Analize Comert Slider Ultimele stiri

România, loc I în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în decembrie 2019

Potrivit ultimelor date ale Eurostat (Oficiul European de Statistică), România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește volumul comerţului cu amănuntul în decembrie 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, cu un procent de 8,5%. Pe locul doi se clasează Ungaria (6,1%), pe trei Malta (5,6%), pe patru Bulgaria (5,4%) și pe cinci Irlanda (5,2%).

În perioada comparată au fost și scăderi ale comerțului cu amănuntul. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Slovenia (- 6,6%), urmată de Slovacia (- 2,5%), Finlanda (- 1,6%), Norvegia (- 0,7%) și Luxemburg (- 0,5%).

În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,3% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 1,9%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 4%, în timp ce vânzările de combustibili au scăzut cu 2,6%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 0,3%.

Față de luna precedentă

Conform datelor Eurostat, comerţul cu amănuntul a scăzut cu 1,6% în zona euro şi cu 1,3% în UE, în decembrie 2019 comparativ cu luna precedentă. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 1,6%, cele de combustibili cu 0,9%, iar la alimente, băuturi şi ţigări cu 1,3%.

Cele mai mari creşteri lunare au fost raportate în Irlanda (2,7%), Malta (1,3%), România (0,8%), Bulgaria (0,7%) și Ungaria (0,4%), iar cel mai semnificativ declin în Germania (- 3,3%), Slovenia (- 2,8%), şi Finlanda (- 2,3%), Belgia și Norvegia (- 2,3%), Polonia (-2,2%).

Pe ansamblul anului trecut, volumul comerţului cu amănuntul în zona euro a crescut cu 2,2%, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,4%, comparativ cu 2018.

Related posts

Cea mai smart comună din România lansează „Aprozarul virtual”: o inițiativă menită să sprijine producătorii locali

Ion Surdu

Fundaţia ECDL lansează brandul ICDL în Europa

Ligia Voro

Contracte semnate pentru extinderea rețelei de canalizare și modernizarea celei de alimentare cu apă, în Blaj

redactia

Leave a Comment