Fiscalitate Maramureș Ultimele stiri

Patronii maramureșeni, avertizați despre spălarea banilor

Asociația Întreprinzătorilor Maramureș (AIM) a organizat un workshop cu investitorii din județ despre schimbările care au intervenit în acest domeniu.

Parlamentul României a adoptat legea nr. 129/2019, referitoare la prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a transpus în legislația națională directivele Uniunii Europene, înlocuind astfel legea anterioară în acest domeniu, care era din 2002.

AIM a participat la workshop-ul având ca temă noua lege, organizat de către casa de avocatură Chiriță și Asociații, membru al Uniunii Naționale a Patronatului Român, unde organizația din Maramureș are calitatea de vicepreședinte.

Acesta a fost organizat deoarece prin noua legislație au fost instituite obligații noi pentru entitățile raportoare. Astfel, s-a lărgit aria de aplicabilitate a legii, fiind prevăzute sancțiuni pecuniare drastice pentru companii și pentru organizații în cazul nerespectării legii.

Având în vedere faptul că entitățile raportoare aveau obligația conformării cu prevederile legii în 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, respectiv până la 21 ianuarie, au fost dezbătute principalele obligații ce le revin companiilor vizate pentru conformarea cu prevederile legii.

Obligațiile de bază sunt de identificare a clienților și a beneficiarului real, cele de stabilire a scopului și naturii relației de afaceri, dar și de monitorizare continuă a relației de afaceri. Există și obligații de raportare a tranzacțiilor, dar și de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Nu în ultimul rând, companiile trebuie să depună la Oficiul Registrul Comerțului o declarație privind beneficiarul real, până la 21 iulie, a cărei nerespectare poate atrage sancțiunea amenzii de la 5.000 la 10.000 de lei.

“Chiar dacă la acest moment aplicarea legii poate prezenta dificultăți în lipsa normelor de aplicare ale legii, în urma dezbaterilor au fost identificate soluții juridice la diferitele situații concrete ce pot fi întâlnite în practică.

În contextul în care noile reglementări aduc cu sine modificări ce îi privesc în mod direct pe agenții economici, salutăm aceste tipuri de dezbateri constructive, care ajută companiile să își desfășoare activitatea, conform legislației în vigoare. Companiile membre au primit un raport detaliat asupra problemelor dezbătute și soluțiilor identificate”, a informat conducerea AIM.

Organizația este constituită exclusiv din societăți comerciale cu capital privat care reprezintă Maramureșul și a fost înființată pentru a susține dezvoltarea economico-socială a județului în plan local, zonal, regional, național și internațional.

Membrii săi pot fi doar societăți comerciale cu sediul social în județ și cu o bună reputație comercială. În baza unui program de activități multianual, AIM se implică în planurile economic, educațional, cultural, social ale regiunii. Aceasta a fost fondată de 31 de companii.

Related posts

Salariu mediu nominal net a crescut cu 22 de lei în luna octombrie 2020

Traian Dan

EXPO REAL: Hybrid Summit enables new start for the real estate industry

Papuc Irina

CCIA Arad – parteneriate pentru a veni în sprijinul celor care accesează Programul StartUp Nation

Stefana Muresan

Romsilva își înscrie pădurile

Ligia Voro

Noul vicepreşedinte al Aeroportului „Transilvania”, validat de Consiliul Judeţean Mureş

Stefana Muresan

Modernizarea reței de apă-canal din Maramureș va costa 300 milioane euro

Nora Dumitrescu

Ministerul Dezvoltării Regionale vrea să cumpere 17 tramvaie cu peste 36 milioane de euro

redactia

Zalăul va avea primul cinema drive-in

Nora Dumitrescu

Bistrița: Sanovil a început construcția celei mai mari investiții private din regiune în domeniul sănătății

Stefana Muresan

Corina Crețu despre aderarea României la Zona Euro: ”Este un deziderat de urmărit”

redactia

Europa obligă clusterele să își facă publicitate pe banii lor

Nora Dumitrescu

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, proiect european de peste 2 milioane euro

Stefana Muresan

BCR a lansat plățile cu dispozitivele Garmin și Fitbit: cardul bancar, în portofelul virtual al utilizatorilor de ceasuri smart

Papuc Irina

Clujul și Timișoara se bat cu Bucureștiul la prețurile apartamentelor

Nora Dumitrescu

Transelectrica pune în funcțiune tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab

Traian Dan

ADR Centru: Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița, fonduri nerambursabile pentru reabilitare energetică

Stefana Muresan

Aeroportul Internaţional Sibiu, în topul aeroporturilor din grupa 4 – cele cu trafic sub 5 milioane de pasageri pe an – care au înregistrat cele mai mari creşteri de trafic de pasageri

redactia

Peste 25.000 de persoane au aflat, prin intermediul site-ului ASF, la ce fond de pensii contribuie

Ligia Voro

Maramureșenii, stimulați cu 1,3 milioane de euro ca să își recicleze deșeurile

Nora Dumitrescu

Germanii de la Bosch caută peste 300 de oameni pentru fabrica din Jucu

Stefana Muresan

MHP – A Porsche Company își extinde prezența internațională cu ocazia inaugurării celui de-al doilea birou din România, la Timișoara

Ligia Voro

Fabrica de medicamente Hyperion din Iași, achiziționată de investitori din Bulgaria și Belarus

redactia

Academia Minţilor Creative are 60 de noi absolvenţi şi îşi extinde programul în Timişoara şi Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Revista Transilvania Business va continua să fie o platformă activă de promovare a afacerilor

Ligia Voro

Leave a Comment