport detaliat asupra problemelor dezbătute și soluțiilor identificate”, a informat conducerea AIM.

Organizația este constituită exclusiv din societăți comerciale cu capital privat care reprezintă Maramureșul și a fost înființată pentru a susține dezvoltarea economico-socială a județului în plan local, zonal, regional, național și internațional.

Membrii săi pot fi doar societăți comerciale cu sediul social în județ și cu o bună reputație comercială. În baza unui program de activități multianual, AIM se implică în planurile economic, educațional, cultural, social ale regiunii. Aceasta a fost fondată de 31 de companii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Neșu a cumpărat pamântul pe care va construi Complexul „Sfântul Nectarie”

Articolul următor

Societatea timişoreană Everseen a investit 35.000 de euro pentru deschiderea unui nou laborator la Universitatea Politehnica Timişoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share